Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A mentális egészségedet is rombolja: az alacsony önbecsülés komoly problémákat eredményez - De mi váltja ki?

A mentális egészségedet is rombolja: az alacsony önbecsülés komoly problémákat eredményez - De mi váltja ki?
A nap cikke

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 26.: a Rákoknak új impulzusokra van szükségük, a Vízöntőknek valaki nagy csalódást okoz

A hét utolsó munkanapján is izgalmak várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Olvasd el!

Katie Holmes és Tom Cruise lánya már 18 éves: Suri gyönyörű nő lett, aki édesanyja kiköpött mása

Suri 2024. április 18-án nagykorú lett, és könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már többet hallunk róla, mint a korábbi években!

Olvasd el!

Istenes Bence és Csobot Adél fiai ilyen nagyok lettek: közös fotót posztoltak Nátánról és Ádinról

Istenes Bence és Csobot Adél kapcsolata nem egyszerűen jó, hanem irigylésreméltó. A sztárpár egy csodálatos nyaraláson vett részt gyerkőceikkel és barátaik társaságában, amiről néhány mesés fotót is megosztottak.

Olvasd el!

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Facebook
Twitter
Pinterest
Erről a problémáról fontos beszélni, mert sokan nem is tudják, egyébként mennyi embert érint!

A magabiztosság nem az a hozzáállás, hogy "úgyis szeretni fognak engem". A magabiztosság mögött inkább az áll, hogy "az sem baj, ha nem fognak szeretni".

- Christina Grimme

A mai világban egyre többen követik el azt a beidegződött hibát, hogy embertársaikat főként a kinézetük alapján ítélik meg. Előítéleteket gyártanak, előszeretettel pusmognak ismeretlenek háta mögött, amíg a metrószerelvény örökre el nem suhan az általuk kipécézett személlyel.

Isten hozott a 21. század nyers, talán kissé túlságosan is szókimondó és fanyar világában! Ahol nem csak a fiatalok de sokszor a felnőttek is versenyre kelnek egymással és akarva-akaratlanul is másokhoz hasonlítgatják önmagukat!

Szarkasztikus hangnemben igyekszem írni ezeket a sorokat, miközben felbuzognak bennem az évek során átélt, negatívnak nevezhető személyes tapasztalataim ezzel a témával kapcsolatban. Szeretem az önbizalomhiány és a miértek kérdésköreit boncolgatni, ugyanis éppen ezek által hiszem, hogy előrébb juthatunk. Az okos ember mások hibáiból és problémás helyzeteiből tanul és nem a saját kárán, tartja a mondás, azonban én éppen ellenkezőleg látom.

Amikor lebecsüljük magunkat, kiszolgáltatottá válunk. Amikor hagyjuk másoknak, hogy ők mondják meg, kik is vagyunk mi pontosan, egy tanulási folyamaton megyünk keresztül. Ráébredünk arra, hogy sosem mások véleménye számított igazán az énképünk kialakításánál, sokkal inkább a saját magunkról alkotott véleményünk. Az, hogy mennyire vagyunk ön azonosak és fogadjuk el a hibáinkat és a rajtunk kívül álló dolgokat.

Személyes tapasztalatom sajnos, hogy egyre több fiatal lány önbizalma hullik porba a social media és a valószerűtlen testalkatú modellek hatására. Ezen a ponton sokan belém köthetnének, hiszen miért pont én beszélek, amikor világ életemben hihetetlenül vékony és még annál is magasabb voltam. Ezek tények, ahogyan az is, hogy az elmúlt években akkor kezdtem el igazán jól érezni magamat, amikor próbáltam elengedni a saját magammal szemben támasztott elvárásokat.

Míg mások karcsúak szerettek volna lenni, én hízni akartam. Minden erőmmel azon voltam, hogy a pálcika lábaimból és kezeimből embernek kinéző végtagokat varázsoljak. Nagy szomorúságomra mindig azzal kellett szembesülnöm, hogy hiába eszem, az idegesség és a folyamatos nyomásérzet miatt nem tudok hízni. Mindez így folytatódott egészen 22 éves koromig, amikor valahogy azt éreztem, hogy igazán megjött az étvágyam és szeretettel tudok enni. Jelenleg 184 cm vagyok és 66 kg és ez így jó. Már nem vagyok olyan vékony, mint régen. Már nem illenék be topmodellnek. Már nem olyan „divatosan” vékony az arcom és nem kiabálnak utánam az utcán, hogy hé, pálcika kezű colos!

Megtanultam-e elfogadni önmagamat? Teljes harmóniában vagyok-e a testemmel és a lelkemmel? Sajnos nem, hangzik az őszinte válasz. A saját példámból tanulva bátran merem kijelenteni, hogy soha, semmi sem lesz igazán jó vagy megfelelő számunkra. Mindig találunk majd valami kivetnivalót a súlyunkban, arcunkban, lábainkban és így tovább.

Természetesen a helyzeten csak ront az, amikor gyönyörűen kisminkelt, darázs derekú modelleket vagy ismerősöket fedezünk fel az Instagram és a Facebook hamiskásan csillogó univerzumában. Sokunkban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy

mégis honnan tudhatjuk, hogy komoly önértékelési zavarokkal, netán testképzavarral küzdünk?

Mi is az az önbecsülés?

Az önbecsülés röviden a véleményedet jelenti saját magadról.

Időnként mindenki önbizalomhiányban szenved, de az alacsony önbecsülésű emberek az idő nagy részében boldogtalanok vagy elégedetlenek önmagukkal. Az alacsony önbecsülés leküzdése mindenféleképpen figyelmet és napi gyakorlást igényel.

Érdemes felkeresnünk egy szakértőt még több információért, tanácsért és beutalóért, amennyiben problémáink vannak az önbecsülésünk javításával, vagy ha az alacsony önbecsülés olyan problémákat okoz, mint a depresszió.

Az alacsony önbecsülésű emberek jellemzői:

  • Rendkívül kritikusak önmagukkal szemben
  • Lekicsinylik vagy figyelmen kívül hagyják a pozitív tulajdonságaikat
  • Úgy ítélik meg magukat, hogy alsóbbrendűek a társaiknál
  • Negatív szavakat használnak, amikor önmagukról beszélnek (például hülye, kövér, csúnya vagy szerethetetlen jelzők)
  • Olyan beszélgetéseket folytatnak önmagukkal (ezt nevezik "önbeszélgetésnek"), amelyek mindig negatívak, kritikusak és önmagukat hibáztatják
  • Feltételezik, hogy a szerencse nagy szerepet játszik minden eredményükben, és úgy érzik, nem értenek igazából semmihez
  • Nem hisznek senkinek, aki megdicséri őket
Olvasd el ezt is!

Az alacsony önbecsülés kórosabb esetekben sajnos az életminőségünkre is hatással lehet, ennek jellemzői:

  • Negatív érzések – az állandó önkritika tartós szomorúsághoz, depresszióhoz, szorongáshoz, haraghoz, szégyenhez vagy bűntudathoz vezethet.
  • Kapcsolati problémák – sokan tolerálhatják a partnerük ésszerűtlen viselkedését, mert úgy vélik, hogy szeretetet és barátságot kell keresniük, hiszen ők maguk nem szerethetők.
  • Félelem a próbálkozástól – a személy kételkedhet képességeiben vagy értékében, és elkerülheti a kihívásokat.
  • Perfekcionizmus – sokan túlteljesítővé válhatnak.
  • Félelem mások véleményétől, kritikától, ítélettől – elkerülhetik azokat a tevékenységeket, amelyek más emberek számára természetesek, például sport- vagy társadalmi eseményeket, mert attól tartanak, hogy negatívan ítélik meg őket.
  • Rugalmatlanság - az alacsony önbecsüléssel rendelkező személy nehezen birkózik meg egy kihívást jelentő életeseménnyel, mert már "reménytelennek" tartja magát.
  • Az öngondoskodás hiánya - a személy olyan keveset törődik magával egy idő után, hogy akár alkohol problémák is felmerülhetnek.
  • Önkárosító viselkedés – az alacsony önbecsülés növeli az önkárosítás kockázatát, például étkezési zavar, kábítószerrel való visszaélés vagy öngyilkosság.

Mi váltja ki az alacsony önbecsülést?

  • Boldogtalan gyermekkor, ahol a szülők (vagy más jelentőséggel bíró emberek, például tanárok) rendkívül kritikusak voltak
  • Gyenge tanulmányi teljesítmény az iskolában, ami önbizalomhiányt eredményez
  • Folyamatos stresszes életesemény, például kapcsolati összeomlás vagy pénzügyi problémák
  • Rossz bánásmód a partnertől, szülőtől vagy gondozótól, például bántalmazó kapcsolatban
  • Folyamatos egészségügyi problémák, például krónikus fájdalom, súlyos betegség vagy fizikai fogyatékosság
  • Mentális betegségek, például szorongásos zavar vagy depresszió
Kép
forrás: Getty Images

Szükség van a pozitív, megerősítő gyakorlatokra!

Az önbecsülés szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy hogyan tekintesz és reagálsz azokra a dolgokra, amelyek az életedben történnek. Az önbecsülés építésére vonatkozó javaslatok a következők:

  • Beszélj magadban pozitívan - bánj magaddal úgy, mint a legjobb barátoddal. Légy támogató, kedves és megértő!
  • Kihívás, negatív "önbeszélés" - minden alkalommal, amikor kritizálod magad, hagyd abba, és keress objektív bizonyítékot arra, hogy a kritika igaz. (Ha úgy érzed, hogy nem lehetsz objektív, akkor kérdezd meg egy megbízható barátod véleményét.) Rá fogsz jönni, hogy a negatív önbeszélgetésed nagy része megalapozatlan.
  • Ne hasonlítsd magad másokhoz – ismerd fel, hogy mindenki más, és hogy minden emberi életnek megvan a maga értéke. Törekedj arra, hogy elfogadd magad a hibáiddal együtt!
  • Ismerd el a pozitívat - például ne söpörd le a bókokat, utasítsd el az elért eredményeidet "buta szerencseként", vagy ne hagyd figyelmen kívül a pozitív vonásaidat.
  • Értékeld a különleges tulajdonságaidat - emlékeztesd magad a jó pontokra minden nap. Írj egy listát, és gyakran hivatkozz rá. (Ha úgy érzed, hogy nem tudsz semmi jót gondolni magadról, kérj meg egy megbízható barátot, hogy segítsen megírni a listát.)
  • Felejtsd el a múltat – koncentrálj arra, hogy az itt és mostban élj, ahelyett, hogy újraélnéd a régi fájdalmakat és csalódásokat.
  • Légy magabiztos – kommunikáld az igényeidet, vágyaidat, érzéseidet, hiedelmeidet és véleményeidet mások felé közvetlen és őszinte módon.
  • Gyakorold a fenti javaslatokat minden nap – erőfeszítésre és éberségre van szükség ahhoz, hogy a haszontalan gondolatokat és viselkedéseket egészségesebb változatokkal helyettesítsd. Adj magadnak időt az új szokások kialakítására. Vezess naplót az előrehaladás feltérképezéséhez.

Hol kérhetsz segítséget?

  • Háziorvosnál
  • A körzetedhez tartozó egészségügyi központban
  • Pszichiáter vagy pszichológus szakembernél

Végül pedig ne feledd: Az önbecsülés nézőpont kérdése, amely csakis rajtad és a hozzáállásodon múlik!

Galéria / 7 kép

7 tipp, ami segít legyőzni a szabadidő szorongást

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

4 jel, ami egyértelműen arra utal, hogy a szomszédod leskelődik utánad

Egy rossz szomszédnál nincs borzalmasabb; hát még ha titkon folyamatosan megfigyel téged!

Kép

Egytepsis receptek, ha nincs sok időd a vasárnapi ebédre

Te is utálod, hogy hétvégente egész délelőtt főzőcskézel, de mindig van valaki a családból, akinek nem ízlik a feltálalt fogás, majd ebéd után még hosszasan mosogathatod, takaríthatod a csatateret, ami egykor a konyha volt? A megoldás: gyors és egyszerű tepsis receptek, amelyek mindenki kedvence lesznek!

Kép

10 tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.

Kép

A csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.