Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Lencsevariációk

Lencsevariációk
A nap cikke

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 26.: a Rákoknak új impulzusokra van szükségük, a Vízöntőknek valaki nagy csalódást okoz

A hét utolsó munkanapján is izgalmak várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Olvasd el!

Katie Holmes és Tom Cruise lánya már 18 éves: Suri gyönyörű nő lett, aki édesanyja kiköpött mása

Suri 2024. április 18-án nagykorú lett, és könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már többet hallunk róla, mint a korábbi években!

Olvasd el!

Istenes Bence és Csobot Adél fiai ilyen nagyok lettek: közös fotót posztoltak Nátánról és Ádinról

Istenes Bence és Csobot Adél kapcsolata nem egyszerűen jó, hanem irigylésreméltó. A sztárpár egy csodálatos nyaraláson vett részt gyerkőceikkel és barátaik társaságában, amiről néhány mesés fotót is megosztottak.

Olvasd el!

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Facebook
Twitter
Pinterest
Lányok, ha csak azért akarjátok száműzni a szilveszteri asztalról a lencsét, mert unjátok a tradicionális recepteket, akkor mutatok nektek három olyan szuper alternatívát, amitől tuti megjön hozzá újra a kedvetek. Ráadásul ki tudja? Lehet, hogy tényleg segít abban, hogy anyagilag is jól sikerüljön 2015…

Én speciel nagyon szeretem az indiai ízeket és mindent, ami egzotikus és fűszeres, így talán az sem meglepő, hogy az első favoritom az Indiai lencseleves! Nem igényel túl nagy konyhai szakértelmet – tényleg nem lehet elhibázni, még akkor se nagyon, ha eddig csak teavízforralásra korlátozódott a konyhai ténykedésed - a főzés során pedig étvágygerjesztő aromák fogják belengeni a konyhát. Mondom is, hogyan készítsétek el:

Hozzávalók:

* 2 dl lencse

* 2 paradicsom

* 20 dkg répa (2 szál)

* 2 babérlevél

* 1 zöld erős paprika

* 1 evőkanál citromlé

* 2 kávéskanál őrölt koriander

* 1 kávéskanál őrölt római kömény

* 2 kávéskanál reszelt gyömbér (1 kávéskanál, ha szárított)

* 1 kávéskanál pirospaprika

* 1/2 kávéskanál asafoetida (helyettesíthető 1 kis fej vöröshagymával)

* 3 evőkanál ghí (vaj)

* só

* tejföl

Alaposan mossátok meg a lencsét, és néhány óráig áztassátok vízben. Szerintem tegyétek ezt meg előző este, így másnap villámgyorsan meg fog főni. Ha végeztetek az áztatással, ne felejtsétek el újra megmosni. Ezután rakjátok egy edénybe a felkockázott sárgarépával, a babérlevéllel, a sóval, és öntsétek fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Fedő alatt, közepes lángon főzzétek. Közben egy serpenyőben melegítsétek fel a ghít vagy vajat, és az alábbi sorrendben pirítsátok meg benne a fűszereket: karikákra vágott zöldpaprika, asafoetida (vagy hagyma), kömény, koriander, gyömbér. Ha ezzel kész vagytok, vegyétek le a lángról a serpenyőt, és keverjétek el benne a pirospaprikát. Amikor a lencse félig megfőtt, keverjétek bele az illatos fűszerkeveréket. Amikor megpuhult, tegyétek bele az apróra vágott paradicsomot, és még főzzétek 2-3 percig. Utána vegyétek le, és öntsétek hozzá a citromlevet. Ha indiaiul is tudnék, úgy mondanám, de jöjjön helyette franciául: c’est magnifique!

Lencsesaláta

Tévedés, Drágáim, hogy a lencse csak levesként, vagy főzelékként készíthető el! Én például imádom a pikáns salátákat, amik nem telítenek el annyira és így az ünnepi kajadömping után egy kis megnyugvást jelentenek a gyomornak. Bátran ajánlom azoknak a tündérkéknek, akik nem szeretnek túl sok időt a konyhában szöszmötölni, de azért igénylik az új ízéket.

Hozzávalók:

* 35 dkg lencse

* 15 dkg póréhagyma

* 2 evőkanál cukor

* fél evőkanál almaecet

* egy csokor petrezselyem

* babérlevél

* kevés őrölt bors és só

Tisztítsátok meg lencsét, majd kezdjétek el főzni a babérlevéllel és sóval annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi. Ha megpuhult, szűrjétek le, és utána hagyjátok kihűlni. Vágjátok vékony szeletekre a póréhagymát, majd keverjétek össze a lencsével. Készítsetek elő annyi vizet, amennyi ezt a keveréket el fogja lepni, a lébe tegyetek ecetet, sót, cukrot, őrölt borsot és finomra vágott petrezselymet. Ezután öntsetek a levet a lencsére, és tegyétek a hűtőbe legalább két órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha készen van, tálalhatjátok egy jóféle malacsülttel, de akár roston sült zöldségekkel is!

Lencsepüré

Fogadjunk, hogy erről a finomságról nem sokan hallottatok, pedig simán kenterbe veri az unalmas körettestvéreit, a krumplit és a rizst. Zseniálisan működik az ünnepi húsételek mellé, és az elkészítése sem nagy ördöngösség:

Hozzávalók:

* 25 dkg lencse vagy vöröslencse

* 1 kis fej hagyma

* 2 gerezd fokhagyma

* 1-2 db babérlevél

* 20 dkg burgonya

* diónyi vaj/margarin

* 0,5 dl tejszín (én tejet használtam)

* 4 dkg reszelt parmezán (én márkás olasz reszelt sajt keveréket használtam)

* 1-2 kk mustár

* 2 ek tejföl

* só

* bors

Először jön a szokásos feladat: mossátok meg a lencsét. Ezután áztassátok 1,5 l langyos vízben 6-8 órán keresztül. Szerintem szerencsésebb, ha előző este fektetitek le őket. Ha kialudták magukat, áztassátok le, majd a megpucolt hagymával, fokhagymával és a babérlevéllel tegyétek fel főni.

Közben a meghámozott, felkockázott burgonyát enyhén sós vízben felrakhatjátok főni. Ha kész, leszűritek, összetöritek, és kevés vajjal vagy margarinnal, illetve a forró tejszínnel habosra keveritek.

Ezután szűrjétek le a lencsét, szedjétek le a babérlevelet (hagymák maradnak!), majd egy merőkanál főzőlével együtt botmixerrel pépesítsétek. Végül keverjétek össze a krumplipürével, sózzátok, borsozzátok ízlésetek szerint, majd adjátok hozzá a tejfölt, mustárt, a parmezánt, és jól keverjétek ki. Ha nyomózsákot használtok a tálaláshoz, akkor ráadásul pompásan fognak mutatni a tányéron.

Jó étvágyat, Édeseim, és még annál is jobb új évet!

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

7 elképesztően hangulatos vár Magyarországon

Számtalan programlehetőség, gyönyörű kilátás, középkori hangulat. Többet nem is kívánhatunk!

Kép

Napi horoszkóp április 27.: a Rákok mindennél jobban vágynak a kiteljesedésre, a Mérlegek minőségi időt tölthetnek a szeretteikkel

A csillagok erre a hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

4 jel, ami egyértelműen arra utal, hogy a szomszédod leskelődik utánad

Egy rossz szomszédnál nincs borzalmasabb; hát még ha titkon folyamatosan megfigyel téged!

Kép

Egytepsis receptek, ha nincs sok időd a vasárnapi ebédre

Te is utálod, hogy hétvégente egész délelőtt főzőcskézel, de mindig van valaki a családból, akinek nem ízlik a feltálalt fogás, majd ebéd után még hosszasan mosogathatod, takaríthatod a csatateret, ami egykor a konyha volt? A megoldás: gyors és egyszerű tepsis receptek, amelyek mindenki kedvence lesznek!

Kép

10 tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.