2. Ne hagyd ki a reggelit!A kék zóna embereinek következő tanácsa egyáltalán nem meglepő, hiszen mind tudjuk, milyen fontos a tápláló reggeli. Buettner szerint különösen a növényi alapú étkezés és a mediterrán diéta lehet követendő példa – utóbbi sok halat, tenger gyümölcseit, zsírszegény húsokat, tojást, joghurtot tartalmaz. A 105 éves kaliforniai Loma Linda minden reggelét zabkásával indítja, amire datolyát, diót halmoz és nyakon önti egy kis szójatejjel. Ezt aszaltszilvalével kíséri le, ami állítólag a koleszterinszintet és a vérnyomást is csökkenti.
Amit megtanultam
Bár az ikigai sokkal egyszerűbben megvalósult nálam, a reggelizést már nehezebben építettem be a rutinomba. Bár kaja nélkül nem tudom elindítani a napot, nálam ez általában kimerült egy gyors pirítósban vagy omlettben, esetleg egy szendvicsben. Linda tanácsát megfogadva viszont egy hétig zabkását és aszaltszilvalevet reggeliztem, ami után nemcsak energikusabbnak éreztem magam, de sokkal később lettem éhes a nap folyamán. Különösen a szilvaléről tanultam sokat, ugyanis előtte fogalmam sem volt róla, hogy kutatások bizonyítják, miszerint szerepet játszik az öregedésből adódó betegségek lassításában és megelőzésében, sőt a szívritmus szabályozásában és a méregtelenítésben is segít.