Promóciók
A cseresznye 6 fantasztikus hatása, amit most feltétlenül használj ki!
4 csillagjegy, akinek május 5-én véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!
Hosszú és nehéz időszakot zárhat le 4 csillagjegy, ami pedig ezután következik, az több, mint csodálatos!
8 kutyafajta, amit az állatorvosok soha nem tartanának: elárulták, miért
Az orvosok véleménye szerint néhány kutyafajta sokkal problémásabb a többinél, ezért nem javasolják a tartásukat... Te egyetértesz?
10 étel és ital, amit a neurológusok messziről elkerülnek: komolyan károsíthatja az agyad
Vannak olyan ételek és italok, amelyek súlyosan károsíthatják az agyunkat, ezt pedig mindenkinél jobban tudják a neurológusok.
Napi horoszkóp május 4.: az Ikreknek túl sok feladatra kell koncentrálniuk, az Oroszlánok kissé túlzónak találják egy bizonyos személy törődését
A csillagok hétvégére is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!
Merthogy nemcsak finomak, de vitaminokat, ásványi anyagokat és hasznos növényi vegyületeket is tartalmaznak. Rengeteg fajtája van, melyek érési ideje közt több hetes a csúszás, ennek is köszönhető, hogy május-június hónapokban folyamatosan lehet frissen érett cseresznyét találni a piacokon. S ami miatt nagyon is megéri fogyasztani…
1. Magas tápanyagtartalom
A cseresznye csonthéjas gyümölcs, amely többféle méretben, színben és ízben kapható. Ízvilága a fanyarabb és a rendkívül édes, tehát magas gyümölcscukrot tartalmazó skálán mozog. Színük a sárgától a mélyfeketés-vörösig változhat. Abban viszont az összes változata megegyezik: rendkívül táplálóak és tele vannak rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Egy csésze (154 gramm) édes, nyers, magozott cseresznye a következőket tartalmazza:
Kalória: 97
Fehérje: 2 gramm
szénhidrát: 25 gramm
Rost: 3 gramm
C-vitamin: a napi szükséglet 18%-a
Kálium: a napi szükséglet 10%-a
Réz: a napi szükséglet 5%-a
Mangán: a napi szükséglet 5%-a
Ezek a tápanyagok, különösen a rost, a C-vitamin és a kálium, sok szempontból jót tesznek az egészségnek. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer és a bőr egészségének megőrzéséhez, míg a kálium szükséges a megfelelő izomösszehúzódáshoz, az idegrendszer egészséges működéséhez, a vérnyomás szabályozásához és sok más kritikus testi folyamathoz. A cseresznye emellett jó rostforrás, amely segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét azáltal, hogy táplálja a jótékony bélbaktériumokat és elősegíti a bélműködés normális folyamatait. A fentieken kívül kiváló B-vitamin, magnézium és K-vitamin forrás is.
2. Antioxidánsokban és gyulladásgátló vegyületekben gazdag
A cseresznyében található növényi vegyületek magas koncentrációja felelős a fogyasztáshoz kapcsolódó számos további előnyért. Minden cseresznye tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, ezek mennyisége fajtánként változhat. A magas antioxidáns tartalom segíthet leküzdeni az oxidatív stresszt, ami számos krónikus betegségtől megóv és megakadályozza az öregedés folyamatainak korai megjelenését. A cseresznye különösen magas polifenolokban, a növényi vegyszerek nagy csoportjában, amelyek segítenek leküzdeni a sejtkárosodást, csökkentik a gyulladást és javítják az általános egészségi állapotot. A polifenolokban gazdag étrend számos krónikus betegség ellen védhet, beleértve a szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a szellemi hanyatlást és bizonyos rákos megbetegedéseket. A csonthéjas gyümölcsök karotinoid pigmenteket is tartalmaznak, például béta-karotint, ami a szem és a bőr egészségének megőrzéséhez fontos.
3. Elősegíti a regenerációt
Kutatások azt mutatják, hogy a cseresznyében található gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületek segíthetnek enyhíteni a testmozgás okozta izomfájdalmat, -károsodást és -gyulladást. Azt találták, hogy a cseresznyelé és -koncentrátum felgyorsítja az izmok felépülését, csökkenti az edzés által kiváltott izomfájdalmakat, és megakadályozza az izomtömeg csökkenését állóképességi sportolóknál. Ezenkívül arra is találtak bizonyítékokat, hogy a cseresznyefélék javíthatják a sportteljesítményt. Egy 27 futót vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy azok, akik napi 480 mg őrölt cseresznyét fogyasztottak 10 napon keresztül félmaraton előtt, átlagosan 13%-kal gyorsabbak voltak a versenyen, és kevesebb izomfájdalmat tapasztaltak, mint a placebo csoportba tartozók. Egy 20 aktív nő bevonásával végzett tanulmány pedig azt állapította meg, hogy azok, akik 8 napon keresztül naponta kétszer 60 ml cseresznyelevet ittak, gyorsabban regenerálódtak, és kevésbé voltak izomsérüléseik, izomfájdalmaik az ismételt sprint gyakorlatok elvégzése után, mint a placebo csoportban.
A CIKK FOLYTATÁSÁT ITT TALÁLOD!
Hogy tetszett a cikk?
Promóciók
Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!
10 híres meleg férfi, aki nőt vett feleségül
Több olyan meleg hírességről is tudni, akik bizony szexuális beállítottságuk ellenére egy nőt vettek először feleségül.
Jobb, ha odafigyelsz! Sokan nem tudják, pedig EZÉRT is 3 bűntetőpont járhat az utakon!
Azt gondolod, hogy tényleg minden KRESZ-szabályt tökéletesen betartasz? Nos, akad egy, amiről sokan hajlamosak elfelejtkezni. Közéjük tartozol?
10 étel és ital, amit a neurológusok messziről elkerülnek: komolyan károsíthatja az agyad
Vannak olyan ételek és italok, amelyek súlyosan károsíthatják az agyunkat, ezt pedig mindenkinél jobban tudják a neurológusok.
Napi horoszkóp május 4.: az Ikreknek túl sok feladatra kell koncentrálniuk, az Oroszlánok kissé túlzónak találják egy bizonyos személy törődését
A csillagok hétvégére is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!
8 kutyafajta, amit az állatorvosok soha nem tartanának: elárulták, miért
Az orvosok véleménye szerint néhány kutyafajta sokkal problémásabb a többinél, ezért nem javasolják a tartásukat... Te egyetértesz?