Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Gyerekkori traumából felnőttkori magány: segítünk, hogyan törhetsz ki belőle

Gyerekkori traumából felnőttkori magány: segítünk, hogyan törhetsz ki belőle

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
A gyermekkorban átélt súlyos érzelmi elhanyagolásnak állandó magányérzés lehet a következménye felnőttként.

Egy gyerekkori trauma számos élethosszig tartó probléma oka lehet, attól függően, milyen életkorban élte át az adott személy, a trauma elszigetelt eset volt-e vagy gyakran előforduló, illetve, hogy jelen volt-e a szülő, gondviselő ekkor.

Az ilyen életesemények súlyos érzelmi sebeket okoznak, amelyek mások számára láthatatlanok. Hatásukra kötődési zavarok jöhetnek létre, amik megnehezíthetik felnőttként ez egészséges párkapcsolat kialakítását. Ha a múltban téged is súlyos sérelmek értek, könnyen lehet, hogy magányos farkassá váltál.

Gyerekkori trauma és a magány

A világ minden táján készülnek felmérések arról, mennyire érzik magukat magányosnak az emberek. A tudósok az elmúlt években azt tapasztalják, a számok világszerte növekednek, egyre többen élnek egyedül, elszigeteltségben. Az USA felnőtt lakosságának például már 58 százaléka érzi magányosnak magát, sokan ráadásul annak ellenére, hogy párkapcsolatban élnek.

A fiatalabb generációt jobban sújtja ez a jelenség, 18 és 24 év között ez az arány 79 százalék, ami rémületesen sok. Főleg, ha eláruljuk, az 55 év felettieknek csupán 16 százaléka érzi ugyanezt.

Azok, akik magányról számoltak be a felmérések során, gyakran válaszolták azt, gyermekkorukban súlyos trauma érte őket. Így a tudósok összefüggést véltek felfedezni a felnőttkori magány és a gyerekként elszenvedett traumák között.

Ha valaki nagyon mély magányt és egyedüllétet él meg, könnyen lehet, hogy gyermekként érzelmi elhanyagolásban élt. Ennek a felnőttkori tünetei a következők lehetnek:

Az egyedüllét szinte fizikai fájdalmat okoz a személynek, folyamatosan ingerekre van szüksége, illetve figyelemelterelésre

  • A személy nehezen ismeri fel és érti meg saját érzéseit, érzelmi szükségleteit
  • Az érzelmi üresség látványos „unatkozásban” tör a felszínre
  • Értéktelenség érzés
  • Megfelelési kényszer más emberek felé
  • Toxikus pozitivitás
  • Nem meghatározott énhatárok
  • Állandó szégyenérzet és bűntudat

A magány csak magányt szülhet

Mivel a magány olyan érzésekhez kötődik az emberi lélekben, mint a szégyen és az érzés, hogy nem vagy elég értékes, könnyen lehet, hogy a mesterévé váltál annak, hogyan rejtsd el mások elől.

Előfordulhat, hogy túlzott pozitivitással igyekszel elfedni, azt mondogatod, „don’t worry, be happy”, ami így egy mérgező mantrává válik a számodra.

Az állandó „maszkviseléstől” könnyen depresszióssá válhatsz. Innen már nem sok kell ahhoz, hogy alkohollal, drogokkal, gyógyszerekkel, videojátékokkal és felszínes szexkapcsolatokkal próbálj meg elmenekülni a fájdalmas valóság elől.

Így törhetsz ki belőle – soha nem késő változtatni!

Törj ki a spirálból, hagyd abba a videojátékot, keress más, egészségesebb elfoglaltságot. Menj kirándulni a barátnőiddel, nyílj meg nekik, mondd el, milyen érzések dolgoznak benned.

Ha egyedül vagy otthon és érzed a késztetést, kényszert, hogy azonnal elfoglald magad, zenét, tévét kapcsolj, állj meg egy kicsit. Nézz magadba, nézz szembe azzal, ami nyomaszt. Engedd ki, sírj, ha úgy érzed, az jönne. Ne fojtsd el, ne nyomd el.

Kérj segítséget egy profitól! Ma már egyáltalán nem ciki pszichológushoz vagy pszichiáterhez járni. A lelkünket ugyanúgy meg kell gyógyítanunk, ahogy a testünkkel is azt tesszük, ha például megfázunk.

Ez is olvasd el!

Galéria / 11 kép

Ezekből a kutyafajtákból válassz, ha magányosnak érzed magad

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Napi horoszkóp február 4.: a Kosok izgalmas kalandban próbálhatják ki magukat, a Rákok rástresszelnek egy bizonyos helyzetre

A csillagok hétvégére is tartogatnak izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Van, aki egyenesen felismerhetetlen: 7 híres ember, aki nem bírt leállni a plasztikával

Ezek a sztárok gyönyörűek voltak és idős korukban is azok lettek volna, ha nem válnak a plasztika rabjává.

Kép

Júlia, Iluska, Margarita: kik az irodalom emlékezetes szerelmespárjai?

Közeledik a Valentin nap, ennek ürügyén sorozatunkban valós és fiktív szerelmespárokat veszünk górcső alá. Az Évamagazin.hu cikke.

Kép

Kellemetlen! Az ok, amiért Madonna lányát nem engedték be Marc Jacobs bemutatójára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.