Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Az alábbi mellékhatások jelentkeznek leggyakrabban a gyermekek Pfizer-oltása után

Az alábbi mellékhatások jelentkeznek leggyakrabban a gyermekek Pfizer-oltása után

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ők a legönfejűbbek: 4 csillagjegy, aki soha nem köt kompromisszumot

Nem egyszerű velük az élet, persze a nap végén így fogadjuk el őket!

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Most, hogy hamarosan az 5-11 éves korosztály számára is elérhető a Pfizer, mutatjuk, milyen mellékhatások jelentkeznek leginkább az adatok szerint.

Már lassan egy éve annak, hogy Magyarországon is elérhetővé váltak az oltások, és egyre többen éltek is a lehetőséggel és beoltották magukat a COVID ellen. Bár eleinte többen izgultak amiatt, milyen mellékhatásokat tapasztalhatnak az oltást követően, szakértők többször is beszéltek arról, hogy természetes a láz, hidegrázás, izomfájdalmak, gyengeség, fáradtság és fejfájás is (többek között). Ha viszont te pont azok közé tartozol, akik semmit sem tapasztaltak utána, ez a cikk neked szól:

Már hosszú ideje vizsgálják szakértők azt is, melyik vakcina a legbiztonságosabb, ha a gyermekek oltásáról van szó. Magyarországon - és még jó néhány más országban is - már elérhetővé vált a Pfizer vakcina a 12-18 év közötti gyermekek számára, hamarosan pedig az 5-11 közötti korosztály is megkaphatja (az ő esetükben kisebb az adag, de ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza). Számos szervezet, többek között a CDC és az FDA is vizsgálja, milyen hatással van a szervezetükre az oltás, és folyamatosan monitorozzák a mellékhatásokat is.

Szerencsére ezek a mellékhatások egyáltalán nem adnak okot az aggodalomra. Az adatok alapján náluk is olyan tünetek jelentkeztek, mint bárki másnál:

  • Karfájdalom
  • Fáradtság
  • Fejfájás
  • Hidegrázás
  • Izomfájdalom
  • Láz
  • Hányinger
  • Duzzadt nyirokcsomók
  • Csökkent étvágy
Kép
forrás: Getty Images

Ezeket a tüneteket viszont nem csak a Pfizer vakcinája, hanem lényegében sok más kötelező és nem kötelező védőoltás is kiváltja. Szakértők szerint ezek a mellékhatások pedig átlagosan 1-3 napig tartanak, de ahogy felnőttek esetében, úgy ebben a korosztályban is vannak, akiknél semmiféle mellékhatás nem jelentkezik. Továbbá azt javasolják, hogy megelőzés céljából, az oltás előtt ne adjon senki a gyermekének előre fájdalomcsillapítót, csak azt követően, amennyiben jelentkeznek tünetek.

Néhány esetben a 12-17 év közötti fiúknál kialakult szívizomgyulladás az oltást követően, de ez egy millió oltásnál 54 esetben történt meg, és nagyon gyorsan kezelni is tudták a problémát. Ezért fontos, hogy az oltás után mindenki pihenjen, és ha mellkasfájdalmat, nehézlégzést vagy erős szívverést tapasztal, rögtön jelezze orvosának. Fontos hozzátenni, hogy egyébként maga a koronavírus-fertőződés is okoz komoly szívproblémákat, szövődményeket, amelyek súlyosak lehetnek, így továbbra is a megelőzés a kulcs!

FONTOS!


További információkat, részleteket a koronavirus.gov.hu oldalon találsz.

Ezt se hagyd ki!

Galéria / 3 kép

3 faktor, ami növeli a COVID-fertőződés esélyeit - az oltás ellenére is

Megnézem a galériát

Forrás: Mayoclinic

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Mit veszítettél, Piqué? A bizonyíték, hogy Shakira évről évre egyre csak jobb nő lett - forró fotók

Shakira 46. születésnapja kapcsán egy szuperszexi válogatással készültünk!

Kép

A legijesztőbb dolog, amit a születésed ideje elárul rólad

Mindannyiunknak vannak furcsaságai... és soha nem állítanánk, hogy minden furcsaságért a szüleink a felelősek, de abban viszont valószínűleg mind egyetértünk, hogy a neveltetésünk befolyásolja azt, kivé válunk - beleértve a furcsa tulajdonságainkat is.

Kép

A net segítségével próbálják leleplezni Leonardo DiCaprio új barátnőjét

A Titanic és A Wall Street farkasa filmek sztárját egy rejtélyes nő társaságában szúrták ki a lesifotósok február elején, a média pedig arra biztat mindenkit, ha tudják ki ő, jelentkezzenek!