Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A depresszió legrosszabbja: ezt teheted, ha súlyos önkritikával társul

A depresszió legrosszabbja: ezt teheted, ha súlyos önkritikával társul

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Nem elég, hogy depresszió tüneteit mutatod, még kritizálod is magad? Segítünk, hogy mihamarabb kitörj ebből!

A depressziónak ma már rengeteg fajtája ismert, vannak, akik egy konkrét trauma után élik át, míg másokat kisebb-nagyobb szünetekkel, de évtizedeken át elkísér. Egy biztos, ha súlyos, bántó önkritika társul hozzá, az komolyan fokozza a szenvedést.

Depresszió és önkritika – A szuper mérgező páros

Azok a depresszióval küzdő emberek, akik nagyon súlyos önkritikával rendelkeznek, sajnos másképpen reagálnak a pszichológusnál a pszichoterápiára. Az ő esetükben gyakran lassabb a fejlődés, ugyanis a beszélgetések után jellemzően olyan gondolataik támadnak, mint például a következő minta:

Azért vagy depressziós, mert egészségtelenek a gondolataid. Még a gondolkozásban sem vagy jó. Ez csak még egy olyan dolog, amiben rossz vagy. A te hibád, hogy depressziós vagy. Még azt sem tudod, hogy kell jól gondolkozni!

Szörnyű volt olvasni is, igaz? Talán magadra ismertél a fenti pár sorban vagy esetleg egy szerettedre, aki komolyan küzd azzal, hogyan szeresse és fogadja el magát. Aki így érez saját maga iránt és így gondolkozik, annak extra nehéz feladat a gyógyulás, azonban egyáltalán nem lehetetlen.

Mi a megoldás?

A pszichológusok szerint a súlyos önkritika mellett létező depresszió egyik leghatékonyabb gyógymódja, ha az egyén olyan gyakorlatokat végez, amelyek felébresztik benne az önegyüttérzést. Ezen kívül az önszerető-önelfogadás meditációk tehetnek nagyon jót, mindennapi gyakorlásuk nagyon hamar megmutathatja pozitív hatásait.

Az tehát nem megoldás, ha az illető megpróbálja magában elnyomni a negatív gondolatokat, az viszont igen, ha igyekszik kifejleszteni és megérezni önmagában, a lelkében néhány új, erősen pozitívat.

Gyógyító hatása lehet annak is, ha az önkritikus személy elgondolkozik azon, vajon másokhoz is olyan szigorúan áll-e hozzá, mint saját magához? A párja hibázhat, lehet tökéletlen? Lehetnek negatív érzései, lehet szomorú? Amikor a szerettei szomorúak, mit csinál? Nekik is ilyen csúnyákat mond vagy esetleg megpróbálja megvigasztalni őket? Ha a válasz az utóbbi, akkor megvan, hogyan kellene önmagához is viszonyulnia.

Összefoglalva, ha úgy érzed, súlyosan kritikus vagy magaddal és önostorozó, emellett depresszióval küzdesz, mindenképp próbálkozz meg a fenti gyógyító technikákkal. Igyekezz kifejleszteni magadban az önegyüttérzést, valamint bátran kérj segítséget egy szakosodott pszichológusól!

Íme egy kis plusz segítség:

Galéria / 5 kép

5 tanács, mit tegyél, ha a téli depresszió tüneteit érzed magadon

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Sem a hideg, sem a meleg zuhany nem tesz jót a testednek: a helyes fürdés titka

Hallottál már a kontrasztos zuhanyzáról? Most mindent megtudhatsz róla!

Kép

Napi horoszkóp január 28.: a Bikákat váratlan fordulat bizonytalaníthatja el, a Szüzek két lábbal állnak a földön

A csillagok a hétvége első napjára is üzentek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

A filmtörténet egyik legnagyobb csillaga volt, mégis fotósnak tartotta magát - érdekességek 4 ritkán látott fotó mentén Gina Lollobrigidáról

A 20. század díváiból Dunát lehetne rekeszteni, a január 16-án elhunyt isteni Lollo mégis egyedülálló volt köztük. Az ÉvaMagazin.hu cikke.

Kép

Nem mindennapi sztori: az édesanya, aki különböző napon, hónapban és évben szülte az ikreit

Hihetetlen történet került elő a 2022/2023-as szilveszterről. Igazi csoda!