Fermentált és probiotikumban gazdag élelmiszerekA tudományos kutatások rámutattak arra, hogy a probiotikumokban gazdag élelmiszerek különösen hatékony gyulladáscsökkentők. „Az erjesztett élelmiszerek nagy mennyiségű probiotikumot tartalmaznak, ami segít megváltoztatni a bélbaktériumok összetételét az emésztőtraktusban. Ez a változás elnyomhatja a stresszreakciót a hipotalamusz-hipofízis tengelyen keresztül” - magyarázza Dr. Naidoo. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani savanyúkáposztát és például joghurtot.
A bélrendszer termeli a szervezet szerotoninjának több mint 90 százalékát és a szervezet dopaminjának körülbelül 50 százalékát – két neurotranszmittert, amelyek a hangulat szabályozásáért felelősek. Tehát nagyon is lehetséges, hogy amikor a bélrendszer tönkremegy – gondoljunk csak a mikrobiom egyensúlyának felborulására vagy a jó és rossz baktériumok egyensúlyának felborulására –, a neurotranszmitterek nem termelődnek olyan hatékonyan, ami negatívan befolyásolja a mentális egészsége. A probiotikumokban gazdag élelmiszerek azonban képesek visszaállítani a bélrendszer egyensúlyát, és ezáltal javítani a mentális jólétet.