Ünnepeld velünk a szépséget! Szavazz kedvenc szépségápolási termékeidre!
SZAVAZOK
Horoszkóp
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok
Karácsony
JOY Prix de Beauté

5 trükk, ami segített, hogy legyőzzem a repülésről való félelmem

5 trükk, ami segített, hogy legyőzzem a repülésről való félelmem

JoyTV

Carrie Bradshaw vs. Bridget Jones - melyik ikonikus karácsonyi outfitet sikerült jobban lekoppintanunk?

Promóciók

Szeretnél 150 ezer Ft támogatást a fogászati kiadásaidhoz? Itt a megoldás!

Életmód

5 dolog, amitől garantáltan tökéletes lehet az idei karácsony

Promóciók

Szívmelengető sztorik a legnagyobb mínuszok ellen

Promóciók

A helyes testtartás a magabiztosság egyik forrása

Promóciók

Egy karácsonyi szünet: KATtanj rá a hozzád illő KITKAT-re!

Promóciók

Természetadta kincsek nyomában

Promóciók

Az F&F ünnepi kollekciója lesz a legjobb barátod a partiszezonban!

Promóciók

Édesítsd az ünnepeket Virágbéke mézekkel! - Bolyhos zokni és pöttyös bögre helyett

Promóciók

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza! - Ráadásul decemberben akár Disneyland-i álomutazást is nyerhetsz!

Facebook
Twitter
Pinterest
Ha csak ez az egy dolog tart vissza attól, hogy elutazz a kedvenc országodba, akkor az alábbi tippek segíthetnek legyőzni a félelmed.

Mindannyian félünk valamitől: kígyóktól, madaraktól, bezártságtól, nagy terektől, emberektől, a sötéttől és még sorolhatnám. Azonban mindegyik félelem közül talán a legrosszabb az, amikor önmagunktól félünk. Nem ismerjük be még saját magunknak sem, ezért nehezített pálya ez az egész. Őszinte leszek, én annyi mindentől rettegek egészen kicsi korom óta, hogy az már-már egyenesen ijesztő. Felsorolni sem tudnám, hogy mennyi dologtól szorul össze a torkom, mennyi olyan tényező létezik az életemben és a közvetlen környezetemben, amelytől az a bizonyos gombóc kialakul a torkomban. Sokan kérdezték már azt tőlem az elmúlt évek során, hogy „Nem vagy te egy kicsit túl idős már a félelmekhez?”, mire én mindig a Reszkessetek betörők kis Kevinje által idézett szöveggel válaszoltam:

„Sok mindenhez lehet kicsit idős az ember, azonban ahhoz, hogy féljen, soha!”

Nagy félelem, nagy erő

Pár évvel ezelőtt a párommal elkezdtük szervezni az első közös, külföldi utazásunkat, méghozzá Mallorcára. Az elmúlt évek során nagy szerencsémre számtalan országban járhattam, azonban az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy sosem repülővel utaztunk. Az autó valahogy mindig biztonságosabbnak tűnt számomra, így nem is volt kérdés az esetek túlnyomó többségében, hogy hogyan jutunk majd el valahová a családommal.

Amikor úgy döntöttem, hogy Mallorcára szeretnék utazni, bevallom, nagyon ideges lettem. Kicsi korom óta nagyon félek a magas épületektől, nem szívesen megyek fel kilátókba, borzasztó tériszonnyal küzdöm. Többször előfordult már, hogy egy-egy lépcsőn vissza kellett fordulnom, otthagyva azt a személyt, akivel együtt voltam.

Kép
forrás: Pexels/Cameron Casey

Tehát az utazás szervezésekor a jeges félelem, mint régi ismerősöm, ismét belépett az életembe és úgy tűnt, hogy egy ideig benne is marad. A nagy elhatározásomnak és akaraterőmnek, illetve a párom támogatásának köszönhetően úgy döntöttem, hogy leküzdöm a repüléstől és a magasságtól való félelmemet. Habár a legtöbben - még a családomból is - megpróbáltak elbizonytalanítani az utazással és a repüléssel kapcsolatban, én nem hagytam magam.

A félelem nem te vagy

Még aznap megvettük a repülőjegyeket Mallorcára, ezzel pedig belekényszerítettem magamat egy olyan helyzetbe, ahonnan nem volt visszaút vagy menekülési lehetőség. Tudtam, hogyha már megvannak a jegyek és ott állok a gép előtt, nem mondhatok nemet. Nem tehetem. Nem mások miatt, sokkal inkább magam miatt. Az egóm, önérzetem és a kitartásom miatt.

Így történt, hogy egy forrónak ígérkező augusztusi napon életemben először felszálltam egy repülőgépre. A sok embertől és a kötelező maszkviseléstől teljesen kikészültem, azonban igyekeztem kitartóan végigcsinálni a fejlődésemet szolgáló folyamatot, ha nevezhetjük így.

Kép
forrás: Unsplash/ louis magnotti

Az ablak mellé foglaltuk a helyet, így azonnal bepattantam a csodás kilátást ígérő székre és igyekeztem elterelni a figyelmemet, ahogyan csak tudtam. Amikor elkezdődött a felszállás, a szívem a torkomban dobogott, a fülem erősen csengett és meg voltam győződve róla, hogy ha most nem kapok szívrohamot, akkor valószínűleg sohasem fogok.

A párom vállára hajtottam a fejemet és behunytam a szemem. Pár pillanat múlva már a magasban voltunk, a gyomrom pedig liftezni kezdett. Mély levegőt vettem többször egymás után, majd lenéztem a magasból. Megdöbbentem, mert ilyen szép és egyben ijesztő látványban még sosem volt részem. Izgalmas volt az egész, azonban bennem volt még mindig a félsz.

Újabb probléma

A nagy rémálmom, amely egyben a második félelmem volt a repüléssel kapcsolatosan: a repülőn való pisilés ténye. Mivel a zárt terekben is képes vagyok bepánikolni, ezért amikor mosdóba kellett mennem, hihetetlenül féltem. Az elmúlt pár évben nagyon sokszor fordult már elő velem, hogy úgy magamra zártam egy ajtót, hogy utána képtelen voltam kinyitni.

Jóval a repülés előtt éppen ezért már videókat és képeket néztem arról, hogy a repülőgépeken a mosdók kívülről, a stewardessek által is kinyithatóak. Így abban az esetben, ha bepánikolnék és nem tudnám elfordítani a kallantyút, akkor sincs probléma, hiszen majd kimentenek, gondoltam.

Kép
forrás: Pexels/Jason Toevs

A tények ellenére azonban, amikor ki kellett mennem a mosdóba, képtelen voltam magamra zárni az ajtót. Azért, hogy ne nyissanak rám, megkértem a páromat, hogy ő is jöjjön velem a mosdóhoz és álljon oda az ajtó elé, amíg bent vagyok. Így elkerültem a kellemetlen helyzeteket.

Valamilyen szinten leküzdöttem a repüléstől való félelmemet, hiszen azóta többször is gépre ültem, ha távoli célpontról volt szó. Azonban még mindig vannak olyan dolgok, amelyekben változnom kell és meg kell tanulnom, hogy a félelem sokszor csak a fejemben létezik.

5 hasznos tipp a repülési félelem leküzdéséhez, amelyek nálam beváltak

  1. Vesd bele magad a félelmed tárgyába! A legjobb módja annak, hogy leküzdd a problémáidat és félelmeidet az, ha belevágsz, erőt veszel magadon és elhatározod, hogy csak azért is megcsinálod!
  2. Nem mindegy az sem, hogy hol ülsz! Amennyiben nem félsz a magasságtól és szívesen látnád, hogy mi történik alattad, mindenképpen érdemes az ablak mellé ülnöd. Ezzel úgy érezheted majd, hogy a kontrollod alatt tartod a repülést, ezáltal pedig megnyugszol. Abban az esetben viszont, ha klausztrofóbiával küzdesz, érdemes inkább a folyosó mellé ülnöd, így mindig lesz lehetőséged a mozgásra.
  3. Tudatosítsd magadban, hogy a légiutas-kísérők vigyáznak rád! Bármilyen egészségügyi probléma, ájulás vagy akár hiperventilláció esetén képesek segíteni, hiszen erre vannak kiképezve! Ne aggódj, dőlj hátra és érezd, hogy biztos kezekben vagy!
  4. Fordulj terapeutához! Amennyiben úgy érzed, hogy a félelmed lebénít és teljesen túlnőtt már rajtad, érdemes felkeresned egy szakembert, aki a kognitív viselkedés terápiával vagy a megfelelő gyógyszerrel tud segíteni a félelmed leküzdésében és a repülés átvészelésében.
  5. Sose utazz egyedül! A társaság megnyugtató lehet számodra, így érdemes mindig valakivel együtt utaznod.

És ezt olvastad már?

Galéria / 8 kép

8 érdekesség, amit a pilóták nem mondanak el

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

JoyTV

Carrie Bradshaw vs. Bridget Jones - melyik ikonikus karácsonyi outfitet sikerült jobban lekoppintanunk?

Promóciók

Szeretnél 150 ezer Ft támogatást a fogászati kiadásaidhoz? Itt a megoldás!

Életmód

5 dolog, amitől garantáltan tökéletes lehet az idei karácsony

Promóciók

Szívmelengető sztorik a legnagyobb mínuszok ellen

Promóciók

A helyes testtartás a magabiztosság egyik forrása

Promóciók

Egy karácsonyi szünet: KATtanj rá a hozzád illő KITKAT-re!

Promóciók

Természetadta kincsek nyomában

Promóciók

Az F&F ünnepi kollekciója lesz a legjobb barátod a partiszezonban!

Promóciók

Édesítsd az ünnepeket Virágbéke mézekkel! - Bolyhos zokni és pöttyös bögre helyett

Promóciók

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza! - Ráadásul decemberben akár Disneyland-i álomutazást is nyerhetsz!

Kép

A tökéletes melltartó méret: Néhány pillanat alatt kiderítheted a TikTok új trükkjével

Ezzel a trükkel könnyedén és gyorsan megállapíthatod a valódi melltartó méreted, és így megóvhatod magad a fájdalom, az irritáció, a rossz testtartás kialakulásának kockázatától.

Kép

Válaszolj erre az egyetlen kérdésre, és kiderül, hogy pszichopata vagy-e!

Ez most nem a játékos tesztek egyike, ebből ugyanis komolyabb dologra derül fény, mégpedig arra, hogy pszichopata vagy-e.

Kép

Minden eddigit felülmúl Katalin, Vilmos és a gyerekek karácsonyi üdvözlőlapja

Úgy tűnik, hogy idén sokkal előbb tették közzé a szokásos karácsonyi családi portréjukat!

Kép

Heti horoszkóp december 11-17.: az Oroszlánok rég nem látott sikereket érhetnek el, a Mérlegek nehéz döntés előtt állnak

A következő hét is bőséggel tartogat izgalmakat az egyes csillagjegyek szülöttei számára, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Imádod a halat? Akkor van egy rossz hírünk: a vadon élő fajták szinte mindegyike fertőzött ezzel

Nem a higanyról van szó, valami egészen mással fertőzött a halak nagy része.

Kép

Sztárok, akik híres nagyszüleik hasonmásai, mi pedig eddig észre se vettük

„Mint két tojás”, „nem esett messze az alma a fájától”, „kiköpött mása” – nem egy, nem két mondás próbálja szemléltetni másokkal, hogy két ember között mekkora hasonlóság is van, még annak ellenére is, ha több generációnyi idő van köztük.