Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Most eláruljuk, miért nem leszel soha elégedett az életeddel

Most eláruljuk, miért nem leszel soha elégedett az életeddel

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ők a legönfejűbbek: 4 csillagjegy, aki soha nem köt kompromisszumot

Nem egyszerű velük az élet, persze a nap végén így fogadjuk el őket!

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Megvan a tudományos magyarázat arra, miért nem lehet az ember örökké elégedett és boldog.

Elsőre talán nem hangzik majd túl jól a számodra, de amerikai pszichológusok legfrissebb kutatásai szerint az elégedettség nem tesz jót egyetlen fajnak sem, így az embernek sem. Éppen ezért belénk vannak építve bizonyos pszichológiai tényezők, amik az elégedettség érzését újra és újra megszakítják. Ilyen például az unalom, a hajlam a negatív gondolkodásra, a túlagyalás vagy a túlzott törekvés az élet élvezetére (bulik, koncertek, ital, szex stb…). Ez persze nem jelenti azt, hogy az elégedetlenség miatt fel kell adnunk a sikerre való törekvést. Sőt, éppen ez segíti abban az embereket, hogy folyamatosan jobbak, többek, okosabbak, ügyesebbek legyenek.

Ezért nem lehetsz soha igazán elégedett és boldog

Miért vagyunk olyan nyugtalanok és elégedetlenek? Ha belegondolunk, soha a történelem során nem volt még ilyen biztonságos, egészséges az élet, a legtöbb helyen egészen jó az oktatás, a célok, álmok megvalósíthatók. A léleknek azonban ez sem elég.

„Az életem egy hosszú menekülés magam elől.” – írta a 18. századi költő, Samuel Johson. És hányan éreznek hozzá hasonlóan a mai napig!

A tudomány, a pszichológia végre rájött, miért van ez így, a magyarázatnak pedig nem fogsz örülni. Egy tanulmány szerint, amelyet a Review of General Psychology kutatói jelentettek meg, az ember nem úgy van bekötve, hogy elégedett és boldog legyen. Ez ugyanis hátrány lenne evolúciós szempontból. Elégedettségünkben csak hátra dőlnénk és többé senki nem akarná megváltani a világot, nem lenne fejlődés, tanulás, nem tartanánk sehová.

Az elégedetlenség négy pontja – avagy, mi az, ami cselekvésre ösztönöz

Unalom – Az emberek nagyon messzire képesek elmenni azért, hogy ne érezzék úgy, unatkoznak. Ez az érzés egyesek számára szinte fájdalmas, elviselhetetlen lehet. Vagyis tökéletesen jó arra, hogy kimozdítson.

Negatív gondolkodás – Szintén nem hangzik túl jól, de az ember sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít élete negatív eseményeinek, mint a pozitívaknak. Ez a gondolatok szintjén is így van.

Túlagyalás – Rengeteg embert kínoz világszerte a szorongás, aminek alapja a hajlamunk arra, hogy túl sokat agyaljunk a minket ért rossz dolgokon. Ez azért „jó”, mert általa tanuljuk meg, a jövőben milyen módon kerülhetjük el a hasonló helyzeteket.

Hedonizmus – Nagyon sokan reagálnak úgy a negatív életeseményekre, hogy azonnal turbó fokozatba kapcsolnak, buliba, koncertre mennek, ismerkednek, szerelembe esnek – egyszóval hajlandóak bármire, hogy ismét elégedettnek érezzék magukat.

Olvasnál még a témában? Akkor katt a galériára!

Galéria / 4 kép

Ezzel a 4 dologgal fordul legtöbbször pszichológushoz az Y generáció

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Gyakran álmodod, hogy elkésel? Meghökkentő oka van!

Egy visszatérő álom többet elárul rólad, mint gondolnád!

Kép

7 film és sorozat, amiben csodásan választották ki a főszereplő fiatalabb énjét játszó színészt

Néha akkora csalódás, mennyire nem hasonlít a fiatalabb verzió az idősebbre, hogy szinte élvezhetetlen az adott jelenet. De nem ezekben az alkotásokban!

Kép

Híres magyar emberek, akik a külföldi élet mellett döntötték – az okot is elárulták

Az elmúlt években egyre több és több ember dönt úgy, hogy elhagyja az országot és külföldön próbál szerencsét.

Kép

A csalódás tényleg megölhet: az összetört szív szindróma veszélyesebb, mint gondolnád

Ha ért már csalódás, veszítettél el valakit, akit nagyon szerettél, akkor biztosan tudod, hogy nem véletlenül találták ki az összetörik a szív kifejezést.

Kép

8 híres ember, aki elmesélte, az élete egyáltalán nem olyan könnyű, mint egy tündérmese

Ha eddig vágytál hírnévre, most lehet, hogy majd meggondolod magad.