Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Te is alkohollal kapcsolódsz ki? Meddig van ez rendben, és mikortól káros?

Te is alkohollal kapcsolódsz ki? Meddig van ez rendben, és mikortól káros?
A nap cikke

3 csillagjegy, aki akkor is a párjával marad, ha az megcsalja őt: a végsőkig kitartanak

Ők bizony képesek szemet hunyni még a megcsalás felett is.

Promóciók

A sikeres újévi fogadalmak nem ígérnek azonnali változást

Olvasd el!

Napi horoszkóp február 29.: a Bikák átlátnak a szitán, a Mérlegek végre a célegyenesbe fordulnak

A hónap utolsó napján is izgalmas üzeneteket olvashatsz, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

8 híres pár, aki meglepő módon újra egymásra talált egy csúnya szakítás után

Felmelegítve csak a káposzta jó – tartja a mondás. De vannak bizonyos dolgok, helyzetek, amikor felülíródik ez az állítás.

Olvasd el!

8 világsztár, aki a saját unokatestvérével házasodott össze

Legyünk őszinték! Soha nem tudhatod, ki fogja megdobogtatni a szívedet, vagy ki kísér végül az oltárhoz.

Olvasd el!

Minden idők 10 leggonoszabb sztárja: azt beszélik róluk, hogy távol áll tőlük a kedvesség

Könnyű elképzelni a hírességeket úgy, mintha a legjobb barátaink lennének, hiszen sokan megosztják mindennapi életük egy-egy szeletét a közösségi oldalaikon, vagy magukra öltik a képernyőn eljátszott kedvenc karaktereink személyiségét.

Olvasd el!

Napi horoszkóp március 1.: a Bikák új ismeretségre tehetnek szert, az Oroszlánok sodródnak az árral

A csillagok a hónap első napjára is izgalmakkal készültek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Facebook
Twitter
Pinterest
Az utóbbi években egyre több összejövetelhez kapcsolódik alkohol, sok fesztivál alapoz az alkoholra a bortól kezdve a sörön át a koktélokig. Kétségtelen, hogy az alkohol hatására lazábbnak érezhetjük magunkat, de mennyire segíti valójában a kikapcsolódást?

Bár az alkoholnak mindig is volt, van és lesz kulturális és társadalmi szerepe is, és sokan az italok fogyasztását is élvezik, fontos megértenünk az alkohol valós egészségügyi kockázatait valamint azt, hogy a határaink egyénenként eltérhetnek. Az alkohol mérsékelt fogyasztása járhat olyan előnyökkel, mint például a társadalmi kötődés erősítése, de közben a kockázatokat és az egyéni eltéréseket sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az alkohol, mint társadalmi ragasztó Mark Travers, pszichológus szerint kétségtelen, hogy az alkoholnak társadalmi kötődést erősítő szerepe (is) van. Ezt pedig a mindennapjaink is megerősítik: az alkohol meghatározó szerepet játszik a társasági események és a szórakozás során. A közös alkoholfogyasztás hozzájárulhat a barátságok kialakulásához, hiszen borozás, koktélozás közben sztorizgatunk, lazulunk, megnyílhatunk egymásnak. Sokak számára az ital megosztása több mint egy tevékenység: az egy csapatba való tartozást, a barátságot is erősítheti, sőt, egy romantikus este kelléke is lehet. Gyakran hallunk történeteket régi barátságokról, amik egy ital mellett elevenedtek fel újra, de üzleti megállapodásokat is kötöttek már alkohol társaságában – továbbra is hangsúlyozzuk, a mérték nem mindegy! A Pharmacology Biochemistry and Behavior folyóiratban megjelent 2022- es tanulmány szerint is a közösségben fogyasztott alkohol felerősítheti az élményeket, érzelmeket – elég abba belegondolni, amikor valaki mindenkit meg akar ölelni egy társaságában. A vizsgált személyek mértékletes alkoholfogyasztás esetén fokozott társadalmi kötődésről, jobb kapcsolati dinamikáról és élénkebb humorérzékről számoltak be. Az egyensúly azonban továbbra is kulcsfontosságú, és az ivás azonban soha nem lehet a társasági élet egyetlen mozgatórugója.

Mikortól káros az alkohol?

Korábban az Egészségügyi Világszervezet a mérsékelt fogyasztást úgy határozta meg, hogy a nők legfeljebb napi 1 egységet (például 1 dl bort) fogyaszthatnak, míg a férfiak legfeljebb kettő egységet. Ma viszont a WHO már nem biztos abban, hogy egyáltalán létezik-e olyan alkoholszint , amely biztonságos. A határok még inkább elmosódnak, amikor a genetika is képbe kerül. Egy, a Nature Communications -ben megjelent 2019-es tanulmány során kimutatták, hogy a genetikai tényezők jelentősen befolyásolják az emberek alkoholra adott reakcióját. Vannak olyan genetikai markerek, amelyek fokozzák az alkoholfüggőségre való hajlamot, függetlenül attól, hogy az alkoholfogyasztási szokásaink megfelelnek-e a globális egészségügyi szabványok által meghatározott mérsékelt kritériumoknak, vagy sem.

Mivel egyénenként eltérhet a mérték, éppen ezért a tudatosság a legfontosabb szempont. Nem arról van szó, hogy mindig és mindenáron távol kell tartanunk magunkat az alkoholtól, de az fontos, hogy tudjuk a saját határainkat. Részt vehetünk alkohollal kapcsolatos eseményeken, de az már egy red flag, ha alkohol nélkül nem megy az ellazulás és a kapcsolatépítés. Ez mellett a testünk reakcióit se hagyjuk figyelmen kívül, mert azokból tudjuk eldönteni, hol vannak a fizikai határaink.

Nekik sikerült leszokni, miután függővé váltak:

Galéria / 6 kép

Híres emberek, akik az alkoholizmus rabjai voltak

Megnézem a galériát

Ők sem nyúlnak már italhoz:

Galéria / 8 kép

7+1 sztár, akik sosem isznak alkoholt

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

A sikeres újévi fogadalmak nem ígérnek azonnali változást

Kép

Palvin Barbi igazi menyasszonyként tündökölt gyönyörű fehér ruhájában: a dolgot férje, Dylan Sprouse sem hagyta szó nélkül

A magyar származású, lenyűgöző szépségű Palvin Barbara újra és újra képes elvarázsolni minket közösségi oldalaira feltöltött fotóival. Ez alól pedig a mostani alkalom sem volt kivétel.

Kép

Napi horoszkóp március 1.: a Bikák új ismeretségre tehetnek szert, az Oroszlánok sodródnak az árral

A csillagok a hónap első napjára is izgalmakkal készültek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Akkor és most: 10 énekes, aki a Megasztárban tűnt fel először, és azonnal megszerette az egész ország

Nem minden énekes, zenész tud felmutatni ismert és befolyásos családot, akik segítségére lehetettek volna a híressé válásban.

Kép

Ez a 3 perces gyakorlat csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és még a stresszel is elbánik

Kutatók érdekes eredményre jutottak egy gyakorlatsor kapcsán, amit csak 3 percig kell végezni.

Kép

24 megkerülhetetlen sci-fi, amit látnod kell

Végre megérkezett a mozikba a Dűne: Második rész, de ha valaki szereti a sci-fi műfaját, ezeket a klasszikusokat is mindig érdemes újranézni.

Kép

A fogyásod is gátolhatja, ha nem figyelsz erre: 4 táplálékkiegészítő, amivel soha ne vegyél be magnéziumot

TikTok-on pörgött fel egy videó, amelyben egy nő elmondta, 20 kilót fogyott, mert így szedte a magnéziumot.