Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Min múlik, hogy kibírja-e a kapcsolat a kompromisszumokat, tényleg kell áldozatot vállalni?

Min múlik, hogy kibírja-e a kapcsolat a kompromisszumokat, tényleg kell áldozatot vállalni?
A nap cikke

3 csillagjegy, aki akkor is a párjával marad, ha az megcsalja őt: a végsőkig kitartanak

Ők bizony képesek szemet hunyni még a megcsalás felett is.

Promóciók

A sikeres újévi fogadalmak nem ígérnek azonnali változást

Olvasd el!

Napi horoszkóp február 29.: a Bikák átlátnak a szitán, a Mérlegek végre a célegyenesbe fordulnak

A hónap utolsó napján is izgalmas üzeneteket olvashatsz, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

8 híres pár, aki meglepő módon újra egymásra talált egy csúnya szakítás után

Felmelegítve csak a káposzta jó – tartja a mondás. De vannak bizonyos dolgok, helyzetek, amikor felülíródik ez az állítás.

Olvasd el!

8 világsztár, aki a saját unokatestvérével házasodott össze

Legyünk őszinték! Soha nem tudhatod, ki fogja megdobogtatni a szívedet, vagy ki kísér végül az oltárhoz.

Olvasd el!

Minden idők 10 leggonoszabb sztárja: azt beszélik róluk, hogy távol áll tőlük a kedvesség

Könnyű elképzelni a hírességeket úgy, mintha a legjobb barátaink lennének, hiszen sokan megosztják mindennapi életük egy-egy szeletét a közösségi oldalaikon, vagy magukra öltik a képernyőn eljátszott kedvenc karaktereink személyiségét.

Olvasd el!

Napi horoszkóp március 1.: a Bikák új ismeretségre tehetnek szert, az Oroszlánok sodródnak az árral

A csillagok a hónap első napjára is izgalmakkal készültek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Facebook
Twitter
Pinterest
Min múlik, hogy a párod értékeli-e az áldozatot, amit hoztál? Hogyan lehet úgy kompromisszumot kötni, hogy mindenki elégedett legyen? A válasz összetett, de nem olyan bonyolult, mint gondolod!

A romantikus kapcsolatokban áldozatot hozni valóságos egyensúlyozást jelent. Természetesen ez minden együttélés és a párunkkal való törődés velejárója, de hogy lehet úgy csinálni, hogy közben mindenki jól járjon? 3 tényező alapján felmérheted, hogy a párod valójában hogyan érzi magát a meghozott áldozatokkal kapcsolatban!

A kompromisszumkészség foka az egyik kulcs

A Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban 2022-ben jelent meg egy tanulmány, ami párokat vont be egy vizsgálatba: azt nézték, hogy mennyire tartják egymást gondoskodónak, megértőnek és érzékenynek. A kutatók arra keresték a választ, min múlik az, hogy ki, hogyan értékeli a kompromisszumokat.

Kép
forrás: Unsplash

A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy minél nagyobb kompromisszumkészséget látunk a másikban, annál pozitívabban értékeljük az áldozatait – ez pedig egy pozitív körfogást indít be. Hiszen, ha valaki pozitívabban ítél meg, akkor szívesebben vállalsz kompromisszumokat is, miközben kevésbé érzed áldozatnak a lemondásokat. Ha ilyen a dinamika, akkor kevesebb lehet a párok között az olyan súrlódás is, ami egymás személyiségének a megváltoztatására irányul, sőt, még a költözésben és a karrier kérdésekben is jobban tudják egymást támogatni. A nagyobb elégedettség személyes és kapcsolati előnyökkel is jár, és a párunk iránt érzett pozitív érzelmek miatt nő a jövőbeli kompromisszumkészségünk is.

Min múlik, hogy a párunk értékeli-e az áldozatainkat?

A tanulmány szerint a partnert 3 alapvető szempont befolyásolja: figyelembe veszi, hogy megvan-e az autonómiája, mi a másik motivációja a kompromisszum meghozatalakor, és mekkora a saját áldozatvállalási elvárása.

Kép
forrás: Unsplash

Az autonómia magában foglalja a párod függetlenségének tiszteletben tartását, lehetővé téve számára, hogy legyenek önálló döntései. Ehhez kapcsolódik a kompetencia érzése is, ami azt jelenti, hogy elismered, megbecsülöd és támogatod a párodat, és a személyes fejlődését sem tartod mellékesnek. Az sem mindegy, hogy te miért kötsz kompromisszumot. Ha a párodért hozol áldozatot, akkor az arra bizonyíték a számára, hogy észrevetted és elismerted az igényeit. De ha van egy ki nem mondott érdek a kompromisszum mögött, azt rendszerint észreveszi a másik, és innentől kezdve az őszinte hálának is lőttek.

Egy, a Journal of Social and Personal Relationships folyóiratban megjelent 2019-es tanulmány szerint az is számít, hogy mekkorák egy személy áldozatvállalási elvárásai (az a meggyőződés, hogy az áldozatok szükségesek, természetesek és elvárhatóak a kapcsolatokban). Ennek tükrében látja a másik áldozatait, valamint arra is hatással van, hogy milyen kapcsolatban érzi elégedettnek magát. A kompromisszum vállalása és annak értékelése tehát összetett, és kétélű fegyver lehet: elmélyítheti a kapcsolatot, de félreértésekhez is vezethet. Az biztos, hogy hosszú távon szükség van áldozatvállalásokra, de sokszor nem a grandiózus gesztusok, hanem a hétköznapi helyzetekben tanúsított kedvesség és a megértés az, ami igazán számít. Nem utolsó sorban pedig tisztában kell lennünk azzal, hogy miért kérünk, és miért hozunk kompromisszumokat.

Nem csak a kompromisszum, ez is segít:

Galéria / 6 kép

6 apróság, ami jobbá teheti a párkapcsolatodat

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

A sikeres újévi fogadalmak nem ígérnek azonnali változást

Kép

Palvin Barbi igazi menyasszonyként tündökölt gyönyörű fehér ruhájában: a dolgot férje, Dylan Sprouse sem hagyta szó nélkül

A magyar származású, lenyűgöző szépségű Palvin Barbara újra és újra képes elvarázsolni minket közösségi oldalaira feltöltött fotóival. Ez alól pedig a mostani alkalom sem volt kivétel.

Kép

Napi horoszkóp március 1.: a Bikák új ismeretségre tehetnek szert, az Oroszlánok sodródnak az árral

A csillagok a hónap első napjára is izgalmakkal készültek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Akkor és most: 10 énekes, aki a Megasztárban tűnt fel először, és azonnal megszerette az egész ország

Nem minden énekes, zenész tud felmutatni ismert és befolyásos családot, akik segítségére lehetettek volna a híressé válásban.

Kép

Ez a 3 perces gyakorlat csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és még a stresszel is elbánik

Kutatók érdekes eredményre jutottak egy gyakorlatsor kapcsán, amit csak 3 percig kell végezni.

Kép

24 megkerülhetetlen sci-fi, amit látnod kell

Végre megérkezett a mozikba a Dűne: Második rész, de ha valaki szereti a sci-fi műfaját, ezeket a klasszikusokat is mindig érdemes újranézni.

Kép

A fogyásod is gátolhatja, ha nem figyelsz erre: 4 táplálékkiegészítő, amivel soha ne vegyél be magnéziumot

TikTok-on pörgött fel egy videó, amelyben egy nő elmondta, 20 kilót fogyott, mert így szedte a magnéziumot.