Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Beteges hazudozó a párod? 6 biztos jel, ami leleplezi

Beteges hazudozó a párod? 6 biztos jel, ami leleplezi
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek óriási pénzösszeg hullik az ölébe még júniusban

A június a szikrázó napsütés és a kánikula mellett óriási pénzesőt is ígér!

Divat

Napfény áztatta bohém sikk: Ezzel az 5 nyári alapdarabbal lesz teljes a kapszulagardróbod!

Promóciók

Ezzel a trükkel otthonoról is elérheted a botox hatást

Életmód

Vakteszt: Megkóstoltam 6 különböző vizet, és most elárulom, melyik volt a legfinomabb

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Olvasd el!

5 dolog, amit nem tehet meg az ellenőr, hiába nincs jegyed – Ismerd meg a jogaidat!

A jegyellenőröknek nincs mindenre kiterjedő hatáskörük.

Olvasd el!

6 gyógyszer, ami súlyos elhízáshoz vezet, hiába nem eszel többet: durván bezavarnak az anyagcsere-folyamatokba

A legtöbben nem is gondolnák, hogy a súlyvesztéshez nemcsak az életmódnak és a mozgásnak van köze, hanem az általunk szedett gyógyszereknek is.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akire varázslatos hatással lesz a június 21-ei telihold: minden álmuk valóra válik!

A telihold időszaka mindig valami megmagyarázhatatlan, misztikus energiával tölti fel az embereket.

Olvasd el!

Napi horoszkóp június 21.: a Rákok kiemelkedő tudásukat adhatják tovább, a Mérlegek fontos célért küzdenek

A hét utolsó munkanapján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz a csillagok ismét izgalmakat ígérnek!

Olvasd el!

Napi horoszkóp június 20.: az Ikreknek nem érdemes kerülgetniük a forró kását, az Oroszlánok végre pontot tehetnek bizonyos feladatok végére

A hét második felére is izgalmakat ígérnek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Facebook
Twitter
Pinterest
Apró füllentésekkel szeretjük kiszínezni a valóságot: igaz ez az offline és online térre is. De mi van akkor, ha valaki messzebb merészkedik annál, ami erkölcsileg elfogadható lenne? Itt jönnek képbe a szélhámosok, akik mesteri szintre fejlesztették a nagyotmondást, így nem könnyű kiszűrni őket.

Az emberek nem ismerik be, de mindenki szeretne egy kicsit jobb férj, jobb feleség, okosabb, erősebb, magasabb, gazdagabb ember lenni és így tovább. A hazugság arra van, hogy áthidaljuk ezeket a hiányosságokat és összekössük a kívánságainkat és a fantáziáinkat, vagyis azt, akik lenni szeretnénk azzal, akik valójában vagyunk

- állítja Pamela Meyer,

amerikai okleveles csalásvizsgáló, a Verj át, ha tudsz! című könyv szerzője, amit alapműnek szánt mindazok számára, akik fel akarják ismerni a hazugság jeleit. Kutatások szerint átlagban 10 és 200 közötti valótlan állítás zúdul az emberre nap, mint nap, míg az idegenek találkozáskor 10 perc lefolyása alatt 3-szor füllentenek egymásnak. Már babakorban elkezdődik mindez: előfordul, hogy a kicsik sírást szimulálnak, csak azért, hogy felkeltsék az érdeklődést. A füllentés ráadásul még pozitív izgalmi állapottal is együtt jár egy több mint ezer embert bevonó, 2013-as amerikai kutatás szerint. Ezek mind fehér hazugságok, vagyis önzetlenek és nincs mögöttük ártó szándék. Ilyen például, amikor azt mondod egy kisgyerekeknek, hogy a Mikulás létezik vagy azt füllented a barátnődnek, hogy ízlett a sütije, mert nem akarod megbántani. De mi van akkor, ha valaki hazugsággal manipulálja a körülötte élőket, hogy ezáltal érje el az önző céljait, miközben érzelemmentesen gázol át másokon?

Kép
forrás: NETFLIX / Inventing Anna

A körülöttünk élő Annák és Belle-ek

A kérdés a sorozatkészítők figyelmét is felkeltette, az utóbbi időben ugyanis több olyan alkotás is napvilágot látott, aminek középpontjában a true crime, vagyis a való életbeli szélhámosok által elkövetett csalások állnak. Ebbe a kategóriába tartozik a Netflix 2022-es drámasorozata is, az Inventing Anna (magyarul Az örökösnő álarca mögött), aminek „főhőse” Anna Sorokin. Az orosz születésű szélhámos és csaló 2013 és 2017 között Anna Delvey néven tehetős német örökösnőnek adta ki magát, amivel sikerült megtévesztenie a New York-i elitet. Fényűző életvitele által 275 ezer dollár adósságot halmozott fel, pénzintézeteket, bankokat, szállodákat és ismerősöket károsított meg. Ámokfutásának 2017-es letartóztatása vetett véget. De nem ő az egyetlen, aki hamis állításaival csavarta az ujjai köré az embereket. Belle Gibson ausztrál gasztroblogger, egészségguru 2015-ben bukott le, miután 6 éven keresztül azt állította, hogy agydaganata volt, amiből sikeresen kigyógyította saját magát. Milliók kezdték követni abban a reményben, hogy a speciális étrend számukra is gyógyulást hozhat. A nő könyvet, és telefonos alkalmazást is piacra dobott, amivel több mint 300 ezer dollárra tett szert. Van, akinek nem csupán a filmekből ismerős a jelenség, hanem a való életben is megtapasztalta már milyen, amikor kényszeres hazudozóval áll szemben.

Az atlantai TEDx-es előadásom napján az előadókkal töltöttem pár órát. Egyedül maradtam a teremben az egyik sráccal, akiről lerítt, hogy szélhámos. Mesélt az elveiről és a több milliós Instagramjáról, és arról, hogy bárkinek felhúz egy ekkora oldalt. A beszédstílusa, az öltözködése – hogy hamis gyémántot viselt a nyakában – és amiket mondott, mind-mind azt sugallták, hogy valami nincs rendben vele. Mindezt jeleztem a szervezőnek, aki nem adott igazat nekem. Fél évvel később viszont felhívott és kiderült, hogy a srác az előadók jelentős részét átverte, marketing szolgáltatást ajánlott nekik több ezer dollár értékben, amit ők ki is fizettek neki, ám sosem kaptak meg. A szélhámos eltűnt, azóta sosem találták meg.

- meséli Oravecz Nóra, onlinemarketing-szakember, aki munkája során többször is találkozott már hasonló csalókkal, akik bárkit képesek átverni.

A hazugságok hálójában

Anna Sorokin a sorozatban még a börtönben ülve is kiállt amellett, hogy gazdag német felmenőkkel rendelkezik, de a Belle Gibsonnal készült tévés interjúkban is megjelenik ez a minta: lebukása után sem képes az igazmondásra, miközben már mindenki tudja, hogy hazudott. Ezeket látva a nézőben felmerül a kérdés: vajon ők tényleg elhiszik, amit állítanak? Brit kutatók szerint a válasz igen, ugyanis a memóriát is befolyásolják az állandó füllentések, és képesek felülírni a valóságot az emlékekben, így a kényszeres hazudozók egy maguk által kreált illúzióban élhetnek. Egy átlagemberben egyébként a hazugság erős érzelmi reakciót vált ki, vagyis működésbe lép az amigdala, az agynak azon része, ami az érzelmek feldolgozásában játszik szerepet. A kényszeres hazudozóknál ezek a reakciók viszont már nem indulnak be, vagyis teljesen természetessé válik számukra a kamuzás még akkor is, ha ezáltal átgázolnak másokon. Ahogy azt is sikerült bebizonyítani, hogy minél többet füllent valaki, annál merészebben fog hazudni, ami így napi rutinná is válhat számára. Ezeket az embereket nevezzük mitománnak, vagy patológiás hazudozónak, ami egyelőre nem szerepel önálló betegségként a pszichiátriai zavarok között. A jelenséget először Anton Delbrück, német pszichiáter írta le az 1890-es években, jellemzői:

 • belső motiváció, jutalom vezérli
 • az áltörténetek kreálása folyamatos, amivel hiányosságait akarja leplezni
 • örömérzetet okoz a hazudozás
 • az egyén alacsony önbecsüléssel rendelkezik és szeretné, ha felfigyelnének rá és csodálnák őt
 • nem foglalkozik mások érzelmeivel és manipulatív
 • gyakran szenved antiszociális- és nárcisztikus személyiségzavarban.

Online minden könnyebb?

A közösségi média térnyerésével, a deep fake virágzásával a csalók egy újabb színtéren kamatoztathatják, hogy szemrebbenés nélkül képesek nagyot mondani. Oravecz Nóra úgy látja, az online világban nagyon könnyű valaki másnak láttatni magunkat. A TEDx-es szélhámosnak is egyszerű dolga volt, hiszen azzal, hogy vásárolt egy több milliós követőbázissal rendelkező Instagram oldalt és luxusautókban készült fotókat posztolt, könnyen el tudta hitetni magáról, hogy ért ahhoz, amit csinál. A szakember szerint ezek az emberek a hazugságot választják ahelyett, hogy türelmesen megdolgoznának azért, amit el akarnak érni. Egy 2009-es kanadai kutatás is alátámasztja, hogy a digitális világban mindenkinek könnyebben megy a füllentés, ráadásul azok, akik kevésbé jártasak ebben a közegben, könnyebben válnak célponttá.

Nem a közösségi média sajátossága az, hogy az emberek szeretik kiszínezni a valóságot, hiszen ez nem csupán ott történik meg. Szerencsére, már hazánkat is elérte a trend, miszerint egyre inkább elfogadott, hogy a nehezebb pillanatokat, a retusmentes életet is megmutassuk, tehát már itt is látunk változást, fejlődést. Ettől függetlenül, gyakran jelenik meg a valóság eltorzítása, amikor valaki olyasmit állít, ami nem teljesen úgy vagy egyáltalán nem történt meg. Figyelmet akarnak, azt gondolják, hogy így majd rögtön szintet ugranak és magasabb polcra kerülnek. Aki például személyes márka építése során hazudik, előbb vagy utóbb biztosan lebukik, hiszen minél több emberhez jut el valaki, annál nagyobb az esélye, hogy Anna Sorokinként végezze.

- mondja Nóra.
Kép
forrás: Photo by Sergey Zolkin on Unsplash

Hogy milyen egyszerű a virtuális világban valaki másnak kiadni magunkat, azt a HBO Fake Famous (2021) című dokumentumfilmje is hűen tükrözi: egy társadalmi kísérlettel mutatták be, hogyan lehet hétköznapi embereket „híres” influenszerekké változtatni néhány ügyes trükk és pár hónap leforgása alatt.

Hogyan ismerd fel?

Könnyű dolgunk lenne, ha a másiknak hazugság közben minden alkalommal megnőne az orra, mint a mesebeli Pinokkiónak, amikor füllent. Sajnos azonban nem létezik 100%-os módszer a nagyotmondás kiszűrésére. A Harvard Egyetem pszichológusa, Nancy Etcoff szerint nagyon fontos a nonverbális jelzések figyelése, például a szemkontaktus hiánya, az orr vakarása, míg Noah Zandan kommunikáció-szakértő szerint a szavaknak is kiemelt jelentőségük van. Szerinte az, aki hazudik, kevesebbszer utal saját magára, gyakran írja körül az eseményeket túlzóan és felesleges részletekbe menően, bonyolult mondatokba ágyazva mindezt és egyszerű szavakkal kifejezve. Oravecz Nóra szerint a kényszeres hazudozókat már sokkal nehezebb kiszúrni, rutinra van szükség hozzá:

Ha valakinek vannak berögzült mozdulatai, nehezebb kamuzáson kapni. Úgy gondolom, hogy az, aki már legalább egy notórius hazudozóval találkozott, mondjuk épp az exe volt az, aki állandóan valótlanságokat állított, kifinomultabb érzékeléssel rendelkezik és hamarabb észreveszi, ha valaki át akarja verni.

Az onlinemarketing-szakértő szerint a szakmai életben ennél kicsit összetettebb a képlet:

Azt gondolom, az elején mindenki naiv, jóhiszemű és úgy gondolja, hogy mindenki jót akar, mígnem a saját bőrén tapasztalja meg, hogy ez nem így van. Ezért jó dolog kapcsolatokat építeni és ismerkedni, mert így hamar ráérez az ember, ha bűzlik valami. Talán a legnagyobb tanulság Anna Delvey sztorijából az, hogy nyitottnak kell maradni, de fontos odafigyelni, mielőtt tanácsadót, pszichológust választ az ember. Győződjön meg róla, hogy valóban hiteles, akár több forrásból is. Persze nem kell üldözési mániával élni, hiszen ahogy a megcsalások esetében szokás mondani: előbb-utóbb minden kiderül.

Tudtad?

 • idegeneknek többet hazudunk, mint a munkatársainknak
 • az extrovertáltak többet füllentenek, mint az introvertáltak
 • a férfiak 8-szor többet hazudnak magukról, mint másokkal kapcsolatban
 • a nők azért hazudnak legtöbbször, hogy megvédjenek másokat
 • egy átlagos házaspár 10-ből 1 interakció közben hazudik a másiknak, míg egy párkapcsolatban ugyanez az arány 3 az 1-hez
 • a felnőttek 40%-a hazudott már az önéletrajzában: leginkább iskolai végzettségben, korábbi foglalkozás dátumaiban és korábbi fizetésekben

JOY-TIPP

Ha kicsit még jobban beleásnád magad a témába, akkor csekkold:

Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives (Netflix, 2022): a true crime dokumentumsorozat középpontjában Sarma Melngailis áll, aki egykor New York egyik legsikeresebb, sztárok által látogatt éttermének tulajdonosa volt (fun fact: Alec Baldwin itt ismerte meg későbbi feleségét, Hilaria Baldwint). Sarma viszont beleszeretett egy csalóba, Anthony Strangisbe, akihez hozzáment. A férfi olyan képtelenségeket állított neki, miszerint halhatatlanná teszi a nőt és annak kutyáját. Sarma és Anthony 1,6 millió dollárt utalt át az étterem számlájáról a sajátjára, amiért letartóztatták őket.

A Tinder-csaló (Netflix, 2022): Felicity Morris rendezésében készült true crime dokumentumfilm Simon Leviev izraeli szélhámos történetét meséli el. A férfi a társkereső segítségével lépett kapcsolatba idegen nőkkel 2017 és 2019 között, akiknél nemcsak azt érte el, hogy beleszeressenek, de tetemes adósságba verte őket, hogy finanszírozzák luxuséletmódját.

A vászon mögött: Hamis festmények igaz története (Netflix, 2020): a dokumentumfilm az USA egyik legnagyobb műtárgyhamisítási botrányát dolgozza fel, ami 14 éven keresztül folyt a Knoedlerben, New York egyik legpatinásabb galériájában. Híres festők eddig ismeretlen műveivel verik át a galéria tulajdonosát, aki mit sem sejtve árverezi el a képeket több millió dollár értékben.

A cikk eredetileg a JOY 22/02-es lapszámában jelent meg Kényszeres kamuzók címmel.

Összegyűjtöttünk néhány gyakori online hazugságot! Kattints a galériánkra

Galéria / 6 kép

Leggyakoribb hazugságok a közösségi oldalakon

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Divat

Napfény áztatta bohém sikk: Ezzel az 5 nyári alapdarabbal lesz teljes a kapszulagardróbod!

Promóciók

Ezzel a trükkel otthonoról is elérheted a botox hatást

Életmód

Vakteszt: Megkóstoltam 6 különböző vizet, és most elárulom, melyik volt a legfinomabb

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép

Így lesz mindig finom illat az otthonodban: búcsúzz el örökre a kellemetlen szagoktól!

Hiába takarítasz rendszeresen, mégis előjönnek a kellemetlen szagok? Segítünk!

Kép

Volt, aki flitterekben ragyogott a JOY Social Media Award vörös szőnyegén - Íme az est legjobb szettjei

Tegnap került megrendezésre a JOY Social Media Award 2024-es gálája, ahol azokat a kiemelkedő tartalomgyártókat díjaztuk, akik személyiségük és munkásságuk mellett a tartalmaikkal is inspirálnak minket.

Kép

Ennyire dögös lett Mészáros Lili legelső címlapja: a Next Top Model Hungary győztese vadítóan néz ki a képeken

A Next Top Model Hungaty nyertese, Mészáros Lili egyik nyereménye az volt, hogy szerepelhet a JOY magazin címlapján. Ez meg is történt, csodásan fest rajta!

Kép

Jött, látott és győzött: Tóth Andi lélegzetelállító szettben vette át díját a Social Media Awardon

Tegnap került megrendezésre a JOY Social Media Award 2024-es gálája, ahol ismét díjat kaptak azok a tartalomgyártók, akiket szeretünk és, akik valóban inspiráló tartalmakkal teszik szebbé a napjainkat.

Kép

Megjelent a JOY nyári lapszáma, címlapon a Next Top Model Hungary győztese, Mészáros Lili - Keresd a magazint Kneipp minitusfürdővel!

A JOY legfrissebb lapszáma a legfrissebb nyári szépség és divattrendekkel vár, valamint izgalmas interjúkkal és fotókkal, például Mészáros Lilivel, Rúzsa Magdival és Pető Brúnóval. Olvasd el főszerkesztőnk, Alberti Petra Bianka ajánlóját!