Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

6 gyakori visszatérő álom és jelentésük: miért fordulnak elő újra és újra?

6 gyakori visszatérő álom és jelentésük: miért fordulnak elő újra és újra?
A nap cikke

5 dolog, amit TILOS betenni a mikróba: nagyon káros az egészségre!

Az ételeket általában nem önmagukban, hanem valamin tárolva melegítjük fel, de abba nem mindig gondolunk bele, hogy nem lehet bármit betenni a mikróba...

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Olvasd el!

A szökőév új kezdetet és rengeteg pénzt hoz: 4 csillagjegy, akinek óriási változás érkezik az életébe február 29-én

Ezek a változások a csillagjegyek életében természetesen nagyon is pozitív vonatkozásúak lesznek!

Olvasd el!

Gyászol a királyi család: tragikus hírt jelentett be a palota

Az egész világ attól félt, hogy a királyi család egy halálhírt fog bejelenteni, de úgy tűnik, hogy sajnos a félelem beigazolódott.

Olvasd el!

Napi horoszkóp február 28.: a Skorpiók sarokba szorított helyzetbe kerülnek, a Nyilasoknak nagyobb bátorságra van szükségük a céljaik eléréséhez

A csillagok a hét közepére is tartogatnak meglepetéseket, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

A legjobb filmek és sorozatok, amik márciusban érkeznek a Netflixre

Ürítsd k a naptárad néhány estére a tavasz első hónapjában, mert a streamingszolgáltatónak van pár órányi szuper programja számodra!

Olvasd el!

Íme a szituációs személyiségteszt, ami felfedi az igazságot az életedről

Szükség lesz a fantáziádra, hiszen az alábbi 10 kérdés megválaszolása után különleges dolgokat tudhatsz meg magadról. Szituációs személyiségteszt következik!

Facebook
Twitter
Pinterest
Ismerős a pillanat, amikor este felülsz az ágyban a sötét szobában, miután átéltél ismét egy visszatérő álmot, és csak azon gondolkozol, hogy álmodhatod újra és újra ugyanazt? Mindannyiunkkal előfordult már, hogy alvás közben többször jöttek elő ugyanazok a képkockák, és szinte percre pontosan ugyanaz történt meg bennük. De mégis mi állhat a visszatérő álmok hátterében?

Azt már jól tudjuk, hogy szinte kivétel nélkül mindig álmodunk, még akkor is, ha nem emlékszünk rá. Az álmoknak fontos jelentőséggel is bírhatnak, céljuk és magyarázatuk mindig is foglalkoztatta az emberiséget, mert hát ki ne szeretné tudni, mit is jelent valójában a fejében levetített esti események sorozata?

Ezek a képek a pihenés REM (gyors szemmozgásos alvás) fázisában jelennek meg, ám amikor aktívan álmodunk, csekély ráhatásunk van a látott képek és cselekmények befolyásolására. Ismétlődő álmaink teljesen természetes és megszokott részei lehetnek alvásélményünknek, de vajon van-e módunk arra, hogy eltüntessük fejünkből a már egyszer vagy többször látott éjjeli jelenséget?

Kép
forrás: Ketut Subiyanto/Pexels

Mit jelentenek visszatérő álmaink?

Egy amerikai kutatás szerint az emberek nagy részénél ugyanazok a visszatérő álmok figyelhetők meg. Az USA Nemzeti Alvásalapítványának jelentése szerint az emberek 70%-a él át és tapasztal visszatérő álmokat, melynek leggyakoribb témája a kiszolgáltatottság érzése, a zuhanás, az üldözés vagy egy szeretett személy elveszítése. Ezek az álmok részleteikben alvásonként eltérhetnek, de a fő történetszál mindig ugyanaz, és a téma mindig visszatérő. Kutatók egyet értenek abban, hogy a leggyakrabban látott álmok (vagy rémálmok) gyakran szorongással kapcsolatos helyzeteket ábrázolnak vagy olyan szituációkat, melyeket nem tudtunk még feldolgozni.

A történelem során már volt jó pár álomfejtésre irányuló próbálkozás, például Sigmund Freudtól, aki úgy gondolta, visszatérő álmaink igenis tükrözik mindennapi szorongásainkat, megélt traumáinkat vagy éppen elfojtott vágyainkat. Bár igaz, hogy ciklikus álmaink halmazai az éppen aktuális élethelyzeteinkkel is összefügghetnek, néha minden magyarázat nélkül, teljesen véletlenszerűen jelennek meg fejünkben.

Ezt tehetjük, ha ismétlődő álmokkal találkozunk

Dr. Paula Freedman okleveles klinikai pszichológus szerint, ha éjszaka felébredünk egy visszatérő álom miatt, érdemes álomnaplót vezetnünk a háttérben meghúzódó okok feltárása érdekében. Ha ugyanis naplózzuk azokat az ismétlődő víziókat, melyekre emlékszünk, saját magunk is azonosíthatjuk, miért bukkannak fel folyton az életünkben. A szakember azt tanácsolja, ha éjszaka felriadunk egy rossz álomból, próbáljunk meg ébren maradni és gondolatban jó befejezéssel kiegészíteni a negatív történéseket, ezáltal egy pozitív töltetet adhatunk nekik és kevésbé éljük meg őket rosszként.

Alábbiakban 6 gyakran előforduló visszatérő álmot gyűjtöttünk össze jelentésükkel együtt:

Galéria / 6 kép

6 gyakori visszatérő álom és jelentésük

Megnézem a galériát

Az ÉVA magazin írása.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Kép

Fogynál, de nem mozdul a mérleg nyelve? 5 egyszerű ok, ami a probléma mögött állhat

Fogyni szeretnél? Gondosan naplózod az étkezéseidet? Rendszeresen edzel? A rostbevitelre is nagy figyelmet fordítasz? Mégis hetek óta alig mozdul a mérleg nyelve? Nos, elhisszük, hogy nagyon frusztráló lehet ez a helyzet, hisz sok erőfeszítést tettél már eddig is a súlycsökkenés érdekében.

Kép

Minden idők 10 leggonoszabb sztárja: azt beszélik róluk, hogy távol áll tőlük a kedvesség

Könnyű elképzelni a hírességeket úgy, mintha a legjobb barátaink lennének, hiszen sokan megosztják mindennapi életük egy-egy szeletét a közösségi oldalaikon, vagy magukra öltik a képernyőn eljátszott kedvenc karaktereink személyiségét.

Kép

Exkluzív! A Dűne: Második rész főszereplői meséltek nekünk a film legvadabb kulisszatitkairól

„Ez még csak a kezdet” – mondta a Dűne - Első rész legvégén a Zendaya által életre keltett Csani, és milyen igaza volt: a második rész ugyanis még látványosabb, drámaibb, ráadásul végre jobban megismerhetjük a szereplőket, a motivációjukat. Szóval, ha tetszett az első rész, a február 29-én debütáló új film ugyanolyan függőséget okoz majd, mint a fűszer.

Kép

Egy új kutatás szerint a szingli nők a kutyájukat választják a pasik helyett

Jobb, ha senki nem állítja választás elé a kutyagazdikat, ők ugyanis jó eséllyel a négylábú társuk mellett döntenek majd, és inkább a randipartnerüktől vesznek búcsút.

Kép

A szökőév új kezdetet és rengeteg pénzt hoz: 4 csillagjegy, akinek óriási változás érkezik az életébe február 29-én

Ezek a változások a csillagjegyek életében természetesen nagyon is pozitív vonatkozásúak lesznek!

Kép

Gyászol a királyi család: tragikus hírt jelentett be a palota

Az egész világ attól félt, hogy a királyi család egy halálhírt fog bejelenteni, de úgy tűnik, hogy sajnos a félelem beigazolódott.