Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Az idei nyár kedvenc edzése: egyszerű mozdulat, ami tetőtől talpig átmozgat

plank edzes fitt eletmod sport
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek teljesül a legnagyobb kívánsága a közeljövőben: egy őrangyal fogja őket ebben segíteni

Egy őrangyal fogja a szárnyai alá venni ezeket a csillagjegyeket, és segít nekik, hogy valóra váljon a legnagyobb kívánságuk!

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 2.: az Ikrek rátermettségüket bizonyíthatják, a Mérlegek bizalmával visszaél egy bizonyos személy

A hét második felében is izgalmas üzenetek várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Az 5 legjobb fehérítő fogkrém a fogorvosok szerint

Azért jó ha tudod, hogy ezek a termékek nem helyettesíthetik a fogorvosok által végzett professzionális kezeléseket, de a felületi foltok kezelésében hatékonyan segíthetnek.

Olvasd el!

A szakértők felfedik: ezt teszi az agyaddal, ha TV-n alszol (el)

Sokan azt gondolják, nem számít, megy-e a háttérben a TV éjszaka vagy sem, de igenis óriási hatással van az agyunkra.

Olvasd el!

Újabb sokk: Vilmos herceg elárulta, miért szakított Katalin hercegnével

A brit királyi családhoz közel álló fotós, Arthur Edwards elárulta, miért döntött úgy a trónörökös, hogy pontot tesz a kapcsolata végére szerelmével.

Olvasd el!

5 cipő a tavaszi-nyári időszakra, ha az old money a stílusod

Ezek a darabok tökéletesen beleillenek az old money stílusba.

Facebook
Twitter
Pinterest
Gyors, könnyen kivitelezhető és a mindennapokba simán beilleszthető mozgásformát keresel? Akkor szuper hírünk van! Mi megtaláltuk!

Ha a nagy melegben nincs kedved futni, de kerülnéd a klimatizált konditeremeket is, akkor van egy szuper megoldás arra, hogy egyszerűen mégis hatékonyan megdolgoztasd magad tetőtől talpig, ráadásul még otthonról sem kell hozzá elmenned, sőt egy törölközőn kívül nincs is másra szükséged! A plank, vagyis a megfeszített fekvőtámasz, vagy deszkatartás az egyik legjobb gyakorlat, amivel szó szerint a lábad kisujjától a homlokod csúcsáig megdolgoztathatod a tested összes izmát. További előnye a rendszeres plankpozíció tartásnak, hogy tényleg minden nap gyakorolhatod, sérülésveszély és káros következmény nélkül, miközben egy rendkívül időtakarékos edzés is egyben, mivel semmi szükség 10-20 percnél tovább tartó gyakorlásra a biztos eredmény eléréséhez.

Ez lenne a legjobb plank variáció? Próbáld ki!
Ez lenne a legjobb plank variáció? Próbáld ki! Ez lenne a legjobb plank variáció? Próbáld ki!

A plank előnyei

A plank megdolgoztatja a váll-, a mellkas, a kar-, a törzs-, a hát-, a has-, a tartó-, a far-, belső comb-, a négyfejű comb-, és a vádli izmait. Különösen a derék környéki úgynevezett core, azaz a tartó-, és mélyháti szakasz izmaira van jótékony hatással, mivel ezeket az izomcsoportokat nagyon nehezen lehet egyéb, célzott gyakorlattal erősíteni. Sok erőnléti edző szerint egyébként a plank hatékonyabb a hasizmokra nézve is például a felüléssel, vagy a népszerű ollógyakorlattal ellentétben, de a vállakat is nagyon jól erősíti, mivel a súlyzónk gyakorlatilag a saját testúlyunk lesz plankelés közben.

Ez az az edzés, amit tényleg bárhol, bármikor elvégezhetsz, reggel-este zuhanyzás előtt, sőt, még akár vacsora után is fél órával. A plank továbbá nagyon jó gyakorlat az ülőmunkát végző embereknek, vagy azok számára, akik sokat ülnek autóban, mivel ilyenkor a nyak körüli izmok állandó feszítésnek vannak kitéve, ami idővel fejfájáshoz, vagy migrénhez is vezethet, a rendszeres plank pedig segít megerősíteni ezeket az izmokat, így hosszú távon akár búcsút inthetsz a kellemetlen nyaki panaszkonak is.

A plank helyes kivitelezése


1. Először is helyezkedj el négykézláb a talajon, a kézfejeket helyezd el közvetlenül a vállak alatt, majd kezdj el a lábaiddal hátralépkedni. Ha elsőre bizonytalannak érzed a pozíciót, a nagyobb stabilitás érdekében a lábakat tartsd a csípőtávolságnál szélesebbre.

2. Amennyiben a keményebb kihívás érdekel, akkor húzd minél szűkebbre, vagy akár zárd is össze őket teljesen, de a térdeket ne szorítsd egymáshoz!

3. Képzeld el, hogy a fejed búbjától a sarkadig egy egyenes vonal vagy, a helyes pozíció érdekében az elején használj segítségül tükröt!

4. A karoknak és a lábaknak teljesen kinyújtva kell lenniük, ne hajlítsd be a térded, vagy a könyököd. A vállak feszüljenek, érezd a tenyeredben a nyomást, a lapockák is feszüljenek.

5. A tekintetedet szegezd a padlóra, de ne lógasd a nyakadat, tehát ne a mellkasodat nézz, csak egyenes, enyhén előre, lefelé essen a pillantásod.

6. Most pedig feszítsd meg a hasizmokat, a négyfejű combizmokat, a farizmokat, és tartsd meg ezt a pozíciót. Akkor végzed jól a gyakorlatot, ha a teljes tested igénybevételét érzékeled.

Egy szakértő elmondta, mennyi ideig kell kitartanod a planket, hogy laposabbá tegye a hasadat
Egy szakértő elmondta, mennyi ideig kell kitartanod a planket, hogy laposabbá tegye a hasadat Egy szakértő elmondta, mennyi ideig kell kitartanod a planket, hogy laposabbá tegye a hasadat

Az edzés időtartama

Nem kell ám olyan hosszú időn át megtartani a plankpozíciót, mint azt elsőre gondolnád, azonban nem is olyan egyszerű egyértelműen megmondani, hogy pontosan mennyit kell plankelni az eredményességért. Van, akinek már 10 másodperc is kihívás, míg aki edzettebb akár 60-90-120 másodpercig, vagy még tovább is képes helyesen megtartani a gyakorlatot. A tökéletes kivitelezés ugyanis sokkal fontosabb, mint a hosszabb ideig tartó edzés, mivel a helytelen testtartás akár derékpanaszokat eredményezhet.

Szakértők szerint 60 másodperces sorozatokra érdemes törekedni, ám ha ezt túl könnyűnek érzi valaki, akkor inkább érdemes a sorozatszámot emelni és nem az időtartamot. Egy edző javaslata alapján kezdők 10 másodperccel indítsanak, majd 10 másodperc lazítás után ismételjék a pozíciót és ezt ismételjék három-hat alkalommal. A középhaladók 30 másodpercig tartsák, a haladók pedig 60 másodpercig őrizzék meg a testhelyzetet. Ha túl könnyű a 60 másodperc, akkor inkább még erősebben próbálj feszíteni még egy húrt a testeden.

Galéria / 5 kép

Plank súlylabdával

Megnézem a galériát

Ezt az edzést kifejezetten a lusta csajoknak találták ki:

Galéria / 7 kép

7 szuper miniedzés lusta csajoknak

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

7 tiltólistás étel reflux és gyomorégés esetén: ezek csak rontanak a helyzeten!

Neked is megvan az a kellemetlen érzés, amikor keserű vagy savanyú ízt érzel a torkodban, és mintha marná a sav az egész nyelőcsövedet? Nem vagy egyedül, hiszen a gyomorégés és a reflux sokak életét megkeseríti, és talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne találkozott volna már velük valamilyen formában.

Kép

Megtudhatod, ki az őrangyalod a csillagjegyed szerint: ebben fog segíteni neked életed során

Tudtad, hogy személyes őrangyalod van? Az őrangyalok az égi segítőink, akik mindig a mellettünk állnak, védelmeznek és támogatnak minket az életünk során. És mostantól még könnyebb megtalálni a tiedet! A csillagjegyed alapján ugyanis felfedezheted, hogy ki az őrangyalod, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

Kép

Tovább dagad a botrány: Daniel Radcliffe keményen beszólt a Harry Potter írójának

Nem indul túl jól a nemzetközi Harry Potter nap, úgy tűnik, Daniel Radcliffe és J. K. Rowling között ugyanis továbbra is hűvös a viszony.

Kép

Újabb sokk: Vilmos herceg elárulta, miért szakított Katalin hercegnével

A brit királyi családhoz közel álló fotós, Arthur Edwards elárulta, miért döntött úgy a trónörökös, hogy pontot tesz a kapcsolata végére szerelmével.

Kép

Napi horoszkóp május 2.: az Ikrek rátermettségüket bizonyíthatják, a Mérlegek bizalmával visszaél egy bizonyos személy

A hét második felében is izgalmas üzenetek várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Ismerd meg Diana hercegné magyar hasonmását: félelmetes az egyezés!

Döbbenetes a hasonlóság III. Károly brit király első felesége és Képli Barbara között, akinek fotója felrobbantotta a netet!