Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Te is nehezen hozol döntést? Pszichológiai ok áll a háttérben

Te is nehezen hozol döntést? Pszichológiai ok áll a háttérben
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek április 30-án véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

A következő csillagjegyek végre örökre leszámolhatnak az évek óta tartó nehézségekkel! Már nagyon régóta vártak erre a pillanatra!

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 27.: a Rákok mindennél jobban vágynak a kiteljesedésre, a Mérlegek minőségi időt tölthetnek a szeretteikkel

A csillagok erre a hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

4 jel, ami egyértelműen arra utal, hogy a szomszédod leskelődik utánad

Egy rossz szomszédnál nincs borzalmasabb; hát még ha titkon folyamatosan megfigyel téged!

Olvasd el!

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.

Olvasd el!

9 sztár, aki szörnyű módon vetett véget a saját életének

Minden évben vesztünk el nagy sztárokat.

Facebook
Twitter
Pinterest
Estére úgy érzed, halvány lila gőzöd sincs, mit vacsoráznál legszívesebben, pedig farkaséhes vagy? A helyzet az, hogy lemerültek a mentális energiáid, így egy egyszerű döntést sem tudsz meghozni. Ne aggódj, egy-két trükkel könnyen kikerülheted ezt a kellemetlen állapotot!

Szundi gomb vagy ébredés? Magas sarkú vagy lapos cipő? Espresso, netán cappuccino? Egy felnőtt ember több tízezer(!) kisebb és nagyobb döntést hoz meg naponta, ami nemcsak leírva tűnik soknak, de az agyunk szerint is az. Szakemberek megállapították, hogy a sorozatos döntéshozatal ego-kimerültséghez vezethet, ezért van az, hogy egy hosszú nap után képtelen vagy észszerűen gondolkodni. Hiszen, ahogy a tested egy kiadós edzés után elfárad, úgy az agyad is ki tud merülni a folyamatos terhelés során. Erről nemcsak kevesebb szó esik, de szinte észrevétlenül megy végbe a nap folyamán, majd az éjszaka közepén egy hirtelen felindulásból megevett csokitortában csúcsosodik ki.

„A leírt jelenséget döntési fáradtságnak nevezzük, aminek legfontosabb tünete a sokszor impulzív, gyakran illogikus és elhamarkodott vagy helytelen döntés”

- – mondja Szabó Jennifer, a Mindset Pszichológia irodalomterapeutája és pszichológusa.
Kép
forrás: Getty Images/Vaselena

A dolog nem újkeletű, valószínűleg egyidős az emberiséggel, ám a szakértő szerint az élet felgyorsulásával és az előttünk álló egyre több lehetőséggel még égetőbbé válik, ráadásul a poszt-pandémia korában jobban áthatja a világot. A karantén okozta leállás és otthonülés ugyanis kicsit háttérbe szorította a folyamatos döntéshozatalt. A régóta tartó home office éra miatt sokaknak az is erőfeszítést okoz, hogy kitalálják, mit vegyenek fel az irodába vagy hogyan mutatkozzanak be ebben a megváltozott helyzetben, ahol nem biztos, hogy mindenki szívesen fogadja a kézfogást. A pszichológus szerint a döntési fáradtság mindenkit érint:

„Ha a személyiségelméletek irányából közelítünk, akkor vannak, akik könnyebben és vannak, akik nehezebben választanak. A racionálisan gondolkodók például kevésbé mérlegelik saját vagy mások érzéseit és egyszerűbben hoznak meg akár nagy változást okozó döntéseket. Az érzelemközpontú egyének ehhez képest hosszasan mérlegelik azt is, hogy milyen érzést vált ki döntésük a másikból.”

A szakember szerint a különbséget leginkább abban kell keresni, hogy ki mennyire képes felismerni a jelenséget és fejlődni a döntéshozatalban.

„Roy Baumeister amerikai szociálpszichológus szerint a döntéshozatali készség egy változó állapot és azok a legjobb döntéshozók, akik tudatosan megspórolják rá az energiát. Ezek a személyek tudják, mikor nem szabad bízniuk az ítélőképességükben”

- teszi hozzá Jennifer.

Mark Zuckerberg és Barack Obama tudatos energiaspórolása például abban nyilvánul meg, hogy míg a Facebook atyja minden nap szürke pólót visel, addig az egykori amerikai elnök folyton kék vagy szürke öltönybe bújik.

Ha legalább 4 állítás igaz rád, döntési fáradtságban szenvedsz:

  1. egy egyszerű döntési helyzetben is képes vagy leblokkolni, mint mondjuk amikor valaki felteszi a kérdést, hogy kínai vagy magyar étterembe szeretnél-e menni
  2. úgy érzed, túl sok mindenben kell döntést hoznod, főleg a nap végére sokallsz be
  3. felelősségteljes döntések helyett az érzelmeidre hallgatsz, sokszor meggondolatlanul választasz
  4. jellemző rád az impulzusvásárlás és az olyan tárgyak halmozása, amire valójában nincs is szükséged
  5. nem mersz a komfortzónán kívül dönteni, a megszokott utat választod, pedig más opciók hosszabb távú előnyökkel járnának
  6. érzelmileg instabil vagy, ami agresszivitáshoz vezethet: otthon vagy akár a villamoson konfrontálódsz vagy önvádló gondolataid vannak
  7. gyakran megbánod a döntéseidet
  8. halogatod a feladataidat

A döntésnek ára van

„Ahogy egyre fáradtabbak leszünk, az agyunk úgy próbál energiát spórolni, hogy az elemzési szakaszt lerövidíti és ezért gyors döntésre ösztönöz minket”

- magyarázza Jennifer.

Pontosan emiatt fordulhat elő, hogy néha impulzusvásárlásra adod a fejed vagy egy ponton túl képtelen vagy racionális döntést hozni. Persze ezzel magadnak is ártasz, ha kizsigereled az elméd, de még több múlhat azon, amikor valaki sorsdöntő helyzetben nem tud hideg fejjel mérlegelni. Egy 2011-es izraeli kutatás rámutatott, hogy a döntési fáradtsággal igenis kell foglalkozni, mert akár emberéletek is múlhatnak rajta. Egy év lefolyása alatt összesen 1100 bírói döntést vizsgáltak meg, amiben különös mintát fedeztek fel. Kiderült, hogy azoknak a foglyoknak a 70%-át feltételes szabadlábra helyezték, akiknek az ügyét a reggeli órákban tárgyalták meg – függetlenül az etnikai hátterüktől és attól, hogy mit követtek el -, míg a késő délután sorra kerülő elítéltek esetében ez az arány csupán 10% volt.

Döntési mátrix: így csinálják a profik

Készíts táblázatot, aminek a vízszintes soraiba kerüljenek a lehetőségek, a függőlegesbe pedig a szempontok. Például autóvásárlás esetén írd egymás alá a kiszemelt kocsikat, a szempontok közé pedig kerüljenek a számodra fontos dolgok, például megbízhatóság, ár, elérhetőség stb. Ezeket 1-től 5-ig pontozva megkapod, melyik autó a tökéletes számodra.

Kép
forrás: Getty Images/ ismagilov

Van, aki kihasználja

Persze sokan nemcsak tisztában vannak a jelenséggel, de fel is használják azt üzleti célokra. Egyáltalán nem véletlen, hogy a boltokban a kasszáknál még találkozunk egy sor édességgel és üdítőitallal, a kimerült vásárlók a csökkent akaraterejükkel ugyanis nagyobb valószínűséggel engednek az energiát adó cukros ételek kísértésének. Épp ezért nem érdemes fáradtan, munka után shoppingolni, mert olyan dolgok is bekerülhetnek a kosaradba, amiket később megbánsz. Egy bevásárlólista is segíthet ennek elkerülésében.

A galériában találsz 10 hatékony trükköt, ami segít megelőzni a döntési fáradtságot. Kattints!

Galéria / 10 kép

Döntési fáradtság: 10 hatékony megelőző trükk a pszichológustól

Megnézem a galériát

Ez a cikkünk eredetileg a JOY 2021/06-os lapszámában jelent meg.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

3 csillagjegy, aki akkor is randizik valakivel, ha az házas: így nagyobb számukra a kihívás

Ez a három csillagjegy akkor sem hátrál meg, ha a kiszemeltje házas. Nézd meg, kik ők!

Kép

4 étel és ital, ami képes elmulasztani a legdurvább migrént is

A migrénes roham elképesztően kellemetlen állapot, ami lüktető fejfájással, hányingerrel, hányással, de akár látászavarral járhat. De az étrendünk megváltoztatásával felvehetjük vele a harcot!

Kép

Toplista: Minden idők 10 legjobb romantikus filmje, amit MUSZÁJ megnézni

Készítsd a popcornt, aztán tarts maratont a legnépszerűbb romantikus filmekből, amelyek garantáltan mosolyt csalnak az arcodra, vagy a könnyekig meghatnak.

Kép

A citromos víz 6 áldásos hatása, amiért érdemes fogyasztanod: a súlycsökkentés mellett másban is segítségedre lehet!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?