Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Fény derült rá, mi történik a testünkkel, ha traumát élünk át

Fény derült rá, mi történik a testünkkel, ha traumát élünk át

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Mit veszítettél, Piqué? A bizonyíték, hogy Shakira évről évre egyre csak szexibb - FORRÓ FOTÓK

Shakira 46. születésnapja kapcsán egy szuperszexi válogatással készültünk!

Facebook
Twitter
Pinterest
A trauma komoly negatív hatással van a testünkre és a lelkünkre is.

A trauma minden esetben egy olyan életeseményt jelöl, amelyet a személy a múltban élt meg, és amely megrázó, túlmutat a mindennapok tapasztalatain, fenyegeti az egyén testi-lelki egyensúlyát. A traumatikus élmény során az illető azt élheti meg, hogy a világ kiszámíthatatlan, veszélyes, félelmetes hely, belső hite, hitrendszere az életről meginog vagy akár össze is dől.

Ilyen esemény lehet egy támadás, egy súlyos baleset és sérülés, egy halállal fenyegető betegség, egy szerettünk elvesztése vagy bármi más, ami megrengeti addig békés, belső világunkat.

Mik a trauma legfontosabb pszichés tényezői?

  • a hétköznapi élethelyzetektől való extrém eltérés, amely meghaladja a mindennapi megküzdőképesség szintjét és erős szenvedéssel jár
  • a megbízható világba vetett hit összeomlása fenyegetettség és kiszolgáltatottság érzése tehetetlenség, a kontroll elvesztése az én, illetve a társas kapcsolatok szétesése

A trauma hatása a testünkre

A trauma egy elme-test állapot, nem csupán mentális állapot. Ennek során gyakran alakul ki poszttraumás stressz zavar (PTS), aminek tünetei között vannak lelkiek és testiek is. Az egyén ilyenkor súlyos szorongást, inszomniát, túlzott éberséget élhet meg, illetve mindent megtehet annak érdekében, hogy kerülje azokat a helyzeteket, amiket a traumájához kapcsolódónak értékel.

A trauma nagyon rossz hatással van a testre, különösen a vérkeringésre és a szívre. Az agy ugyanis az állandó stresszre adott válaszként folyamatosan magasan tartja az úgynevezett stresszhormonok szintjét, ez pedig óriási megterhelést jelent a szervezetnek. Emiatt a traumát elszenvedett egyéneknél megnő a szívroham és agyvérzés kockázata.

Ha mindez még nem lenne elég, az állandó félelem talaján könnyen alakulhatnak ki az emésztőrendszerrel kapcsolatos betegségek, mint például a savas reflux, a gyomorfekély, vastagbélgyulladás vagy az irritábilis bél szindróma. Jelentkezhetnek megmagyarázhatatlannak tűnő izomgörcsök, izomrángások, fejfájás, szájszárazság, valamint szédülés is.

Ez tehát egy nagyon szélsőséges és fájdalmas állapot, ami miatt az egyén óriási szenvedést él át. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha biztosítjuk őt szeretetünkről és támogatásunkról, illetve ha megpróbáljuk rábeszélni arra, keressen fel egy pszichológust vagy akár pszichiátert is.

Olvasnál még a témában? Akkor katt a galériára!

Galéria / 6 kép

Sztárok, akik magánéleti trauma után tértek vissza a képernyőre

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Micsoda? Endometriózisra is utalhat, ha a következő dolgot tapasztalod menzeszed alatt

Talán eddig azt hitted, ez a kellemetlen, „cikis” dolog csak téged érint, de ez nem így van.

Kép

Brendan Fraser vallomását nem lehet kibírni könnyek nélkül: túlsúlyos és autista fia drámája sokat segített neki

Brendan Fraser aranyszobrocskára esélyes a legjobb színész kategóriájában a 2023-as Oscar-gálán A bála című filmben nyújtott alakításáért.

Kép

Napi horoszkóp február 9.: a Bikáknak valaki önzetlen segítséget nyújt, az Ikrek a szokásosnál nagyobb volumenű feladatot kapnak

A csillagok a hét második felére is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Megszakad a szívünk Christina Applegate bejelentése miatt

Ezt nem bírják könnyek nélkül a rajongók.

Kép

Úgy szeretlek, dühöngő szobába viszlek! 6 különleges ajándékötlet Valentin-napra, aminek hatására a párod tuti, hogy dob egy hátast

Unod már a bonbont, a virágot, a szivecskés macit? Valami különkegeset szeretnél adni a párodnak Valentin-napkor? Akkor rukkolj elő idén valami különlegessel. 6 kipróbált tipp közül is válaszhatsz! Az ÉvaMagazin.hu összeállítása.

Kép

A szemsmink, amit a szakértők szerint 30 felett nagy ívben kerülj el - éveket öregíthet rajtad!

Úgy érzed már a kisujjadban van a sminkelés? Nos, az idő múlásával nem árt egy pár dologra kicsit jobban figyelned!