Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

10 érdekesség az almáról, amit eddig biztosan nem tudtál

 10 érdekesség az almáról, amit eddig biztosan nem tudtál
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Naponta fogyasztjuk, mégis lehetnek előttünk titkai ennek a gyümölcsnek!

Az alma az egyik olyan gyümölcs, amit a legtöbben szinte naponta fogyasztanak. Könnyen beszerezhető, a világ sok területén megterem és olyan az íze, hogy a legfinnyásabbak is szívesen megeszik. De tényleg ismerjük ezt az egészséges gyümölcsöt? Olyan érdekességeket gyűjtöttünk róla össze, melyekről talán még nem is hallottál.

1. Ázsiából származik

A Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger közötti területeken már régóta foglalkoznak az alma termesztésével is, ami itt jelent meg először. Barlangrajzokból pedig kiderül, hogy az itteni ősemberek a kőkorszakban is szívesen ettek almát.

2. A legrégebbi fajta még ma is tökéletes

A ma ismert és fogyasztott almafajták közül az egyik legrégebbi és máig legnépszerűbb a Lady alma, amit már első század óta jegyeznek a termesztők.

3. Lebeg a vízen

Az alma tömegének 25%-át levegő teszi ki, ezért történhet meg az, hogy ha vízbe teszik, lebegni fog a felszínen.

4. Lassan érik be

Egy fiatal almafának 4-5 éves koráig várni kell, mire meghozza első termését. Aztán, hogy meddig él, az a fajtától és a környezettől is nagyban függ. Angliában van olyan fa, ami már több, mint 204 éves.

5. Rózsa?

Igen, az alma a rózsafélék családjába tartozik, így szaporítani, nemesíteni őket oltással lehet hatékonyan. Elég csak megnézni az almafa virágját, valóban látni az összefüggést a rózsafélékkel.

6. Az ókor kedvence

Már az ókori görögök és rómaiak is nagyon kedvelték az almát, így nem véletlen, hogy az egyik első almás recept éppen a rómaiaktól származik. Egy korabeli szakácskönyv szerint nagyon finom lehet a gyümölcs szeletelt sült sertéshez.

7. Van, amit jobb meginni

Egyes almafajták erősség az, hogy finom cidert lehet belőlük készíteni. Ugyan a legtöbb országban inkább főzve vagy nyersen eszik, a hollandok és a britek egész cider kultúrát hoztak létre a helyi almákra építve. A 19. század végéig a munkásosztály kedvelt itala volt.

8. Diétás gyümölcs

Egy alma átlagosan 80 kalóriát tartalmaz és mentes a koleszterintől, nátriumtól és felesleges zsíroktól.

9. Rengeteg fajtája van

Régebben csak Amerikában több, mint 14 ezer almafajtát jegyeztek, addig ma ez a szám világszerte már csak 7500. De így is elképesztő a változatosság!

10. Itt terem a legtöbb

A világ országai közül Kínában termesztik a legtöbb almát, ezt pedig az Egyesült Államok követi, ahol 36 államban termelnek ipari szinten almát.

Fizess elő a Joy-ra, a felét mi fizetjük!

Csak 2970 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!