Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Ha testképzavarod van, nem azt látod a tükörben, ami a valóság - ez a terápia segíthet

Ha testképzavarod van, nem azt látod a tükörben, ami a valóság - ez a terápia segíthet
A nap cikke

Napi horoszkóp február 24.: a Szüzek befektetett energiái megtérülni látszanak, a Nyilasok önmagukra is szánhatnak végre egy kis időt

A hétvége is tartogat számodra bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Olvasd el!

"Titkon összejöttem a főnökömmel, de ami ezután történt, arra legvadabb álmaimban sem számítottam" - Magyar nők meséltek munkahelyi románcaikról

Mi történik, ha munkahelyi románcba bonyolódsz, ráadásul a főnököd a másik fél? Magyar nők mesélték el nekünk saját tapasztalataikat.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek rengeteg pénz hullik az ölébe február végén

Ők lesznek a szerencsések a hónap végén, akik egy kis extra összeghez is jutnak a fizetés mellett.

Olvasd el!

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.

Olvasd el!

6 mindennapi szokás, amit a bőrgyógyászok messziről elkerülnek: ronthatják a bőr egészségét

Néhány ártatlannak tűnő szokás bizony nagyban ronthat a bőröd egészségén. Ezeket érdemes elkerülnöd!

Olvasd el!

Megérkezett az év legelső tízmilliószoros napja: 13 dolog, amit érdemes megtenned ezen a napon, hogy minden kívánságod valóra váljon

Varázslatos dolgok várhatóak, ugyanis hihetetlenül ritka, hogy egy napon van telihold és tízmilliószoros nap is!

Facebook
Twitter
Pinterest
Mindenhol ráncokat, zsírpárnákat, gyűrődéseket látsz, és nem találsz semmi szépet magadban? Ha neked is negatív a testképed, ha étkezési zavarod van, ez a módszer segíthet!

Amíg az egészséges emberek nagyjából ugyanannyi időt töltenek azzal, hogy az általuk legszebbnek és legkevésbé vonzó testrészeiket nézzék, addig a testképzavarral élők az idejük nagy részében az utóbbira fókuszálnak.

Negatív testkép: amikor a tükörben nem a valóságot látod

Arash Emamzadeh pszichológus szerint azok, akik testképzavarral élnek, nem a valóságot látják, hanem kizárólag a hibáikat. A tükörképükben csak a ráncokra, a bőrhibákra és a zsírpárnára koncentrálnak, és rendszerint nem képesek objektíven szemlélni magukat. A testképzavar gyakran jár együtt étkezési zavarral is. A negatív testkép alacsony önbecsüléssel, nagymértékű szorongással és depresszióval, valamint étkezési zavarokkal járhat. A kezelésére számos módszer létezik, az egyik ilyen a tükör expozíciós terápia.

A testképzavar hatékony kezelési módszere a tükör expozíciós terápia.
forrás: Getty Images
A testképzavar hatékony kezelési módszere a tükör expozíciós terápia.

Mi az a tükör expozíciós terápia?

A tükör expozíciós terápia a testképzavarok kezelésére szolgál olyanoknál, akiknek komoly aggályai vannak a megjelenésükkel vagy a súlyukkal kapcsolatban, és/vagy akiknél étkezési zavart diagnosztizáltak. Egy tipikus kezelés során a pácienst arra kérik, hogy olyan ruhát viseljen, amiben látszik az alakja, ne takarja el az idomait. Ezzel aztán többféle módon lehet dolgozni, a pszichológus a terápia 3 fő mozzanatát irányvonalát emeli ki.

  • Irányított, nem ítélkező tükör expozíciós terápia

A kliens ilyenkor egy háromrészes, teljes alakos tükör előtt áll, és arra kérik, hogy összpontosítson a testrészeire, és írja le őket. Mindezt semleges és tárgyilagos kifejezésekkel kell megtennie, mintha segíteni akarna valakinek, aki nem látja őt, hogy hogyan képzelje el. A teste különböző területeire közel azonos időt szánhat, és kerülnie kell a pozitív és a negatív jelzőket is.

  • Tiszta tükör expozíciós terápia

Ilyenkor a kliens a testére összpontosít a tükörben, és megfigyeli azokat az érzéseket, amelyeket a testére nézve tapasztal. Habár, a kényelmetlenség, sokszor a szégyen érzése ebben az esetben általános, de a szakember szerint megfelelő vezetés mellett kifejezetten hatékony módszer a testképzavarral élőknél.

  • Tükör expozíció pozitív fókusszal

Vannak, akik nem tudják elviselni azt a szorongást és kényelmetlenséget, amely a fenti két módszerhez kapcsolódik. Számukra lehet megoldás az, amikor az általuk is elfogadott testrészeikre összpontosítva csak pozitív kijelentéseket tehetnek.

Hogyan működik a tükör expozíciós terápia?

A terápia során egyrészt a berögződéseket, hiedelmeket módosítják: a testképzavarral élők gyakran gondolják azt, hogy egy-egy hétköznapi helyzetben a súlyuk miatt rosszul fognak velük bánni. Például egy állásinterjún elutasítják őket csak azért, mert túlsúlyosak, vagy egy boltban megszégyenítik őket. Emiatt a prekoncepció miatt aztán bezárkózhatnak, és be sem adják a jelentkezésüket a vágyott állásra, de az utcára sem szívesen mennek ki, ha nem muszáj.

A tükör expozíciós terápia csökkenti a torzított észlelést.
forrás: Getty Images
A tükör expozíciós terápia csökkenti a torzított észlelést.

Azáltal, hogy a terápia elősegíti a test objektívebb és semlegesebb szemlélését, csökkentheti a fent említett értelmezési torzításokat. A tükör terápia abban is segíthet, hogy az el nem fogadott testrészeket, „hibákat” ne torzítsuk, és ne helyezzünk rájuk túl nagy fókuszt. A terápia során szembe kell néznünk a félelmeinkkel, pontosabban a testképünket övező félelmeinkkel. A terápia arra épül az, hogy a test ismételt objektív és fókuszált megfigyelése segíthet megszokni a saját testünk látványát, így a fizikai megjelenésünkkel kapcsolatos szorongás csökkenhet. Idővel a szóhasználatunkat és az önbecsmérlő megnyilvánulásokat is átalakíthatjuk.

A kognitív disszonancia, azaz a belső feszültség központi szerepet kap a terápiában: ez akkor alakul ki, amikor a korábbi hiedelmeinknek ellent mond egy új tapasztalat, információ, viselkedés. Ha valaki például nagynak, petyhüdtnek és csúnyának tartja a hasát, de többször hangosan kimondja azt, hogy mindez nem így van, akkor azzal változást indít el. A testképzavarral élők sokszor úgy oldhatják fel ezt a disszonanciát, hogy kételkednek az általuk kimondott ellensúlyozó szavak igazságában, azonban egy ponton a tendencia megfordul, és végül a negatív hiedelmeikben kezdenek el kételkedni. A tükör terápia természetesen nem pár nap alatt hoz eredményt, ahogy egyik módszer sem, de a szakember szerint több kutatás is igazolja a hatékonyságát. Csökkenti a szorongást, a negatív gondolatokat és a testképzavar mértékét, néhány esetben pedig még az étkezési zavart is pozitívan befolyásolhatja.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Kép

7 étel, amitől gyorsabban fog nőni a hajad, és sokkal sűrűbb is lesz!

Ha valóban gyönyörű hajat szeretnél, ami nem csak dús, de egészséges is, akkor az étrendedre is érdemes odafigyelned!

Kép

Megkérdeztük! A mesterséges intelligencia szerint így néz ki egy tökéletes nappali

Nincs olyan, hogy tökéletes nappali, mindenkinek más tetszik! Most megmutatjuk, hogy a mesterséges intelligenciának milyen az ízlése!

Kép

10 élelmiszer, amit ne fogyassz éhgyomorra: sokuk egészséges, de nem reggelire!

Köztudott tény, hogy éhgyomorra nem jó ötlet frissen facsart gyümölcsleveket inni. Azonban nem ezek az egyetlen élelmiszerek, amelyeket nem szabad éhgyomorra fogyasztani!

Kép

10 sorozat, amit meg kell nézned, ha imádtad a True Detective hangulatát

A kritikusok szerint a True Detective legújabb évada méltó folytatása a népszerű sorozatnak. Ám ha úgy érzed, hogy még több misztikumra vágysz akkor semmiképpen se hagyd ki sorozatajánlókat!

Kép

8 sokkoló titok Griselda Blancoról, ami kimaradt a sorozatból

A nő, akitől még Pablo Escobar is félt! Ő Griselda Blanco, akinek életéről készítettek most egy minisorozatot. Megmutatjuk azokat a kegyetlen részleteket, amiket az alkotók kihagytak a történetből!

Kép

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.