Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A mentális egészségedet is rombolja: az alacsony önbecsülés komoly problémákat eredményez - De mi váltja ki?

A mentális egészségedet is rombolja: az alacsony önbecsülés komoly problémákat eredményez - De mi váltja ki?
A nap cikke

4 csillagjegy, aki május előtt lezár egy 10 éve tartó nehéz időszakot: végre beköszönt az életükbe a boldogság

Már nagyon szüksége van néhány csillagjegynek arra, hogy teljesen új életet kezdjen, hiszen nehéz volt az elmúlt 10 év...

Promóciók

Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Rózsaszíntől a cseresznyepirosig: a CCC tavaszi Jenny Fairy, DeeZee és Nine West New York kollekciója elbűvölő színekben és formákban érkezik fantasztikus áron, 4995 Ft-tól

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek mesébe illő fordulatot vesz az élete április 25-e után: valóra válik a legnagyobb álmuk!

Április 25-e után igazi csodák várhatóak!

Olvasd el!

Heti horoszkóp április 15-21.: az Oroszlánok zsúfolt hétre számíthatnak, a Nyilasok a tehetségüket bizonyíthatják

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 15.: a Bikáknak érdemes levetkőzniük a kisebbségi komplexusukat, a Szüzek karnyújtásnyira vannak a kitűzött céljuktól

A hét első napja is bővelkedik izgalmakban, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Még sosem láttunk ennyit Rúzsa Magdi hármas ikreinek arcából: hihetetlen, mennyire megnőttek!

Rúzsa Magdi mindig gondosan ügyel arra, hogy gyermekeiből alig mutasson valamit.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 14.: a Bikák kissé sarokba szorított helyzetbe kerülnek, a Mérlegeknek érdemes időt szánniuk a kikapcsolódásra

A hét utolsó napja is bővelkedik izgalmakban, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Facebook
Twitter
Pinterest
Erről a problémáról fontos beszélni, mert sokan nem is tudják, egyébként mennyi embert érint!

A magabiztosság nem az a hozzáállás, hogy "úgyis szeretni fognak engem". A magabiztosság mögött inkább az áll, hogy "az sem baj, ha nem fognak szeretni".

- Christina Grimme

A mai világban egyre többen követik el azt a beidegződött hibát, hogy embertársaikat főként a kinézetük alapján ítélik meg. Előítéleteket gyártanak, előszeretettel pusmognak ismeretlenek háta mögött, amíg a metrószerelvény örökre el nem suhan az általuk kipécézett személlyel.

Isten hozott a 21. század nyers, talán kissé túlságosan is szókimondó és fanyar világában! Ahol nem csak a fiatalok de sokszor a felnőttek is versenyre kelnek egymással és akarva-akaratlanul is másokhoz hasonlítgatják önmagukat!

Szarkasztikus hangnemben igyekszem írni ezeket a sorokat, miközben felbuzognak bennem az évek során átélt, negatívnak nevezhető személyes tapasztalataim ezzel a témával kapcsolatban. Szeretem az önbizalomhiány és a miértek kérdésköreit boncolgatni, ugyanis éppen ezek által hiszem, hogy előrébb juthatunk. Az okos ember mások hibáiból és problémás helyzeteiből tanul és nem a saját kárán, tartja a mondás, azonban én éppen ellenkezőleg látom.

Amikor lebecsüljük magunkat, kiszolgáltatottá válunk. Amikor hagyjuk másoknak, hogy ők mondják meg, kik is vagyunk mi pontosan, egy tanulási folyamaton megyünk keresztül. Ráébredünk arra, hogy sosem mások véleménye számított igazán az énképünk kialakításánál, sokkal inkább a saját magunkról alkotott véleményünk. Az, hogy mennyire vagyunk ön azonosak és fogadjuk el a hibáinkat és a rajtunk kívül álló dolgokat.

Személyes tapasztalatom sajnos, hogy egyre több fiatal lány önbizalma hullik porba a social media és a valószerűtlen testalkatú modellek hatására. Ezen a ponton sokan belém köthetnének, hiszen miért pont én beszélek, amikor világ életemben hihetetlenül vékony és még annál is magasabb voltam. Ezek tények, ahogyan az is, hogy az elmúlt években akkor kezdtem el igazán jól érezni magamat, amikor próbáltam elengedni a saját magammal szemben támasztott elvárásokat.

Míg mások karcsúak szerettek volna lenni, én hízni akartam. Minden erőmmel azon voltam, hogy a pálcika lábaimból és kezeimből embernek kinéző végtagokat varázsoljak. Nagy szomorúságomra mindig azzal kellett szembesülnöm, hogy hiába eszem, az idegesség és a folyamatos nyomásérzet miatt nem tudok hízni. Mindez így folytatódott egészen 22 éves koromig, amikor valahogy azt éreztem, hogy igazán megjött az étvágyam és szeretettel tudok enni. Jelenleg 184 cm vagyok és 66 kg és ez így jó. Már nem vagyok olyan vékony, mint régen. Már nem illenék be topmodellnek. Már nem olyan „divatosan” vékony az arcom és nem kiabálnak utánam az utcán, hogy hé, pálcika kezű colos!

Megtanultam-e elfogadni önmagamat? Teljes harmóniában vagyok-e a testemmel és a lelkemmel? Sajnos nem, hangzik az őszinte válasz. A saját példámból tanulva bátran merem kijelenteni, hogy soha, semmi sem lesz igazán jó vagy megfelelő számunkra. Mindig találunk majd valami kivetnivalót a súlyunkban, arcunkban, lábainkban és így tovább.

Természetesen a helyzeten csak ront az, amikor gyönyörűen kisminkelt, darázs derekú modelleket vagy ismerősöket fedezünk fel az Instagram és a Facebook hamiskásan csillogó univerzumában. Sokunkban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy

mégis honnan tudhatjuk, hogy komoly önértékelési zavarokkal, netán testképzavarral küzdünk?

Mi is az az önbecsülés?

Az önbecsülés röviden a véleményedet jelenti saját magadról.

Időnként mindenki önbizalomhiányban szenved, de az alacsony önbecsülésű emberek az idő nagy részében boldogtalanok vagy elégedetlenek önmagukkal. Az alacsony önbecsülés leküzdése mindenféleképpen figyelmet és napi gyakorlást igényel.

Érdemes felkeresnünk egy szakértőt még több információért, tanácsért és beutalóért, amennyiben problémáink vannak az önbecsülésünk javításával, vagy ha az alacsony önbecsülés olyan problémákat okoz, mint a depresszió.

Az alacsony önbecsülésű emberek jellemzői:

 • Rendkívül kritikusak önmagukkal szemben
 • Lekicsinylik vagy figyelmen kívül hagyják a pozitív tulajdonságaikat
 • Úgy ítélik meg magukat, hogy alsóbbrendűek a társaiknál
 • Negatív szavakat használnak, amikor önmagukról beszélnek (például hülye, kövér, csúnya vagy szerethetetlen jelzők)
 • Olyan beszélgetéseket folytatnak önmagukkal (ezt nevezik "önbeszélgetésnek"), amelyek mindig negatívak, kritikusak és önmagukat hibáztatják
 • Feltételezik, hogy a szerencse nagy szerepet játszik minden eredményükben, és úgy érzik, nem értenek igazából semmihez
 • Nem hisznek senkinek, aki megdicséri őket
Olvasd el ezt is!

Az alacsony önbecsülés kórosabb esetekben sajnos az életminőségünkre is hatással lehet, ennek jellemzői:

 • Negatív érzések – az állandó önkritika tartós szomorúsághoz, depresszióhoz, szorongáshoz, haraghoz, szégyenhez vagy bűntudathoz vezethet.
 • Kapcsolati problémák – sokan tolerálhatják a partnerük ésszerűtlen viselkedését, mert úgy vélik, hogy szeretetet és barátságot kell keresniük, hiszen ők maguk nem szerethetők.
 • Félelem a próbálkozástól – a személy kételkedhet képességeiben vagy értékében, és elkerülheti a kihívásokat.
 • Perfekcionizmus – sokan túlteljesítővé válhatnak.
 • Félelem mások véleményétől, kritikától, ítélettől – elkerülhetik azokat a tevékenységeket, amelyek más emberek számára természetesek, például sport- vagy társadalmi eseményeket, mert attól tartanak, hogy negatívan ítélik meg őket.
 • Rugalmatlanság - az alacsony önbecsüléssel rendelkező személy nehezen birkózik meg egy kihívást jelentő életeseménnyel, mert már "reménytelennek" tartja magát.
 • Az öngondoskodás hiánya - a személy olyan keveset törődik magával egy idő után, hogy akár alkohol problémák is felmerülhetnek.
 • Önkárosító viselkedés – az alacsony önbecsülés növeli az önkárosítás kockázatát, például étkezési zavar, kábítószerrel való visszaélés vagy öngyilkosság.

Mi váltja ki az alacsony önbecsülést?

 • Boldogtalan gyermekkor, ahol a szülők (vagy más jelentőséggel bíró emberek, például tanárok) rendkívül kritikusak voltak
 • Gyenge tanulmányi teljesítmény az iskolában, ami önbizalomhiányt eredményez
 • Folyamatos stresszes életesemény, például kapcsolati összeomlás vagy pénzügyi problémák
 • Rossz bánásmód a partnertől, szülőtől vagy gondozótól, például bántalmazó kapcsolatban
 • Folyamatos egészségügyi problémák, például krónikus fájdalom, súlyos betegség vagy fizikai fogyatékosság
 • Mentális betegségek, például szorongásos zavar vagy depresszió
Kép
forrás: Getty Images

Szükség van a pozitív, megerősítő gyakorlatokra!

Az önbecsülés szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy hogyan tekintesz és reagálsz azokra a dolgokra, amelyek az életedben történnek. Az önbecsülés építésére vonatkozó javaslatok a következők:

 • Beszélj magadban pozitívan - bánj magaddal úgy, mint a legjobb barátoddal. Légy támogató, kedves és megértő!
 • Kihívás, negatív "önbeszélés" - minden alkalommal, amikor kritizálod magad, hagyd abba, és keress objektív bizonyítékot arra, hogy a kritika igaz. (Ha úgy érzed, hogy nem lehetsz objektív, akkor kérdezd meg egy megbízható barátod véleményét.) Rá fogsz jönni, hogy a negatív önbeszélgetésed nagy része megalapozatlan.
 • Ne hasonlítsd magad másokhoz – ismerd fel, hogy mindenki más, és hogy minden emberi életnek megvan a maga értéke. Törekedj arra, hogy elfogadd magad a hibáiddal együtt!
 • Ismerd el a pozitívat - például ne söpörd le a bókokat, utasítsd el az elért eredményeidet "buta szerencseként", vagy ne hagyd figyelmen kívül a pozitív vonásaidat.
 • Értékeld a különleges tulajdonságaidat - emlékeztesd magad a jó pontokra minden nap. Írj egy listát, és gyakran hivatkozz rá. (Ha úgy érzed, hogy nem tudsz semmi jót gondolni magadról, kérj meg egy megbízható barátot, hogy segítsen megírni a listát.)
 • Felejtsd el a múltat – koncentrálj arra, hogy az itt és mostban élj, ahelyett, hogy újraélnéd a régi fájdalmakat és csalódásokat.
 • Légy magabiztos – kommunikáld az igényeidet, vágyaidat, érzéseidet, hiedelmeidet és véleményeidet mások felé közvetlen és őszinte módon.
 • Gyakorold a fenti javaslatokat minden nap – erőfeszítésre és éberségre van szükség ahhoz, hogy a haszontalan gondolatokat és viselkedéseket egészségesebb változatokkal helyettesítsd. Adj magadnak időt az új szokások kialakítására. Vezess naplót az előrehaladás feltérképezéséhez.

Hol kérhetsz segítséget?

 • Háziorvosnál
 • A körzetedhez tartozó egészségügyi központban
 • Pszichiáter vagy pszichológus szakembernél

Végül pedig ne feledd: Az önbecsülés nézőpont kérdése, amely csakis rajtad és a hozzáállásodon múlik!

Galéria / 7 kép

7 tipp, ami segít legyőzni a szabadidő szorongást

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Rózsaszíntől a cseresznyepirosig: a CCC tavaszi Jenny Fairy, DeeZee és Nine West New York kollekciója elbűvölő színekben és formákban érkezik fantasztikus áron, 4995 Ft-tól

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

Nem csak az alkohol káros! A 10 leghizlalóbb ital, amit messziről kerülj!

Amikor fogyókúrázunk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy bizony nem csupán az étel által bevitt kalóriák számítanak, hanem azok is, melyeket megiszunk. Ugyanis bár sokan nem gondolnák, rengeteg kalóriát lehet bevinni az italokkal is, és nem, nem csak az alkoholosak rendelkeznek magas kalóriatartalommal. De nézzük is, mely italok fogyasztása nem ajánlott.

Kép

Többé már nem titok! Valkusz Milán lett az X-Faktor új mentora

Hivatalosan is elárulta az RTL Klub, hogy a Valmar oszlopos tagja, Valkusz Milán ül az X-Faktor egyik mentorszékébe.

Kép

Teszt: Ha meg tudod válaszolni ezt a 7 trükkös kérdést, akkor okosabb vagy, mint a mesterséges intelligencia

Ebből a kérdéssorból kiderül, hogy le tudod-e győzni a mesterséges intelligenciát.

Kép

Még sosem láttunk ennyit Rúzsa Magdi hármas ikreinek arcából: hihetetlen, mennyire megnőttek!

Rúzsa Magdi mindig gondosan ügyel arra, hogy gyermekeiből alig mutasson valamit.

Kép

Ezek a csillagjegyek a legkegyetlenebbek az összes közül: nem esik nehezükre megbántani másokat

Sokszor tipornak bele mások lelkébe, mit sem törődve a következményekkel.