Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Az üvöltés terápia tényleg segít feldolgozni a stresszt és a traumákat, vagy kamu az egész?

Az üvöltés terápia tényleg segít feldolgozni a stresszt és a traumákat, vagy kamu az egész?

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

A színész, aki a boldogságért cserébe képes volt feladni a hollywoodi csillogást! Avagy Josh Hartnett sikersztoriját az álomgyár sem írhatta volna szebben

Josh Hartnett amilyen nagy lendülettel és sikerrel övezve robbant be Hollywoodba, olyan szépen és halkan köszönt el egy időre a reflektorfénytől.

Facebook
Twitter
Pinterest
Érezted már valaha úgy, hogy egy nehéz nap után csak ordítani szeretnél egy jó nagyot?

Ha igen, akkor jó hírünk van, ugyanis ez egy pszichológusok által elismert módszer, amit egészen pontosan üvöltés terápiának neveznek, és igencsak hatékonynak bizonyult sokak számára. A The Guardian szerint kizárólag nőkből álló „sikolycsoportok” is alakultak már világszerte annak érdekében, hogy a résztvevők teret adjanak érzelmeik kifejezésére egy olyan társadalomban, ahol a nők dühét gyakran még mindig rosszallóan nézik, és hisztinek titulálják.

De mi is az üvöltés terápia egészen pontosan?

Lehet, hogy elsőre kissé elrugaszkodottnak tűnik az ötlet, hogy üvöltsük a világba a fájdalmunkat, de az üvöltés terápiát már az 1960-as évek óta használják a mentálhigiénés kezelések során. Tehát nem egy új keletű szeszélyről van szó.

Ma már sok bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az üvöltés terápia támogatja az érzelmek feldolgozását. A múltbeli fájdalmas élmények újraélésével hozzáférhetünk a traumához, és elengedhetjük azt. A szívből üvöltözés valójában egy több lépcsőből álló terápia része, amelyet Dr. Arthur Janov fejlesztett ki az 1960-as években. Dr. Janov úgy vélte, hogy a sikoltozás – és más fizikai formák, mint a sírás – segíthet az elfojtott gyermekkori trauma felszabadításában. Ezt a traumát „elsődleges fájdalomnak” nevezte, és tapasztalatai azt igazolták, hogy az üvöltés segíthet az embereknek megbirkózni vele.

Otthon is kipróbálhatod, de….!

Barbara Santini pszichológus azt tanácsolja, ha ki szeretnéd próbálni az üvöltés terápiát, állj laza terpeszbe, nyújtsd ki a kezeidet, és miután felvetted ezt a pózt, üvölts olyan hangosan, ahogy csak bírsz. Az üvöltés terápia lehetővé teszi, hogy kapcsolatba lépj a negatív érzelmekkel, érezd őket, majd kiüvöltsd őket magadból. A sikolyod aktiválja a szimpatikus idegrendszeredet, megnyugtatva elméd és tested. A pszichológus azonban arra is figyelmeztet, hogy ez az otthoni módszer nem nyújt tartós megoldást a mentális problémákra, csupán pillanatnyi megnyugvást hoz.
Ez viszont nem azt jelenti, hogy az üvöltés terápia ne lenne hatásos, csupán azt, hogy a hosszú távú hatást akkor várhatunk tőle, ha szakember segítségével terápia részeként alkalmazzuk. Főleg azoknak ajánlják, akik hajlamosak rá, hogy elfojtsák valódi érzelmeiket, traumáikat, és elnyomják valódi énjüket. A kezelés során az üvöltés terápia önvizsgálattal és pszichoterápiás eszközökkel kiegészítve segít feltárni, mi állhat a depresszió, fájdalom, esetleg a túlterheltség hátterében.

Érdekel a pszichológia? Izgalmas pszichológiai filmekért KATT a galériára!

Galéria / 7 kép

Izgalmas filmek, ha szereted a pszichológiai thrillereket

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Ezért tesz rosszat a bőrödnek, ha mindennap zuhanyzol

Mindennap zuhanyzol és szerinted ez teljesen rendben van, sőt, másoktól is elvárható? Van egy rossz hírünk!

Kép

Az ókori görög és római nők élete egyáltalán nem olyan volt, mint a filmekben

Talán mégsem volt olyan jó buli ókori görög vagy római nőnek lenni, nem?

Kép

A vasárnapi alvásnak fontosabb szerepe van, mint gondolnád

Szinte utálod a vasárnapot, annyira nyomaszt, hogy másnap már hétfő? Itt a megoldás!

Kép

Miért telik gyorsabban az idő, ahogy öregszünk? Tudományos válasz van rá!

Gyerekként olyan, mintha egy év egy évezred lenne, majd felnövünk és hirtelen elkezd rohanni az idő. Mi erre a tudományos magyarázat? Most megtudhatod!