Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Ne nézz félre! – Te is tehetsz az iskolai kortárs bántalmazás ellen!

Ne nézz félre! – Te is tehetsz az iskolai kortárs bántalmazás ellen!
A nap cikke

Napi horoszkóp február 24.: a Szüzek befektetett energiái megtérülni látszanak, a Nyilasok önmagukra is szánhatnak végre egy kis időt

A hétvége is tartogat számodra bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Olvasd el!

"Titkon összejöttem a főnökömmel, de ami ezután történt, arra legvadabb álmaimban sem számítottam" - Magyar nők meséltek munkahelyi románcaikról

Mi történik, ha munkahelyi románcba bonyolódsz, ráadásul a főnököd a másik fél? Magyar nők mesélték el nekünk saját tapasztalataikat.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek rengeteg pénz hullik az ölébe február végén

Ők lesznek a szerencsések a hónap végén, akik egy kis extra összeghez is jutnak a fizetés mellett.

Olvasd el!

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.

Olvasd el!

6 mindennapi szokás, amit a bőrgyógyászok messziről elkerülnek: ronthatják a bőr egészségét

Néhány ártatlannak tűnő szokás bizony nagyban ronthat a bőröd egészségén. Ezeket érdemes elkerülnöd!

Olvasd el!

Megérkezett az év legelső tízmilliószoros napja: 13 dolog, amit érdemes megtenned ezen a napon, hogy minden kívánságod valóra váljon

Varázslatos dolgok várhatóak, ugyanis hihetetlenül ritka, hogy egy napon van telihold és tízmilliószoros nap is!

Facebook
Twitter
Pinterest
Sokszor látható, hallható, mégis kevesen tudják, hogy hogyan segíthetnek: a mai fiatalság 85 százalékát zaklatták már kortársai az iskola falain belül, derül ki az UNICEF Magyarország 2022-es felméréséből . A bántalmazás sajnos több mint egy egyszeri konfliktus, ugratás, vagy csipkelődés. Olyan ismétlődő és agresszív viselkedésforma, amellyel a másikat szándékosan megalázzák akár testi erőszakkal, akár szavakkal. A bullyingnak három szereplője van: a bántalmazó, a bántalmazott és a szemlélő. Sokszor az áldozat számára nem is maga az erőszak jelenti a legnagyobb traumát, hanem az, hogy társai tétlenek, közömbösek maradnak, vagy rosszabb esetben bekapcsolódnak a bántalmazásba.

Pedig már egy jó szó is sorsfordító lehet!

Az UNICEF Magyarország legújabb kampányában a hazai zenei élet népszerű sztárjaival együtt hívja fel a figyelmet a bullying jelenségének elterjedtségére, veszélyességére és az ilyen helyzeteket sokszor csak néma szemtanúként átélő kortársak szerepének fontosságára.

„Bárkit érhet rosszindulatú megjegyzés vagy csúfolódás, főleg az általános iskolában. Velem ez például a görög származásom miatt történt – mesélte Babaitisz Jorgosz, művésznevén Lil Frakk, aki több más zenésztársa mellett részt vesz az UNICEF kortárs iskolai zaklatás elleni kampányában. – Ahhoz, hogy tompítsam a negatív üzenetek hatását, mindig a zene jelentett nekem kiutat. A szavaknak hatalmas ereje van, onnantól, hogy kimondod, valósággá válik. A felelősségünk abban áll, hogy eldöntsük, milyen valóságot építünk fel szavainkkal.”

Babaitisz Jorgosz, művésznevén Lil Frakk - zenész
forrás: Unicef
Babaitisz Jorgosz, művésznevén Lil Frakk - zenész

Gyerekek esetében azonban azt is fontos észben tartanunk, hogy ilyen helyzetekben az áldozatok mellett a bullying többi szereplője is egyfajta elszenvedője a problémának, hiszen a feszültség, agresszivitás, amit ilyenkor a bántalmazó kivetít és alkalmaz áldozatán, gyakran saját problémáira világít rá.

„A gyerekek viselkedése gyakran tükrözi a bennük zajló folyamatokat, az őket körülvevő környezet jellemzőit és kihívásait. Emiatt a szemlélődő gyerekeken is óriási a teher, hiszen sokszor nem tudják eldönteni, hogy mi miért történik, mi húzódik a háttérben, vagy mit tudnak ők tenni azért, hogy segítsenek bántalmazott társukon – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. – Nem várhatjuk tőlük, hogy ők oldják meg ezeket a helyzeteket, ugyanakkor megfelelő edukációval és kellő érzékenyítéssel fontos szerepet játszhatnak a problémák enyhítésében vagy akár megoldásában is. Akár már csak azzal, ha jelzik egy felnőttnek azt, amit látnak.”

T. Danny - énekes, rapper, dalszező
forrás: Unicef
T. Danny - énekes, rapper, dalszező

Az iskolában történő zaklatás kapcsán a szülők sok esetben későn értesülnek a problémáról, ezért a kortárs diákok szerepe különösen fontos. Ők azok, akik leghamarabb felismerhetik a bántalmazás jelenségét környezetükben. Az UNICEF HelpApp applikációt kifejezetten a tizenévesek számára fejlesztették ki, az alkalmazáson keresztül bárki könnyedén tájékozódhat a témában arról, hogy hogyan segíthet egy olyan társának, akit bántanak.

„Szülőként igyekszem a gyermekeimmel minél többet beszélgetni az őket körülvevő környezetről és emberekről, megértetni velük azt, hogy miért nem bánthatjuk a társainkat, és miért fontos beszélniük arról, ha a szemük előtt történik a bántalmazás, vagy, rosszabb esetben, ha ők az elszenvedői. A HelpApp egy nagyon jó kezdeményezés arra, hogy segítséget és tájékozódási pontot nyújtson a fiataloknak a helyzet megítélésében.” – árulta el Sena, énekesnő, aki a kampány keretein belül is igyekszik felhívni a figyelmet a téma fontosságára.

Sena - énekesnő
forrás: Unicef
Sena - énekesnő

További információ az iskolai bántalmazásról, a HelpAppról és az ACG Reklámügynökséggel együttműködésben megvalósuló #nenézzfélre kampányról az UNICEF Magyarország weboldalán érhető el:
https://unicef.hu/bullying

Kattins az alábbi galériára és nézd meg mely hazai sztárok csatlakoztak az UNICEF kortárs iskolai zaklatás elleni kampányához!

Galéria / 7 kép

Az UNICEF és a hazai élet sztárjai a bullying ellen

Megnézem a galériát

[1] UNICEF Magyarország: Középiskolások tapasztalatai az iskolai zaklatásról (2022)

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Kép

Megkérdeztük! A mesterséges intelligencia szerint így néz ki egy tökéletes nappali

Nincs olyan, hogy tökéletes nappali, mindenkinek más tetszik! Most megmutatjuk, hogy a mesterséges intelligenciának milyen az ízlése!

Kép

10 élelmiszer, amit ne fogyassz éhgyomorra: sokuk egészséges, de nem reggelire!

Köztudott tény, hogy éhgyomorra nem jó ötlet frissen facsart gyümölcsleveket inni. Azonban nem ezek az egyetlen élelmiszerek, amelyeket nem szabad éhgyomorra fogyasztani!

Kép

10 sorozat, amit meg kell nézned, ha imádtad a True Detective hangulatát

A kritikusok szerint a True Detective legújabb évada méltó folytatása a népszerű sorozatnak. Ám ha úgy érzed, hogy még több misztikumra vágysz akkor semmiképpen se hagyd ki sorozatajánlókat!

Kép

8 sokkoló titok Griselda Blancoról, ami kimaradt a sorozatból

A nő, akitől még Pablo Escobar is félt! Ő Griselda Blanco, akinek életéről készítettek most egy minisorozatot. Megmutatjuk azokat a kegyetlen részleteket, amiket az alkotók kihagytak a történetből!

Kép

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.

Kép

A nagy kérdés, amit senki sem ért: Miért néznek ki az Y-generációsok sokkal fiatalabbnak a koruknál?

A gyertyák a tortádon már évek óta hármassal kezdődnek, mégis, alig vannak, akik elhiszik, hogy már rég elmúltál húsz? A millenniálisokkal ez gyakrabban megesik, mint hinnéd!