Ne maradj le a Joy-Napokról!
nap
óra
perc
múlva kezdődik múlva vége
Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

„Megfizettem a kutyám árát, és pár hónappal később az életét is” - szaporított kutyák történetei 2. rész

border collie,szaroítók
Olvasd el!

6 év alatt 5 gyerek: ismét babát vár Alec Baldwin felesége

A 61 éves színésznek már van öt gyermeke, de nemsokára megszületik a hatodik is.

Olvasd el!

Eleged van már a poloskákból? Van pár szuper tipp, ami meggátolja, hogy bejussanak az otthonodba

Ugye, milyen idegesítő, amikor csak fél percre nyitod ki az ablakot, és a büdös bogár máris betalál rajta? Segítünk!

A nap cikke

Kopizd le a stílusát! Ez Katalin hercegné kedvenc parfümje

Elgondolkoztál már azon, hogy milyen illata lehet Katalin hercegnének? Talán bizarrul hangzik, de a parfüm legalább olyan elengedhetetlen része stílusának, mint a ruhája vagy a frizurája.

szeptember 20

kos 03.21 - 04.19

Bár nem vagy az a tipikusan vezető típus,...

bika 04.20 - 05.20

Olyan terveid vannak, amelyek nem biztos, hogy mindenki...

ikrek 05.21 - 06.21

Kissé feszültnek érzed magad, túl sok minden nyomja...

rák 06.22 - 07.22

Hibáztál egy bizonyos dologban és ezt a csorbát...

oroszlán 07.23 - 08.22

Új lehetőség van előtted kibontakozóban, te azonban tartasz...

szűz 08.23 - 09.22

A mai nap nem indul épp pozitívan, egyszerűen...

mérleg 09.23 - 10.22

Úgy érzed, bármit teszel, akármilyen keményen dolgozol, nem...

skorpió 10.23 - 11.21

Valakivel konfliktushelyzetbe keveredsz csak azért, mert ellentétes álláspontot...

nyilas 11.22 - 12.21

Olyasfajta feladatot kapsz, amellyel ezelőtt soha nem volt...

bak 12.22 - 01.19

Füledbe ült egy bogár, s megállás nélkül azt...

vízöntő 01.20 - 02.18

A mai napon rád bíznak egy felelősségteljes feladatot,...

halak 02.19 - 03.20

Végre azt érzed, hogy nem hiába dolgoztál olyan...

Elolvasom végig Megnézem
Olvasd el!

Nem fogod elhinni, hova vitte fiát Harry herceg

Gondoltad volna? Ilyen egy átlagos nap a brit királyi családban is.

Olvasd el!

Gigi Hadid cipőjének sarka az utolsó pillanatban tört ki, profin oldotta meg a helyzetet

Ez a Fashion Week sem telhet el divatbaleset nélkül, és most épp Gigi Hadid esett ennek áldozatul.

Olvasd el!

Szavazd meg, a Jóbarátok párosai közül szerinted kik passzoltak össze igazán - Vajon a véleményed megegyezik a többségével?

Lássuk, vajon a te véleményed mennyire egyezik meg a nagy átlagéval!

Facebook
Twitter
Pinterest
Tudod kik azok a szaporítók? Ismered a kegyetlen igazságot a munkájuk mögött? A Brit Pásztorkutya Fajtamentésen keresztül most pórul járt gazdik mesélik el a valódi történeteiket. Jöjjön a második rész: Borisz.

Úgy tartják, Magyarország a szaporítók és az illegális állatkereskedelem egyik fellegvára. Becslések szerint itthon 10-ből 9 kutya illegális körülmények között születik vagy cserél gazdát, de a történet szinte sosem ér ennyivel véget.

A riasztó adatok mögött az egyszerű igazság az, hogy a megvásárolt, többnyire kivétel nélkül fajtatisztaként hirdetett kölyökkutyák többsége úgynevezett szaporítótelepekről származik, vagyis a nem csak hírük miatt horrorisztikus kutyagyárakból. És hogy miért fizetünk? Megindító és tanulságos sorozatot indított a témában a Brit Pásztorkutya Fajtamentés. Az Így jártam a kutyámmal – Szaporított kutyám története olyan kutya- és gazdasorsokat mutat be. Sorozatunk második részében most Borisz történetét ismerheted meg.

Kép

Borisz

A kiskutya ára: 35 000 Ft

Makacs és konok vagyok, nem csak hosszú távon, de akár percről percre is. Pontosan ez történt azon a napon, mikor eldöntöttem délelőtt 10 órakor, hogy ma nekem lesz egy társam. A barátnőm révén régóta ismerem és csodálom a border collie-kat, így kérdés sem volt, hogy ilyen társat szeretnék magamnak. Olvasgattam, kutatgattam, tanulgattam elméletben már egy ideje, mivel jár egy brit pásztorkutyával együtt élni, és nem meglepő módon, találkoztam a tenyésztő versus szaporító problémakörrel is. Elméletben minden a helyén volt. Elméletben. Ugyanis mikor megláttam Boriszt, csak annyit tudtam, őt választom.

Mindennek ellentmondott Borisz, amit egy fajtatiszta kutya kiválasztásánál figyelembe kéne venni. Már az is, hogy nem tenyésztőt találtam. Nem, nem azért, mert nem lett volna rá pénz, mire megszületett volna a megfelelő kölyök, addigra a pénz is meg lett volna rá, hanem azért, mert önfejű voltam. Mert Borisz felülírt mindent. Nyugtattam magam - márpedig én megnézem, hogy hova megyek, megnézem a szülőket, megnézem a környezetet, megnézem az eladó körmét, mindent, míg leutaztam a 600 km-t az új családtagért, csak ez járt a fejemben. A barátnőm, aki elkötelezett fajtavédő, elmondott mindent a tenyésztőkről és a szaporítókról, órákig próbált hatni rám, lebeszélni a dolgokról, de veszített. Mikor megérkeztem, egy ápolt kert, gyönyörű ház, hatalmas zöld terület, a távolban birkák és két szépen tartott felnőtt border collie kutya várt, az én kutyusommal együtt. Ennyit láttam. Akár igaz is lehetett. Örültem a magam konok döntésének, és boldogan hoztam haza a barátom. Megfizettem az árát, és pár hónappal később az életét is megfizettem.

Kép
forrás: Brit Pásztorkutya Fajtamentés

A kezdettől kissé másabb volt, mint a társai. Lassabb, nyugodtabb, rengeteget ivott, picit nehézkesebben állt fel, szívesen feküdt vagy ült. Nem, nem diszpláziás volt, és elnézést kérek mindenkitől, akinek a társa ilyen problémával küszködik, de én most azt írom, bár az lett volna. Telt az idő, Borisz okos volt, álomszép kamasszá fejlődött, barátságos és kedves volt mindenkivel, és közel félévesen az alap parancsokat, az apportírozást, és legalább másfél tucat trükköt tudott már. Póráz nélkül szabadon jött velem bárhol, edzőterem, iroda... mindenhol tudta mit lehet, mit nem. Szeretett játszani, de szívesebben tanult, mint futkározzon a labda után. Szívesen futkározott más kutyusokkal, de hamar visszatalált hozzám. Nem látszott rajta semmi. Még aznap sem.

Estefelé hallottam, hogy Borisz kinn a kertben felsír. Behívtam a lakásba, hátha a másik kutyusunkkal volt épp nézeteltérése, meg amúgy is, mindig együtt voltunk, napi néhány órát leszámítva. Akkor kezdődött a rémálom. Automatikusan fél óránként felsikított. A harmadik után azonnal hívtam az ügyeletet, elmondtam, hogy mit tapasztaltam, azt mondták, ha reggelig nem változik, vigyem be. Aznap este nem aludtunk Borisszal. Én ültem vagy négykézláb térdeltem, hogy a fejét rám tehesse, mert se leülni, se lefeküdni nem akart, valamint a félóránkként ismétlődő éles sikítások után elszaladt még tőlem is, mintha ő bármi rosszat is tett volna. Megnyugtattam, próbáltunk aludni a két fájdalom között, majd kérdés sem volt, hogy a reggelt az orvosnál kezdtem Borisszal. Nem volt jó érzésem, szóval megkértem a doktor urat, hogy én vihessem be Boriszt, amíg lehet, mert nem érti, hogy mi történik.

Kép
forrás: Brit Pásztorkutya Fajtamentés

A doktor úr azt mondta, délután öt körül meglesz az eredmény, telefonáljak. Ötkor kézbe vettem a telefont. Az asszisztens hölgy vette fel, elmondtam kiért és mi ügyben telefonálok, de az orvost nem tudta adni, így megkértem, azért nézzen utána az eredményeknek. Pár perccel később megtudtam, hogy Borisz eredményei sajnos “nem túl jók”, holnap délután menjek be. Letettem a telefont és rohantam a kórházba: nem, én nem várok holnap délutánig! Megkértem, hogy hozzák ki Boriszt, amennyiben lehetséges. Az orvos végül tájékoztatott, hogy Borisz gyomrában húgyfolyadékot talált, az értékei életveszélyesek, de van három lehetőségünk is. Az egyik, hogy megműtik, és a legjobb esetben a húgyvezeték szakadt el: orvosolható. A másik, megműtik, és csak az egyik veséje problémás: orvosolható. A harmadik, nem vállaljuk a költséges műtétet, ami nélkül mindenképp meghal, hanem kérem az altatását. Sírva öleltem Boriszt az asztal tetején, megígértem neki mindent, hogy hazahozom, hogy rendben lesz, hogy megyünk kirándulni a Turulhoz, mert még nem mentünk, és különben is, az első hó után vár rá az első karácsonyfa és ajándékosztás. Életemben először, csak részben tartottam meg az ígéretem.

A doktor a műtétnek negyedórán belül nekiállt. Tíz perc múlva kijött, és ott akkor kiderült, hogy a barátom mindkét veséje menthetetlenül károsodott, és hogy veleszületett veseelégtelenségben szenved. Menthetetlen, altatni kell. Már csak annyit tudtam kérni, hogy engedjenek be, ott akarok lenni a végéig Borisszal. Az ígérem azon részét, hogy hazahozom, teljesíteni tudtam, semmi mást nem. Hát ennyi a történetünk. És mi a lényeg? Száraz tényekként csak annyi, hogy a 600 km autózás, a pályamatrica, és Borisz életének megmenteni próbálása pontosan annyiba került, mintha egy valódi(!) tenyésztőtől hozom el a társam - szűrve, oltva, szocializálva, hozzá és hozzám megfelelően kiválasztva, szinte a lehetetlenséggel egyenlő eséllyel azzal, hogy ez történik vele hat hónapos korában. Mit tennék másképp? Személy szerint én soha többé így társat nem veszek. Ezt a barátom halálán tanultam meg. A barátomén, akiért a világ végére is el fogok menni a következő életünkben is, mert csodálatos volt, igazi nagybetűs barát, egy harcos, miként a neve is jelentette: Borisz.

Kép

„Ha ránézek, eszembe jut, hogy átvertek” - szaporított kutyák történetei 1. rész

Életmód

Nem érdekel
Elolvasom

A JOY magazin tudatos lapszámában egy izgalmas interjút olvashatsz a Brit Pásztorkutya Fajtamentéssel. Munkájukat, és a szaporítók kegyetlen világát is megismerheted, ahogy azt is, hogy mindig van jobb döntés, mint ők!

joy magazin
forrás: JOY magazin

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

szeptember 20

kos 03.21 - 04.19

Bár nem vagy az a tipikusan vezető típus,...

bika 04.20 - 05.20

Olyan terveid vannak, amelyek nem biztos, hogy mindenki...

ikrek 05.21 - 06.21

Kissé feszültnek érzed magad, túl sok minden nyomja...

rák 06.22 - 07.22

Hibáztál egy bizonyos dologban és ezt a csorbát...

oroszlán 07.23 - 08.22

Új lehetőség van előtted kibontakozóban, te azonban tartasz...

szűz 08.23 - 09.22

A mai nap nem indul épp pozitívan, egyszerűen...

mérleg 09.23 - 10.22

Úgy érzed, bármit teszel, akármilyen keményen dolgozol, nem...

skorpió 10.23 - 11.21

Valakivel konfliktushelyzetbe keveredsz csak azért, mert ellentétes álláspontot...

nyilas 11.22 - 12.21

Olyasfajta feladatot kapsz, amellyel ezelőtt soha nem volt...

bak 12.22 - 01.19

Füledbe ült egy bogár, s megállás nélkül azt...

vízöntő 01.20 - 02.18

A mai napon rád bíznak egy felelősségteljes feladatot,...

halak 02.19 - 03.20

Végre azt érzed, hogy nem hiába dolgoztál olyan...

Elolvasom végig Megnézem

Na ettől fogod magad igazán öregnek érezni: 10 dolog a Jóbarátokból, ami ma már nem is létezik

Jöjjön néhány olyan pillanat, amitől igazán érezni fogod, hogy milyen gyorsan forog az idő kereke.

8 mód, ahogy a bőrdzsekit idén ősszel viselni fogjuk

A bőrkabát mindig menő, de most ezek a fazonok lesznek a legtrendibbek!

Te is imádtad a stílusát? Rachel Green kedvenc ruhadarabjai újra divatba jönnek

A Ralph Lauren új kollekcióját mindenki kedvenc Rachel Greenje ihlette.

30 szett a divathétről, ami miatt még inkább várjuk a tavaszt

Bár a New York-i divathét már véget ért, azért nehéz lenne megállni, hogy ne szóljunk még pár jó szót róla.

Egészen meghökkentő, hogy néznek ki A szolgálólány meséje szereplői a való életben

Te felismernéd A szolgálólány meséje sztárjait a vörös szőnyegen?

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem