Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Gluténérzékenység valójában nem is létezik?

Europress
Gluténérzékenység valójában nem is létezik?
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
A tudósok szerint a legtöbben csak „álérzékenyek”.

Az olasz Bresciai Egyetem munkatársai szerint a magukat gluténérzékenynek vallók kétharmada semmiféle tünetet nem tapasztal, ha tudtán kívül gabonafehérjét kap.

Olvasd el ezt is!

A szakértők 35 önként jelentkezőt vizsgáltak meg, akik nem cölikáliás glutén-intoleranciában szenvedtek – magyarul nem voltak lisztérzékenyek, de úgy gondolták, hogy számukra károsak a glutént tartalmazó ételek.

Manapság egyre trendibb, hogy azok is gluténmentes étrendre váltsanak, akiknek nincs orvosi diagnózisuk a problémával kapcsolatban.

A vizsgálat általában vérvétellel, szükség esetén pedig biopsziával, azaz a bélfalból való mintavétellel történik, ám olykor akár étkezési napló vezetésével is kirajzolódik a kórkép.

Olvasd el ezt is!

Az itáliai tudósok meglepő következtetésre jutottak. Kísérletük során 2-2 kis tasakot adtak át a résztvevőknek „A” és „B” megjelöléssel, bennük 10-10 g liszttel. Ezt 10 napon át amindig levesbe vagy tésztára kellett szórniuk. Ezt két nap gluténmentes diéta követte, majd 10 napig egy másik fajta liszt.

Utána megkérdezték tőlük, hogy melyik liszt tartalmazott glutént. Az érintettek kétharmada rosszul tippelt, pedig intolerancia esetén ennek egyértelműnek kellene lennie.


Neked okoz valamilyen problémát a glutén?

Ha most előfizetsz, akkor te már biztosan kézhez kapod a májusi lapszámot a JOY-kuponokkal!

Csak 999 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!