Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Lapos has nyárig? Ha az alábbiakra odafigyelsz, látványos lesz az eredmény!

Lapos has nyárig? Ha az alábbiakra odafigyelsz, látványos lesz az eredmény!
Facebook
Twitter
Pinterest
Ha betartod ezeket a tanácsokat, már csak a kitartásodra lesz szükséged, hogy látványos legyen a végeredmény!
A cikk támogatója ShoppieGo

Télen egyébként is jellemző, hogy kevesebbet mozgunk, de a karanténos hónapokkal a hátunk mögött ez hatványozottan igaz lett. Pedig a nyár már nincs messze, és reméljük, hogy egy nyugodt, pihenős, strandolós évszak vár ránk. Ehhez pedig nem árt egy kicsit odafigyelni mostantól a sportolásra és az étkezésre, hogy ismét fittebb formában lazíthass a medence mellett. Ha neked is a lapos has az álmod, de egyelőre nem sikerült elérned, érdemes az alábbi tippeket megfogadnod! Mert tévhit, hogy sok-sok felülés elég lenne hozzá.

1. Felejtsd el a tévhiteket

A lapos hassal, valamint úgy általánosságban az edzéssel kapcsolatban sok tévhit létezik. Az egyik ilyen, amikor valaki azt mondja, hogy "csak a hasamból szeretnék fogyni", hiszen valójában nem létezik célirányos zsírégetés. Amikor csakis a hasadra tornázol, felüléseket és plankeket csinálsz, az ott lévő izmaidat valóban erősítheted, de a zsírégetés kizárólag egyetlen helyen nem következik be. Nem elég továbbá napi X felülés: a sikerhez az étrended átformálása is kell, de ez nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra mindenről le kell mondanod. A lényeg a mértékletesség és a fokozatos átállás, különben néhány nap után biztosan feladod. Ha ezekkel tisztában vagy, kezdhetjük is a legfontosabb lépéseket!

2. Amit ideje enned

Ahogy írtuk is, az étkezésed kulcsfontosságú. Hiába tornázol sokat, ha mellette nem figyelsz arra, mit viszel be a szervezetedbe. A lapos has érdekében fontos, hogy egy kicsit csökkents a kalóriabeviteleden: írd össze, mit ettél tegnap, majd nézd meg, ezek közül mi az, amire igazából nem is lett volna szükség. Meglepődnél, milyen gyorsan le lehet faragni párszáz kalóriát a nasikkal! Javasolják, hogy a szénhidrátbeviteleden is formálj, azaz mostantól ne nagyon egyél tésztát, fehér kenyeret, péksüteményeket, édességeket, helyettük inkább olyan ételeket válassz, amelyek rostban gazdagok. Ebbe a kategóriába tartozik számos zöldség (brokkoli, kelbimbó, lencse, hüvelyesek), gyümölcs (málna, körte, szőlő, szilva), valamint a zab, teljes kiőrlésű gabona, quinoa, pisztácia.

A csokis-banános kesuvaj például rendkívül magas rost- és fehérjetartalommal, valamint egészséges zsírokkal rendelkezik, használatával pedig egészségesen tudod elkészíteni a kedvenc palacsintádat, smoothie-dat vagy fitness sütireceptedet. Megéri kipróbálni, mert a cukortartalma igazán alacsony!

3. Kellenek a probiotikumok

A probiotikumok olyan baktériumok a testedben, amelyek segítenek fogyni, megtartani ezt a súlycsökkenést, és egyensúlyban tartják a bélflórát. Ezek jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy látványos legyen az eredmény! Jó hír, hogy megtalálhatók számos joghurtban, kefirben, sőt, még a kimcsiben és a savanyú uborkában is. Ráadásul táplálékkiegészítő formájában is fogyaszthatók! Csak arra figyelj, hogy mindegy, melyiket választod, olvasd el az összetevők listáját, mert kutatások szerint ezek a baktériumok segítik leginkább a fogyást: Lactobacillus fermentum, Lactobacillus amylovorus, Lactobacillus gasseri.

4. Kardió és súlyzó is kell

Ahogy írtam feljebb, sokan azt hiszik, hogy ha kizárólag hasi gyakorlatokat végeznek, azzal majd lapos lesz a hasuk. Ez sajnos nincs így! Az izmokat erősítheti, de ha nem végzel magas intenzitású edzéseket, és nem kardiózol, nem tudod elégetni a zsírt. Ezért javasolják, hogy ha lapos hasra vágysz, kezdj el futni, aerobikozni, biciklizni, hetente minimum 2 és fél órát (ha például munkába biciklivel mész, máris sokat segítettél a helyzeten). A magas intenzitású edzés azt jelenti, hogy intenzív feladatsorokat csinálsz, például sprintelsz, ugrálsz, evezel, rövid szünetekkel. A lényeg, hogy ne állj meg folyton pihenni, mert így tudod beindítani a zsírégetést.

Kép
forrás: Daniel Reche from Pexels

Viszont, önmagában a zsírégetés sem lesz elég a lapos, szép tónusú hasizmok megteremtéséhez, sőt, sajnos ha csak kardiózol, mellette pedig fogyókúrázol, az izmaid is "fogynak", ezért szükséges a súlyzós edzés. Ezáltal ugyanis ezekre helyeződik a fókusz, erősíted őket, és még az emésztésed is gyorsul! Ha beleveted magad a mozgásba, jó tudnod, hogy óvatosnak kell lenni, mert egy-egy rossz mozdulattal meghúzhatod az izmaidat. Ebben segíthet néhány segédeszköz: a térdbandázs például stabilizálja a térdízületeket, ezért jobban védelmez az intenzív edzések alatt is.

5. Edzés előtt és után

Apropó edzések, számít, hogy mit eszel előtte és utána. Fontos szabály, hogy sosem kezdjük el a feladatsorokat éhgyomorral, ahogy egy nagyobb étkezés után sem, mert mindkettő esetében rosszul lehetsz. Mielőtt beleveted magad a mozgásba, jó ötlet stimuláló, energiát és kitartást biztosító táplálékkiegészítőt fogyasztanod, hogy még nagyobb energiával végezhesd az edzéseket. A mozgás miatt viszont valószínű, hogy mire a feladatsorok végére érsz, elfáradsz és éhes is leszel. Ilyenkor óriási szereppel bír az, hogy mit eszel! Jó választás például egy fehérje szelet, ami biztosítja az izmaidnak szükséges proteineket, megszünteti az éhséget, és gyors energiát ad.

6. Protein shake és sok-sok víz

Két dolog van, amit érdemes innod, ha figyelsz a zsírégetésre és izmok formálására. Az egyik a víz, ami az általános egészséged érdekében is fontos, de egyébként gyorsítja az emésztést, és ennek kapcsán a lapos has elérésében is szerepet játszik. Javasolják, hogy étkezés közben igyál minél többet, hogy úgy érezd, hamarabb elteltél, hiszen ez akár 100 kalória különbséget is jelenthet. A másik fontos "ital" a fehérje shake. Nem csak edzések után, de általánosságban is jó ötlet, ha fogyasztod, és figyelsz a fehérjebevitelre, mert ez gyorsítja az emésztést, csökkenti az étvágyat, segíti az izmok növekedését és regenerálódását, valamint a kalóriaégetést is. Nem véletlen, hogy a testépítők egyik kedvence!

Kép
forrás: LYFE Fuel on Unsplash

7. A cukortól sajnos búcsút kell venni

A túlzásba vitt cukor számos egészségügyi problémát okoz, és ráadásul még a súlygyarapodásban is szerepet játszik. Mégis rendkívül nehéz felhagyni a fogyasztásával, noha egyébként a lapos has érdekében fontos jelentősen csökkentened a bevitelt. Érdemes fokozatosan haladni, mert ha egyik napról a másikra hagysz fel vele, fejfájást és egyéb kellemetlen tünetet érezhetsz, így itt különösen fontos a mértékletesség. Sokat segíthet viszont ebben az átállásban az, ha a cukrot lecseréled valamilyen természetes, cukorhelyettesítő édesítőszerre: ilyen például az eritrit, stivia, agavé, nyírfacukor, vagy a kókuszcukor. Ideális utóbbira a GymBeam bio minőségű kókuszcukra, amiben fehérjék, rostok és vitaminok is találhatók, a nádcukorral és finomított cukorral szemben pedig alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik.

8. A napi első étkezés

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, pláne, ha lapos hasat és tónusosabb izmokat szeretnél. Ha olyan fogást eszel, ami kellően eltelít, energiával ruház fel, és megadja a nap elején a löketet rostokban és fehérjékben, nem csak a kedved lesz jobb, de a külsődön is látni fogod a változást. Ne kávéval helyettesítsd a nap első étkezését, és véletlenül se egy gyors müzli szelettel, vagy fehér kenyeres szendviccsel: a granola és a zabkása az egyik legideálisabb választás, hiszen rostban gazdagok, javítják az emésztést, és nem mellesleg finomak is. Sőt, reggelente alig pár percet vesz igénybe az elkészítésük, úgyhogy még időt sem veszítesz.

Kép
forrás: Jannis Brandt on Unsplash

+1 tipp: napi 30 perc séta

Mi is írtunk már arról, hogy napi fél óra aktívabb séta milyen egészséges, ez pedig akkor is fontos, ha lapos hasra, erősebb izmokra vágysz. Minden plusz mozgásforma, amit belecsempészel a napodba, sokat számít, a séta pedig ideális eszköz erre. Szakértők szerint azok, akik megtesznek napi 30-40 perc sétát (azaz körülbelül 7500 lépést), gyorsabban tudják elégetni a zsírt, elsősorban épp a has tájékán, de egyébként mindenhol máshol is (hiszen továbbra sincs irányított zsírégetés). Ez tökéletes levezetője lehet egy tornázásnak, úgyhogy ha edzőterembe jársz a későbbiekben, érdemes a hazaút egy részét gyalog megtenni!

Ne hagyd ki a kihagyhatatlan ajánlatokat és csapj le a kedvezményes termékekre a ShoppieGo applikáció segítségével!

Hogy a legtöbb tudással és háttérinformációval vethesd bele magad a lapos has-projektbe, olvasd el ezeket a tanácsokat is!

Galéria / 8 kép

A lapos hashoz elég a súlyzózás és az alacsony szénhidrátbevitel? 8 kérdés és válasz szakértőktől

Megnézem a galériát

Healthline

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

9 sztárpár, akik egy sorozat forgatásán szerettek egymásba

Igen gyakori, amikor az emberek a munkahelyükön habarodnak a kollégájukba, ami aztán egy forró kalanddal vagy egy kapcsolattal teljesül be.

Kép

"Kevesen bocsátanák meg azt, amit anyósom tett az esküvőnkön" - A legtoxikusabb dolgok, amiket egy lagzin csináltak

Volt, akinek az anyósa 15 év után is arra buzdította a fiát, hogy váljon el, mert ez a kapcsolat nem működik... szerinte.

Kép

A 30 napos manifesztációs kihívás, ami az EGÉSZ életedet megváltoztathatja

Ha egy hónapon át követed a Dr. Joe Dispenzáról elnevezett challenge-et, alapjaiban megváltozhat az életed és elérheted a céljaidat!

Kép

Ez a magyar zöldség, amiért megőrülnek külföldön: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel

Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.

Kép

Hírességek bizarr (és kifejezetten egészségtelen) diétái, amiket egy film kedvéért vállaltak be

Egy szerepért mindent? A sztárokat még a legszürreálisabb diéták sem rettentik el attól, hogy a lehető leghitelesebben hozzák a rájuk osztott szerepet.

Kép

Heti horoszkóp április 29-május 5.: a Bikákra nagy változás vár, az Oroszlánok ügyei a lehető legjobban alakulnak

A csillagok az előtted álló hétre is tartogatnak bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!