Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Dobd a kukába a mérleget – hirdeti a TikTok trend, de van egy nagy gond vele

Dobd a kukába a mérleget – hirdeti a TikTok trend, de van egy nagy gond vele
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek április 30-án véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

A következő csillagjegyek végre örökre leszámolhatnak az évek óta tartó nehézségekkel! Már nagyon régóta vártak erre a pillanatra!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

Heti horoszkóp április 29-május 5.: a Bikákra nagy változás vár, az Oroszlánok ügyei a lehető legjobban alakulnak

A csillagok az előtted álló hétre is tartogatnak bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

3 csillagjegy, aki akkor is randizik valakivel, ha az házas: így nagyobb számukra a kihívás

Ez a három csillagjegy akkor sem hátrál meg, ha a kiszemeltje házas. Nézd meg, kik ők!

Olvasd el!

"Kevesen bocsátanák meg azt, amit anyósom tett az esküvőnkön" - A legtoxikusabb dolgok, amiket egy lagzin csináltak

Volt, akinek az anyósa 15 év után is arra buzdította a fiát, hogy váljon el, mert ez a kapcsolat nem működik... szerinte.

Olvasd el!

4 étel és ital, ami képes elmulasztani a legdurvább migrént is

A migrénes roham elképesztően kellemetlen állapot, ami lüktető fejfájással, hányingerrel, hányással, de akár látászavarral járhat. De az étrendünk megváltoztatásával felvehetjük vele a harcot!

Olvasd el!

9 sztár, aki szörnyű módon vetett véget a saját életének

Minden évben vesztünk el nagy sztárokat.

Facebook
Twitter
Pinterest
„Weight looks different on everyone”, azaz, mindenkin másképp mutat a súly – ez a hashtag most az egyik legnépszerűbb a videómegosztó közöségi oldalon testpozitivitás témában. A videók üzenete: hagyd a csudába a mérleget, ne törődj a kilóiddal, mert úgy vagy gyönyörű, ahogy vagy! Akad azonban néhány gond ezzel a trenddel.

A cikk írása idején közel hétmillió megtekintésnél tartanak a „mindenkin másképp mutat a súly” taggel megjelölt tartalmak, és ha az ember elmerül bennük, az az érzése lehet, hogy valami forradalmi dolog történik épp, és végérvényesen kipucolhatjuk kultúránkból a sokunkat mérgező testdiszmorfiás zavart. Az elmúlt években egyre több éles kritika éri széles körben a BMI-t (Body Mass Index, magyarul: testtömegindex), vagyis a magasságod és súlyod alapján kalkulált értéket, ami megmondja, mennyire „normális” a testalkatod. Orvosok, egészségügyi pszichológusok és szociológusok is bizonygatják, mennyire értelmetlen, tudománytalan, sőt mentális hatását tekintve kifejezetten káros ez a számolgatósdi. Akadémiai körökben kezd népszerűvé az a hozzáállás, hogy az egészség egy jóval komplexebb dolog annál, minthogy különböző formulákkal (BMI, testzsírszázalék stb.) mérni lehessen, és hogy a fizikai jellegzetességek mellett mindenki esetében figyelembe kell venni az étkezési zavarok és a rendellenes étkezési szokások súlyosbodásának kockázatát is.

Riszáld, amid van!

Ez a tudományos BMI-ellenesség szivárgott most át a TikTok felületére, ahol több ezer nő mutatja meg a testét a kamera előtt, megadva a súlyát (és néha a magasságát is), hogy rámutasson: ugyanaz a kiló milyen sokféleképpen nézhet ki különböző testalkatokon, illetve attól függően, mennyire vagyunk edzettek. A trend egyik verziójában 90 kiló feletti nők fedik fel az alakjukat szűk ruhákban, alsóneműben, olyan üzenetekkel együtt, hogy „a mérlegen látott szám nem azt mutatja, mennyit érsz”. Felszabadító érzés azt látni, hogyan táncolnak és pózolnak a legkülönbözőbb testalkatú nők a közösségi oldalon, és különösen azok számára jelent ez sokat, akik a médiában nem látják viszont a saját formáikat méltóságteljes ábrázolásban. Rengeteg komment szól arról, milyen nagy önbizalomlöketet adnak ezek a jó hangulatú posztok, de ha az ember eltölt 15-20 percet a hashtag alá tartozó videókat görgetve, könnyen elbizonytalanodhat azt illetően, miről is szól ez a trend valójában.

Kép
forrás: Getty Images

A rejtett fatshaming

A legtöbb posztoló sportos, kigyúrt, homokóra alakú, 20-as, 30-as nő, őket veszi előre az algoritmus és értelemszerűen ők kapják a legtöbb lájkot is. Angela Bright például, aki az oldalán főleg beauty- és edzésvideókat posztol, kifejezetten tónusos, izmos testalkattal rendelkezik, 180 cm és 90 kiló. Az egyik követője ezt írta a „mindenkin másképp mutat a súly”-témájú videója alá: „Gyönyörű vagy! Sosem gondoltam volna, hogy 90 kiló lehetsz!” Egy másik kommentelő ezt írta: „Nem a testsúly számít, hanem az arányok! Nagyon jól nézel ki!” És végül egy harmadik: „Én is 90 kiló vagyok, de te sokkal fittebb vagy nálam. Ez is azt bizonyítja, hogy mind másképp nézünk ki a súlyunktól függetlenül.” Sokan Angela Brighthoz hasonlóan merő jószándékból posztolnak a hashtaget használva, de bármilyen nemes is a trend célja, a gyakorlatban sokszor félremegy az üzenet. Az étkezési zavarokkal küzdő emberekben és azokban, akik hajlamosak az étkezési zavarokra, a testsúllyal, diétával, alakformálással kapcsolatos tartalmak könnyen trigger hatást válthatnak ki: akaratlanul is azt fogják figyelni, hogyan lehet valaki adott súllyal fittebb, sportosabb, formásabb és kaphat több lájkot, szerezhet több új követőt. Márpedig a „mindenkin másképp mutat a súly”-posztok legtöbbje azt a rejtett üzenetet közvetíti: ha odafigyelsz az alakodra, akkor mindegy is, hány kiló vagy.

Kéretlen testpozitív tanácsok

Kells James edző, aki szintén megmutatta az alakját a hashtag alatt, azt tanácsolja a követőinek: ne a súlyukat nézzék, inkább a centiket. Még ha ezt a tanácsot használva pontosabb értéket kaphatunk is arról, mennyit változott a testünk az edzés vagy a kemény diéta hatásásra, nem világos, hogy a mérleg helyett a mérőszalag használata miért jelentene kevesebb terhet azok számára, akiket mentálisan megvisel az alakjukkal való foglalkozás. Márpedig a testpozitivitás lényege az kellene legyen, hogy segítsen megszabadulni a kínzó kényszertől, hogy folyton összehasonlítgassuk magunkat másokkal, nem?

A kifejezetten vékony Hana Elson, aki láthatóan heti 4-5 alkalommal jár edzeni, szintén „kipróbálta a trendet”, ahogy ő fogalmaz, és rengeteg dicséretet kapott azért, hogy 69 kilósan mennyire szédítően néz ki. Az egyik kommentelő megjegyezte a videója alatt: „1. A 69 kiló nem sok, 2. pont úgy nézel ki, mint aki 69 kiló... és azzal, hogy úgy teszel, mintha a 69 sok lenne, te is a probléma része vagy.” A 130 kilós Marbrisa Ecasas egészen másfajta kommenteket kapott, miután felhúzta a pólóját a kamera előtt, felfedve, milyen a pocakja: a jószándékúnak tűnő hozzászólók azt találgatták, mekkora lehet Marbrisa testzsírszázaléka, izomtömege, és mennyi vizet tudna kihajtani magából egy pár napos méregtelenítéssel. Volt, aki kedvesen azt javasolta neki, szabaduljon meg a lógó feleslegétől, egy kigyúrt férfi pedig így biztatta: „Te legalább teszel valamit a súlyod ellen, úgyhogy támogatlak!” A kommentjére rengeteg szívecske érkezett, Marbrisa pedig külön megköszönte neki a szurkolást. Nehéz tanulságot levonni a trenddel kapcsolatban, de ami biztos: érdemes továbbra is tudatosan használni a közösségi oldalakat, és ha úgy érzed, hogy a görgetés nem inspirál, bátorít vagy megnyugtat, hanem szorongással tölt el, elbizonytalanít, és egészségtelen szokásokra indít, akkor nyomj a hashtagre egy unfollow-t.

A cikk eredetileg a JOY magazin 2022/03-as lapszámában jelent meg.

Ha még olvasnál a témában, itt megteheted:

Galéria / 10 kép

10 fogyást gyorsító edzéstipp, amire a híres nők esküsznek

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

9 sztárpár, akik egy sorozat forgatásán szerettek egymásba

Igen gyakori, amikor az emberek a munkahelyükön habarodnak a kollégájukba, ami aztán egy forró kalanddal vagy egy kapcsolattal teljesül be.

Kép

"Kevesen bocsátanák meg azt, amit anyósom tett az esküvőnkön" - A legtoxikusabb dolgok, amiket egy lagzin csináltak

Volt, akinek az anyósa 15 év után is arra buzdította a fiát, hogy váljon el, mert ez a kapcsolat nem működik... szerinte.

Kép

A 30 napos manifesztációs kihívás, ami az EGÉSZ életedet megváltoztathatja

Ha egy hónapon át követed a Dr. Joe Dispenzáról elnevezett challenge-et, alapjaiban megváltozhat az életed és elérheted a céljaidat!

Kép

Ez a magyar zöldség, amiért megőrülnek külföldön: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel

Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.

Kép

Hírességek bizarr (és kifejezetten egészségtelen) diétái, amiket egy film kedvéért vállaltak be

Egy szerepért mindent? A sztárokat még a legszürreálisabb diéták sem rettentik el attól, hogy a lehető leghitelesebben hozzák a rájuk osztott szerepet.

Kép

Heti horoszkóp április 29-május 5.: a Bikákra nagy változás vár, az Oroszlánok ügyei a lehető legjobban alakulnak

A csillagok az előtted álló hétre is tartogatnak bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!