Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Íme a legjobb edzéstippek, amik enyhítik az endometriózis okozta panaszokat

endometriozis edzestippek otthoni edzes noi bajok hormonalis problemak
A nap cikke

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak

A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

10 étel és ital, amit a neurológusok messziről elkerülnek: komolyan károsíthatja az agyad

Vannak olyan ételek és italok, amelyek súlyosan károsíthatják az agyunkat, ezt pedig mindenkinél jobban tudják a neurológusok.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek sok idő után megoldódnak a pénzügyi gondjai: igazi gazdagság vár rájuk!

Néhány csillagjegy egy nagyon nehéz időszakot fog hamarosan lezárni, aminek következtében végre megoldódnak a pénzügyi gondok is!

Olvasd el!

Soha nem találnád ki! ENNEK az ételnek van a legnagyobb gyulladáscsökkentő hatása a világon

A bélrendszernek jót tesz a benne található aminosav.

Facebook
Twitter
Pinterest
A hivatalos adatok szerint a nők közel 10%-a szenved az endometriózisban, ám sajnos a számuk évről, évre folyamatosan növekszik. Ugyan a betegség kialakulásának pontos okai egyelőre még nem ismertek, a kutatók folyamatosan dolgoznak azon, hogy enyhítsék a betegséggel érintett nők panaszait. A legújabb eredmények szerint pedig épp a testmozgás lehet az egyik kulcsa az életminőség javításának.

Először is nézzük át, hogy pontosan mi is az endometriózis?

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méhnyálkahártyához hasonló szövetek nőnek a méhen kívüli, különböző területeken. Érintheti a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, leggyakrabban a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, sőt ritkább esetekben még a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, de akár a májat, vesét, és a tüdőt is. Hiába az orvostudomány jelenlegi álláspontja, ami szerint ez egy jóindulatú betegség, ami azonban nagyon sok nő életét keseríti meg a kellemetlen panaszokkal.

A legjellemzőbb tünetei közé tartozik a görcsökkel járó, erős menstruáció, a köztes vérzés, állandó hasi panaszok, székrekedés, álmatlanság, gyakori fájdalom a kismedence, és az alsó háti szakasz tájékán. A fájdalom mértéke az enyhétől a súlyosig is terjedhet, a havi vérzés idején pedig fokozódhat. Továbbá bizonyos tanulmányok összefüggésbe hozták az endometriózist a szorongással és a depresszióval, az Egyesült Államokban az endometriózisban szenvedő nőknél körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki pánikbetegség.

Endometriózisra is utalhat, ha a következő dolgot tapasztalod menzeszed alatt
Endometriózisra is utalhat, ha a következő dolgot tapasztalod menzeszed alatt Endometriózisra is utalhat, ha a következő dolgot tapasztalod menzeszed alatt

Sokak számára a panaszok mellett a sport az utolsó, ami felmerül, mint lehetséges gyógykezelés, ám a legújabb kutatási eredmények szerint, az endometriózisra 6 jótékony hatása is lehet különféle mozgásformáknak! Az aktivitás ugyanis növeli az endorfin hormon termelődését, ami bizonyítottan az egyik legjobb természetes fájdalomcsillapító, továbbá ez, az úgynevezett boldogsághormon, ami a jó közérzetért és a kiegyensúlyozottságért is felel.

Nézzük mi testmozgás a 6 legfontosabb előnye az endometriózis szempontjából


1. Javulhat az alvás minősége: a kellemesen fárasztó testmozgás után jobban esik a pihenés

2. Csökkenhet az általános fájdalomérzet: az izmok megfeszülnek, majd ellazulnak, ami jótékonyan hat az idegrendszerre, így csökken a teljes testben uralkodó általános fájdalomérzet

3. Megszűnhetnek az emésztési panaszok: az alhasi görcsök csökkenése mellett az olyan kellemetlen tünetek is enyhülhetnek a rendszeres mozgás hatására, mint a székrekedés, ugyanis a hasizmok rendszeres megdolgoztatása az emésztőrendszer működését is jótékonyan befolyásolja

4. Szebb lehet a testtartás: ami nem csupán esztétikai szempont, hiszen ha nem görcsöl a hasad, vagy nem fáj a derekad, akkor egyenes háttal, ki tudod magad húzni, ami a gerinced egészsége szempontjából sem másodlagos, valamint szebb lesz a testtartásod is, és ez főleg akkor fontos, ha alapvetően ülőmunkát végzel

5. Nő az erőnlét, és javulhat az általános állóképesség: könnyebben szeded az emeleteket, a lift helyett a lépcsőház felé veszed az irányt, ami ráadásul nagyon jó comb-, és popsiformáló is

6. Jobb közérzet, kiegyensúlyozottabb hangulat várható: ha kevesebb fájdalommal élsz, az élet minden területére kihat, jobban alszol, szebb lesz a bőröd, vidámabb leszel, és több energiád marad a napi teendők elvégzésre

Az endometriózis 7 jele, amikre mindennél jobban figyelj oda!
Az endometriózis 7 jele, amikre mindennél jobban figyelj oda! Az endometriózis 7 jele, amikre mindennél jobban figyelj oda!

Most pedig lássuk, hogy milyen mozgásformákat tanácsolnak a szakemberek az endometriózisban érintett betegek számára

Úszás: az egyik legmegnyugtatóbb mozgásforma, hiszen a víz közelsége alapvetően harmóniát eredményez, ráadásul tetőtől talpig megdolgoztat, formál, és tónusossá tesz

Séta: a legegyszerűbb sport, amit beiktathatsz a mindennapjaidba. Járj gyalog munkába, vagy bevásárolni, vagy szállj le 2 megállóval hamarabb a villamosról, parkolj messzebb az autóval. Számos egyszerű trükkel növelheted a napi lépésszámodat, ami a lábizmokra is jótékony hatással lesz, ráadásul több időt töltesz friss levegőn, ami szintén felfrissít.

Kerékpározás: környezetbarát választás, és még a tested egészségét is szolgálja! Amikor csak teheted, pattanj bringára, és akár használd közlekedési eszköznek, vagy csak kikapcsolódásnak, garantáltan élvezni fogod. Egy alapszabályt ne felejts: a bukósisak kötelező! Nyugi, már nagyon trendi darabokat lehet választani a gyártók kínálatában.

Jóga: a különféle légzőgyakorlatok által a jóga az egyik leghatásosabb fájdalomcsökkentő mozgásforma. Válaszd a gerincjógát, vagy a hatha-jógát, ami kezdőként a legkönnyebben elsajátítható.

Pilates: a mélyizmok erősítése szempontjából az egyik legtökéletesebb edzés a Pilates, aminek ma már számos formája ismert. Járhatsz csoportos órákra, kipróbálhatod a gépes edzéstípusokat is, garantáltan nem lesz unalmas, a tested pedig meghálálja a törődést.

Otthon is elvégezhető, saját testsúlyos edzések: végezetül, ha nincs kedved elmenni otthonról, akkor irány a YouTube, vagy az Instagram, ahol számtalan edzős videót találsz, amiket kényelmesen, akár a home office alatti ebédidődben is el tudsz végezni.

A szakértők azonban arra kiemelten felhívják a figyelmet, hogy mindig figyelj a tested jelzéseire, és soha nem szabad megerőltetni magad, a kellemetlen panaszok ugyanis a fokozott igénybevétel hatására erősödhetnek. Csak annyit, és olyan olyan mozgásformákat végezz, ami jól eső, kellemes és nem okoz kellemetlen erőfeszítést. Az ajánlott napi edzésmennyiség 30-60 perc, hetente 5-6 alkalommal, az edzések között pedig érdemes pihenőt tartani, ahogy a teljes pihenőnapoknak is kulcsszerepe van a jó közérzet megőrzésében.

Galéria / 6 kép

Sztárok, akik endometriózissal küzdenek, és nem félnek beszélni róla

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Kép

10 csodás európai úti cél, ha nem szereted a zsúfoltságot

Ezeken a helyeken legalább olyan jól érezheted magad, mint a slágercélpontokon, csak tömeg nélkül.

Kép

10 film, ami kísértetiesen megjósolta, hogy mi vár ránk a jövőben

Mintha ezek a filmek egy varázsgömbből keltek volna életre, olyan tökéletesen látták a jövőt!

Kép

A kutyák 6 tipikus alvópóza és jelentésük: a tiédnek melyik a kedvence?

Kinek ne lenne jó néhány fotóalbumra elegendő fényképe arról, hogyan alszik négylábú kedvence? Bizonyára te is ámulva csodálod kutyádat, amikor álomba szenderül, hiszen ilyenkor talán a legédesebb. A te kedvenced hogyan szokott aludni? Kis briósba gömbölyödik vagy annyira elnyúlik az ágyon, hogy neked már nem is jut hely? Mutatjuk, melyik pozíció mit jelent!

Kép

7 nyíltan meleg vagy queer színész, aki heteroszexuális karaktert alakított a vásznon

Egyesek szerint ez még mindig egy szürke zóna, mások szerint nem kell a szexuális irányultsággal foglalkozni egy karakter esetében.

Kép

7 új horrorfilm, amitől tényleg halálra fogunk rémülni 2024-ben

Horrorfilmekből sosem elég! Erre pedig az elmúlt évek felhozatala volt a legjobb bizonyíték.

Kép

4 csillagjegy, akinek sok idő után megoldódnak a pénzügyi gondjai: igazi gazdagság vár rájuk!

Néhány csillagjegy egy nagyon nehéz időszakot fog hamarosan lezárni, aminek következtében végre megoldódnak a pénzügyi gondok is!