Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Ezt árulja el rólunk a hajunk: miért tulajdonítunk akkora jelentőséget annak, hogy milyen a frizuránk?

Ezt árulja el rólunk a hajunk: miért tulajdonítunk akkora jelentőséget annak, hogy milyen a frizuránk?
A nap cikke

Napi horoszkóp február 24.: a Szüzek befektetett energiái megtérülni látszanak, a Nyilasok önmagukra is szánhatnak végre egy kis időt

A hétvége is tartogat számodra bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Olvasd el!

"Titkon összejöttem a főnökömmel, de ami ezután történt, arra legvadabb álmaimban sem számítottam" - Magyar nők meséltek munkahelyi románcaikról

Mi történik, ha munkahelyi románcba bonyolódsz, ráadásul a főnököd a másik fél? Magyar nők mesélték el nekünk saját tapasztalataikat.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek rengeteg pénz hullik az ölébe február végén

Ők lesznek a szerencsések a hónap végén, akik egy kis extra összeghez is jutnak a fizetés mellett.

Olvasd el!

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.

Olvasd el!

6 mindennapi szokás, amit a bőrgyógyászok messziről elkerülnek: ronthatják a bőr egészségét

Néhány ártatlannak tűnő szokás bizony nagyban ronthat a bőröd egészségén. Ezeket érdemes elkerülnöd!

Olvasd el!

Megérkezett az év legelső tízmilliószoros napja: 13 dolog, amit érdemes megtenned ezen a napon, hogy minden kívánságod valóra váljon

Varázslatos dolgok várhatóak, ugyanis hihetetlenül ritka, hogy egy napon van telihold és tízmilliószoros nap is!

Facebook
Twitter
Pinterest
A haj és a hozzá kapcsolt szimbolikus jelentések végig kísérték az emberiség történetét.

Használták erődemonstráció és megfélemlítés eszközeként, csábításra, de hatalmat és státuszt is mutathattak vele.

A haj jelentősége azonban nemcsak az emberiség története során változott, hanem a saját életszakaszainkban is más-más üzenetet hordoz. Sőt, kultúránkként is eltérhetnek a hajviseletek.

Ha dús és hosszú hajra vágysz, akkor ezt mindenképpen érdemes kipróbálnod:

A haj szimbolikus jelentése Sylvia R. Karasu klinikai pszichiáter szerint a haj többek között határt teremt ember és állat között, a nemek között is nagy eltérés van, és a felnőttek, valamint a gyerekek haja is más. Az egészség és a betegség egyik legszembetűnőbb jelzője is lehet a haj állapota, sőt, a hajviselet politikai ideológiát is képviselhet.

A több éve divatos bob frizurát például a 20. század elején - még mielőtt az 1920-as évek végén széles körben elfogadottá vált volna - gyakran összefüggésbe hozták a könnyűvérűséggel, ráadással androgénnek tartották, amivel a viselője „áthágta a hagyományos nemi normákat”.

Az évszázadok során sok más történet is tükrözte a haj szimbolikus jelentését

A klasszikus irodalomban például Homérosz görög hőse Akhilleus és társai saját levágott hajukkal takarták be Patroklosz holttestét a halotti máglyánál. Azaz a haj egyfajta áldozatot, tisztelgést képviselt. És ott van a bibliai történet Sámsonról és az áruló Deliláról is, aki ráveszi Sámsont, hogy felfedje, hogy a haja az ő kivételes erejének forrása, amitől aztán megfosztják. De számos történet szól arról is, hogy a nők hosszú haja csábító, és ez a felfogás olyannyira erős, hogy a napig él a köztudatban. Ennek persze, megvan a maga evolúciós magyarázata: az egészséges, dús és hosszú haj a termékenység jele, így genetikailag kódolt az, hogy a legtöbben szépnek tartjuk.

A hajnak tényleg van szuper ereje

A haj több száz éve az identitásunk része, kifejezhetjük vele a személyiségünket, de azt is, ha épp lázadunk valami ellen. Habár a frizurák idővel változnak, a kultúra, amelyben élünk gyakran jelentős szerepet játszik abban, hogy mi az elfogadható és mi nem.

Jennifer Aniston a Jóbarátok című sorozatban folyamatosan diktálta a divatot a hajával, mindenki rá akart hasonlítani a frizurája miatt.
forrás: Warner Bros
Jennifer Aniston a Jóbarátok című sorozatban folyamatosan diktálta a divatot a hajával, mindenki rá akart hasonlítani a frizurája miatt.

Az viszont kultúrától független, hogy a fő funkciója a bőr és a szem védelme, valamint a hőmérséklet szabályozása, mivel elősegíti az izzadság elpárolgását. A haj emellett növeli a bőr érzékenységét a tapintásra, beleértve a szexuális stimulációt is.

A haj hossza, átmérője és keresztmetszete eltérő, és persze, a színe is, amit a különböző melanin pigmentek aránya határoz meg. A melanin pigmentek az életkorunk előrehaladásával csökken, ami őszülést eredményez. Habár a hajnak gazdag a szimbolikája, valóban van „szuper ereje”: pillanatok alatt képes regenerálódni, elég csak arra gondolni, hogy a korábban fakó haj mennyire selymes és fényes egy pár perces pakolás után.

A haj jelentősége és szimbolikus ereje talán nemcsak regeneráló képességében rejlik, hanem abban is, hogy - általánosságban véve - határokat hoz létre élő és holt között, ember és állat, idős és fiatal, férfi és nő, valamint egészség és betegség között.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Kép

7 étel, amitől gyorsabban fog nőni a hajad, és sokkal sűrűbb is lesz!

Ha valóban gyönyörű hajat szeretnél, ami nem csak dús, de egészséges is, akkor az étrendedre is érdemes odafigyelned!

Kép

Megkérdeztük! A mesterséges intelligencia szerint így néz ki egy tökéletes nappali

Nincs olyan, hogy tökéletes nappali, mindenkinek más tetszik! Most megmutatjuk, hogy a mesterséges intelligenciának milyen az ízlése!

Kép

10 élelmiszer, amit ne fogyassz éhgyomorra: sokuk egészséges, de nem reggelire!

Köztudott tény, hogy éhgyomorra nem jó ötlet frissen facsart gyümölcsleveket inni. Azonban nem ezek az egyetlen élelmiszerek, amelyeket nem szabad éhgyomorra fogyasztani!

Kép

10 sorozat, amit meg kell nézned, ha imádtad a True Detective hangulatát

A kritikusok szerint a True Detective legújabb évada méltó folytatása a népszerű sorozatnak. Ám ha úgy érzed, hogy még több misztikumra vágysz akkor semmiképpen se hagyd ki sorozatajánlókat!

Kép

8 sokkoló titok Griselda Blancoról, ami kimaradt a sorozatból

A nő, akitől még Pablo Escobar is félt! Ő Griselda Blanco, akinek életéről készítettek most egy minisorozatot. Megmutatjuk azokat a kegyetlen részleteket, amiket az alkotók kihagytak a történetből!

Kép

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.