Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Miért örüljünk, ha gyerekünk naplót ír és rágózik közben?

Miért örüljünk, ha gyerekünk naplót ír és rágózik közben?
A nap cikke

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 26.: a Rákoknak új impulzusokra van szükségük, a Vízöntőknek valaki nagy csalódást okoz

A hét utolsó munkanapján is izgalmak várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Olvasd el!

Istenes Bence és Csobot Adél fiai ilyen nagyok lettek: közös fotót posztoltak Nátánról és Ádinról

Istenes Bence és Csobot Adél kapcsolata nem egyszerűen jó, hanem irigylésreméltó. A sztárpár egy csodálatos nyaraláson vett részt gyerkőceikkel és barátaik társaságában, amiről néhány mesés fotót is megosztottak.

Olvasd el!

Katie Holmes és Tom Cruise lánya már 18 éves: Suri gyönyörű nő lett, aki édesanyja kiköpött mása

Suri 2024. április 18-án nagykorú lett, és könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már többet hallunk róla, mint a korábbi években!

Facebook
Twitter
Pinterest
Molnár-Sefcsik Yvette, pszichológus véleménye a gyermekkori stresszkezelésről

Felnőttként gyakran elfelejtjük, hogy a „boldog és gondtalan” gyermekévek milyen sok kihívás elé állítják gyermekeinket. Bár odafigyeléssel csökkenthetjük a stresszt kiváltó helyzeteket, de minden megmérettetéstől nem kell és nem is ajánlott megóvni gyermekeinket, inkább tudatosan fejlesszük stressztűrő képességüket

Gondoljuk csak végig, milyen sokféle kihívással kell megküzdenie egy kisiskolásnak. Meg kell felelnie a család és az iskola elvárásainak, ki kell vívnia és meg kell tartania a számára megfelelő helyet a kortárs csoportban, meg kell küzdenie kisebb-nagyobb mindennapos csatáit a barátokkal, osztálytársakkal, testvérekkel, szülőkkel és pedagógusokkal. A tanulásról, az iskolai megmérettetésekről, az egyre fiatalabb korban átélt vizsgahelyzetekről, az általánosan érzékelhető növekvő teljesítménykényszerről nem is beszélve. A gyerekekre gyakran jellemző, hogy az iskolai dolgozatírás előtt esetleg már napokkal szoronganak, rosszul alszanak, nyugtalanok. Ez felesleges energiapazarlás, ami ráadásul a tanulás hatékonyságát is csökkenti.

Kép

Mit tehet ilyen helyzetben egy szülő?
Általánosságban próbáljuk csökkenteni a stresszforrásokat! De a legjobb, ha ezt saját magunkkal kezdjük! Nincs stresszkeltőbb helyzet egy gyerek számára annál, mintha a szülők elégedetlenek a teljesítményével, vagy túlzottan idegesek és türelmetlenek ahhoz, hogy komolyan vegyék a gyerek problémáit, esetleg „lekicsinylik”, elbagatellizálják a számára fontos helyzeteket, konfliktusokat.

Ugyanakkor minden konfliktustól, megmérettetéstől nem tudjuk megóvni a gyerekeinket, és ez nem is lenne szerencsés a fejlődésük szempontjából. Ennél fontosabb a gyerekek stressztűrő képességének, problémamegoldó technikáinak fejlesztése, javítása.

Az egyik ilyen módszer például a naplóírás. A gyerek folyamatosan leírja, hogy milyen események, milyen érzéseket, gondolatokat váltottak ki belőle. Amikor ezeket a bejegyzéseket újraolvassa, esetleg a szülővel megbeszéli, felismeri, hogy ami tegnap, tegnapelőtt még annyira nyomasztotta, mára már elillant. Ez erőt ad a következő stresszhelyzetben, hogy kevésbé reagálja túl az eseményeket.

Hosszú távon a másik legjobb stresszcsökkentő módszer természetesen a sport. Az intenzív edzés erősíti az egész szervezetet és az immunrendszert. A mozgás hatására endorfinok szabadulnak fel, így boldogabbnak, energikusabbnak és elégedettebbnek érezzük magunkat, jobban alszunk és növekszik a stressztűrő képességünk is.

Már a 6-12 évesek is könnyen megtanulják a különféle relaxációs technikákat. Érdemes kiemelnünk az un. aktív (más néven progresszív) relaxációt, amelynek elsajátítása gyors és egyszerű. A módszer alapja, hogy meghatározott sorrendben megfeszítjük, majd ellazítjuk a szervezet izmait.

A vizsgahelyzetek vagy az élesebb konfliktusok kezelésére érdemes azonnal feszültségcsökkentést eredményező gyors és egyszerű technikákra is megtanítani gyermekeinket. Egy erőteljes izom folyamatos működtetése (feszítés és elernyedés tudatos váltogatása) azonnali stresszcsökkentő hatással bír. Talán meglepő, de a test legerősebb izma a rágóizom, így a rágóizom folyamatos működtetése tökéletesen alkalmas a stressz csökkentésére. Tehát az aktív rágózás is segíti a feszültség azonnali csökkentését. Sőt, a rágózás hatására fokozódó nyáltermelés beindítja az emésztési reakciót, ezáltal segít visszaállítani a gyomor normális működését, vagyis csökkenti a stresszes helyzetek gyomorra gyakorolt káros hatását is. Persze a gyerekeink foga érdekében fontos, hogy cukormentes rágógumival kínáljuk őket, különben a fogorvosi kezelés egy újabb stresszforrást jelent majd!

További információkért látogasson el a www. szajharmonia.hu micrositra!

Kép

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

Egytepsis receptek, ha nincs sok időd a vasárnapi ebédre

Te is utálod, hogy hétvégente egész délelőtt főzőcskézel, de mindig van valaki a családból, akinek nem ízlik a feltálalt fogás, majd ebéd után még hosszasan mosogathatod, takaríthatod a csatateret, ami egykor a konyha volt? A megoldás: gyors és egyszerű tepsis receptek, amelyek mindenki kedvence lesznek!

Kép

10 tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.

Kép

A csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.

Kép

10 forró fotó, amit Jake Gyllenhaal barátnője sosem akarná, hogy láss

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!