Hozzávalók: 1 kg görögdinnyehéj (a vörös pépes rész és a kemény zöld külső rész is), 3 csészényi kristálycukor, 1/2 csészényi méz, 2 csík citromhéj vagy 2 kis darabka hámozott friss gyömbér, 4 egész kardamom, 2 ek. citromlé
Elkészítése: Vágd fel a dinnyehéjat 0,5-1 cm széles, 3-4 cm hosszú csíkokra, majd tedd fel főni egy lábas hideg vízzel. Ha felforrt, vedd lejjebb alatta a gázt és főzd 30 percig. Szűrd le, tegyél félre a főzőléből 3 csészényit, majd tedd félre a héjakat. Tedd vissza a főzőlevet a tűzhelyre, öntsd bele a cukrot, a mézet, a citromot és/vagy gyömbért, tedd bele a kardamomot és forrald fel. Tedd vissza bele a dinnyehéjakat, majd főzd az egészet újabb 30 percen keresztül. Pihentesd egy éjszakán át, majd újra forrald fel, add hozzá a citromlevet és várj, míg be nem sűrűsödik a leve, majd tedd át üvegekbe. Tárold hűtőszekrényben!
5 szokás, ami jelentősen növeli a szívroham kockázatát: nem csak a dohányzás káros
Szomorú, de az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az 50 év alattiaknál jelentkező szívroham. Ez pedig olyan jellegű, egyértelműen káros szokásokra vezethető vissza, mint a dohányzás vagy éppen az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. De nézzük is, pontosan melyek ezek, és hogyan tudod megelőzni a súlyos szívbetegségek kialakulását.
Miért könnyezünk a hagymától? 6 tuti tipp, hogy ne folyjon a könnyed aprítása közben!
A hagyma az egyik legnépszerűbb zöldség a világon. Legyen az apróra vágott, pirított vagy rántott hagyma, a rántottától kezdve a levesig mindenhez használjuk. De szeletelésük és felkockázásuk gyakran könnyeket és orrfolyást okoz, még akkor is, ha a legtöbb szakács egyetért abban, hogy a végeredményért megéri.