Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

9 egyértelmű jel, hogy egy nárcisztikus pasival van dolgod

9 egyértelmű jel, hogy egy nárcisztikus pasival van dolgod

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Balul elsült randik? Veszekedésbe fulladt vacsorák? Önző lépések a másik fél részéről? Mindez egyáltalán nem lenne ismeretlen egy nárcisztikus személy világában.

Azok a személyiségjegyek, amelyek téged megrémisztenek, azok őt csak táplálják. Találkoztál már ilyen férfival? Ha a válaszod igen és egyre többször futsz bele ilyen problémás alakokba, akkor érdemes velünk tartanod!

A következőkben leleplezzük a nárcisztikus pasik legfőbb hibáit, ha pedig ügyesen figyelsz, a cikk végére érve kész nyomozóvá válhatsz, akinek a szakterülete a nárcisztikus férfiak!

Egy égető kérdés: mégis ki számít nárcisztikusnak?

Manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy csak úgy dobálózunk bizonyos kifejezésekkel, méghozzá anélkül, hogy tisztában is lennénk a valódi jelentésükkel.

Számodra mit jelent a nárcisztikus kifejezés? Esetleg erre a szóra asszociálva önkéntelenül is megjelenik előtted egy régi exed, aki túlságosan önző volt? Vagy éppen a tegnapi balul elsült randidra és a katasztrofális randipartneredre gondolsz egyből?

Ha valaki túl sok szelfit tesz közzé magáról a közösségi médiában, vagy folyamatosan csakis magáról beszél az első randevú során, akkor könnyen rásüthetik a nárcisztikus bélyegét.

Éppen itt követjük el a hibát, ugyanis az igazi nárcisztikusnak az az ember számít, akinek nárcisztikus személyiségzavara (NPD) van. Azok az egyének, akik NPD-vel rendelkeznek, úgy vélik, hogy felsőbbrendűek és egyediek másokhoz képest. Éppen ezért elvárják, hogy ehhez méltó módon kezeljék őket a mindennapok során.

A mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (DSM-5) kilenc kritériumot sorol fel az NPD-re vonatkozóan. Azonban azt is kimondja, hogy elég csupán öt kritériumnak megfelelni a következők közül ahhoz, hogy valaki klinikailag is nárcisztikusnak minősüljön!

Íme pár jellemző nárcisztikus személyiség jegy, amelyre nem árt figyelni!

Amennyiben nem egyszer botlottál már bele nárcisztikus férfiakba, a következő kis listát mindenképpen érdemes jól megjegyezned, hogy legközelebb biztosan felismerd a problémás szerelmet vagy kapcsolatot!

 • Hatalmas önbizalma van, állandóan magát fényezi a beszélgetésetek során.
 • Folyamatosan azt hangoztatja, hogy ő milyen sikeres, szép és feddhetetlen.
 • A beszélgetés során sokszor veszed észre, hogy úgy beszél, mintha egy fantázia világban lenne.
 • Többször utal rá, hogy nem várja el tőled, hogy megértsd őt, hiszen nem lehet mindenki annyira különleges és egyedi gondolkodású, mint ő.
 • Túlzott csodálatra van szüksége, amelyet folyamatosan elvár tőled.
 • Sokszor érzed úgy, hogy kizsákmányoló viselkedést tanúsít veled szemben.
 • Az empátia teljes hiánya.
 • Arrogáns és gőgös a viselkedése a legtöbb esetben, szituációtól függetlenül.
 • Állandóan azt hangoztatja, hogy rengetegen irigykednek rá és az életére.

Így vess véget egy nárcisztikussal való párkapcsolatnak!

 • Ha kapcsolatban állsz valakivel, akinek NPD-je van, akkor valószínű, hogy már elég sokat tapasztaltál a fenti jellemzőkből.
 • Érzelmileg teljesen kimerítő lehet együtt lenni valakivel, aki szinte állandóan gúnyt űz belőled és csakis saját magáról képes beszélni a nap 24 órájában.
 • Éppen ezért nagyon fontos, hogy időben felismerd ezt a problémát és ha szakításon töröd a fejedet, az alábbiakat érdemes átgondolnod és alkalmaznod!

Hogyan készülj fel a szakításra?


 • Folyamatosan emlékeztesd magadat arra, hogy jobbat érdemelsz!
 • Erősítsd meg a kapcsolataidat az empatikus barátaiddal, hiszen rájuk mindig számíthatsz majd!
 • Építs ki egy támogató légkört a barátaiddal és a családoddal, akik segíthetnek emlékeztetni téged arra, hogy mi a valóság!
 • Ösztönözd a partneredet arra, hogy forduljon szakemberhez!
 • Amennyiben úgy érzed, hogy nagyon megviselt az elmúlt időszak, te is fordulj terapeutához!

„Sajnos nem lehet megváltoztatni egy nárcisztikus személyt, vagy boldoggá tenni azzal, hogy eléggé szereted vagy megváltoztatod magad, hogy megfelelj a szeszélyeinek és a vágyainak. Soha nem lesz rád hangolódva, soha nem lesz empatikus az élményeiddel szemben, emiatt pedig mindig üresnek fogod érezni magadat a velük való interakció után."

- mondja a szakértő.

„A nárcisztikusok nem érezhetik kiteljesedve magukat a kapcsolatokban vagy életük bármely területén, mert soha semmi sem elég különleges a számukra."

- teszi hozzá.

A legjobb, amit tehetsz, hogy megszakítod a kötelékeket. Ne adj nekik magyarázatot. Ne kínálj fel második esélyt. Szakíts velük, és ne adj második, harmadik vagy negyedik esélyt!

Mi a különbség a női és a férfi nárcisztikusok között?

Minden nárcisztikusnak, a férfiaknak és a nőknek is közös vonásaik vannak. Van azonban néhány különbség a két nem viselkedése között, amelyek igen érdekesek lehetnek a külső szemlélő számára.

A férfi nárcisztikusokra jellemző, hogy inkább online, mintsem személyesen zaklatják az áldozataikat.

A férfi nárcisztikusok hajlamosak szándékosan tiszteletlenül bánni a nőkkel egy kapcsolatban/házasságban vagy éppen a munkahelyen. Ezáltal a nők kiszolgáltatottnak és gyengének fogják érezni magukat, amelytől a nárcisztikus személy csak még boldogabb lesz.

A férfi nárcisztikusok nagyobb valószínűséggel használják a manipulációt és az érzelmi zsarolást a kapcsolataikban.

A női nárcisztikusok azonban nagyobb valószínűséggel használják szexuális bájukat, hogy uralják és megkapják azt, amit az adott pillanatban akarnak.

Hogyan lehet kezelni a nárcisztikus személyeket?

Amennyiben egy számodra fontos vagy éppen szeretett személyen fedezed fel a nárcisztikus személyiség jegyeket, akkor sem kell megijedned és teljesen elkeserednek, hiszen ez a probléma jól kezelhető.

Nagyon fontos, hogy az első tünetek és jelek jelentkezésekor beszélj az érintett személlyel és próbáld meg észérvekkel, kedvesen és bátorítóan rábírni arra, hogy fogadjon el szakmai segítséget!

Soha ne támadd le és ne is erőszakoskodj vele, hiszen azzal csak olajat öntesz a tűzre! Higgadtan és türelemmel kezeld a helyzetet és válassz olyan terapeutát, akinek kifejezetten a nárcisztikus személyiségzavar a szakterülete!

Az időben elkezdett viselkedésterápia és pszichoterápia hatalmas segítséget jelenthet a nárcisztikus személyek számára, így sose félj lépéseket tenni, ha bárkin ezeket a jeleket tapasztalod!

Olvasnál még a témában? Akkor katt a galériára!

Galéria / 9 kép

Szorongást csökkentő ételek és alapanyagok

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Napi horoszkóp február 4.: a Kosok izgalmas kalandban próbálhatják ki magukat, a Rákok rástresszelnek egy bizonyos helyzetre

A csillagok hétvégére is tartogatnak izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Van, aki egyenesen felismerhetetlen: 7 híres ember, aki nem bírt leállni a plasztikával

Ezek a sztárok gyönyörűek voltak és idős korukban is azok lettek volna, ha nem válnak a plasztika rabjává.

Kép

Júlia, Iluska, Margarita: kik az irodalom emlékezetes szerelmespárjai?

Közeledik a Valentin nap, ennek ürügyén sorozatunkban valós és fiktív szerelmespárokat veszünk górcső alá. Az Évamagazin.hu cikke.

Kép

Kellemetlen! Az ok, amiért Madonna lányát nem engedték be Marc Jacobs bemutatójára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.