Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Nem segíthet rajta, csak a pszichológus? Téves! 10 dolog, amit a mentálisan beteg barátodért tehetsz

Nem segíthet rajta, csak a pszichológus? Téves! 10 dolog, amit a mentálisan beteg barátodért tehetsz
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek április 30-án véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

A következő csillagjegyek végre örökre leszámolhatnak az évek óta tartó nehézségekkel! Már nagyon régóta vártak erre a pillanatra!

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 27.: a Rákok mindennél jobban vágynak a kiteljesedésre, a Mérlegek minőségi időt tölthetnek a szeretteikkel

A csillagok erre a hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

4 jel, ami egyértelműen arra utal, hogy a szomszédod leskelődik utánad

Egy rossz szomszédnál nincs borzalmasabb; hát még ha titkon folyamatosan megfigyel téged!

Olvasd el!

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.

Olvasd el!

9 sztár, aki szörnyű módon vetett véget a saját életének

Minden évben vesztünk el nagy sztárokat.

Facebook
Twitter
Pinterest
Bár az elmúlt években sokkal több szó esik a mentális egészségről Magyarországon is, a legtöbben még mindig zavarba jövünk, ha a környezetünkben valaki depresszióval, kényszerbetegséggel, bipoláris vagy étkezési zavarral küzd. Hogyan viselkedjünk és mit mondjuk? Olyan érintettek adnak most tanácsot, mint Harry herceg, Demi Lovato és Lady Gaga.

Egy felmérés szerint öt emberből egy súlyos mentális problémákkal küzd meg évente legalább egy alkalommal – és ez még egy COVID előtti eredmény, az arány azóta valószínűleg romlott. Bármilyen gyakori jelenségről is van szó, a mentális betegségekkel szembeni stigma hatására az érintettek gyakran nem mernek erről beszélni – még a legjobb barátaiknak sem. Harry herceg nemrég Dax Shepard podcastműsorában mesélt arról, hogy éveken át igyekezett úgy tenni, mintha semmi baj nem lenne vele és még a közvetlen környezetében is úgy tudták, hogy lelkileg stabil. Dax, akit főként vígjátékokból ismerhetsz, és tipikus laza pasi benyomását kelti, hozzátette: ő is fél megosztani másokkal, milyen mentális nehézségei vannak a múltbéli traumái miatt. „Aggódtam, hogy az emberek azt hiszik majd, hogy csak figyelemre vágyom vagy azt mondják, szedjem már magam össze és legyek férfi.” Harry azt felelte, hogy ennek a félelemnek van is alapja, mert sokan annyit tudnak tanácsolni egy mentális problémával küzdőnek, hogy „menjen pszichológushoz”. Gyakran poén vagy sértés formájában mondjuk azt, hogy „neked segítségre van szükséged”, magyarázta a herceg, de e mögött valójában az a gondolat húzódik, hogy „nem tudom, hogyan kezeljem a problémádat, ha meg vagy kattanva, ha nem vagy jól, menj és keress egy agyturkászt”. Harry azt mondja, szerinte egy ilyen reakcióval azt üzenjük a másiknak, hogy elzárkózunk tőle és majd akkor kívánjuk folytatni vele a kapcsolatot, ha már valaki „rendbe rakta”. Csakhogy valójában egy mentálisan beteg embernek nem elég a szakértői segítség – a környezet támogatása ugyanannyira kell neki.

Szükség van rád

Több kutatás bizonyítja ezt: ha egy depressziós embernek például nincs támogató környezete, a tünetei súlyosabbak és nehezebben javul az állapota. Ugyanez igaz a szorongással, bipoláris zavarral vagy skizofréniával küzdő emberekre is. A szülés utáni depresszióval kapcsolatos kutatásokban hasonló eredményekre jutottak, egy másik tanulmány pedig arról számol be, hogy egy traumatikus esemény után növeli a poszttraumás stressz kialakulásának esélyét, ha az érintett mellett nincsenek barátok és/vagy támogató család. Ez pedig azt jelenti, hogy hatalmas a felelősséged, ha valakin azt látod magad körül, hogy mentális gondokkal küzd.

Demi Lovato beszélt erről egy interjúban: azt mondta, hogy körülötte senkinek nem tűnt fel, amikor az étkezési zavara visszatért és túledzéssel próbálta jó formában tartani magát. „Nem látták a vörös jelzést, senki nem gondolta, hogy még mindig mentális problémákkal küzdök – magyarázta. – Bár feltűnt volna bárkinek és közbeavatkozik!” Mindez ráadásul abban az időszakban történt, amikor megjelent Demi Anyone című dala, ami arról szól: úgy érzi, senki nem figyel rá és a barátaival folytatott beszélgetések is tartalmatlanok. Az énekesnő története arra a szomorú tényre világít rá, hogy milyen nehéz segítséget kérni, amikor szenvedsz és nem érzed magad jól a bőrödben. A mentális betegség teljesen maga alá gyűrhet ilyenkor és egyszerűen eszedbe sem jut, hogy a barátaidhoz fordulj – egyedül arra tudsz koncentrálni, hogy túléld egyik napot a másik után, hogy a felszín felett tudj maradni és ne süllyedj el. Ha pedig eszedbe is jut, hogy jól jönne a segítség, meggátolnak a mentális betegséghez kapcsolódó leggyakoribb tünetek: az izoláció iránti vágy, a szégyen és a bűntudat.

Az alábbi tippekkel abban szeretnénk segíteni, hogy mit tegyél és – ami legalább ilyen fontos –, mint ne tegyél, ha felismerted a mentális betegség jeleit valakin, akit szeretsz.

Galéria / 9 kép

Ezeket tedd meg a mentálisan beteg barátodért

Megnézem a galériát

„A kedvesség a legjobb gyógyír” – Lady Gaga

Az énekesnő nemrég egy díjátadón árulta el a közönségnek, hogy hosszú időn át küzdött mentális betegségekkel és utólag azt tudja mondani: a titkolózástól maradt beteg olyan sokáig. A Born This Way Alapítványt azért hozta létre, hogy összehozza vele a fiatalokat egy olyan térbe, ahol őszintén beszélgethetnek egymással. Amit a módszerükről mond, azt te is hasznosíthatod a mentális problémákkal küzdő barátaid esetében. „A kedvesség nem egy mellékes dolog nálunk. Ez van minden mögött, amit teszünk. Ez a lencse, amin keresztül a kihívásokkal szembe nézünk. Szerintem szinte minden probléma megoldható azzal, ha kedvesek vagyunk egymáshoz – legalábbis javítható. És bár a kedvességet sokan gyengeségnek tartják, valójában elképesztően nagy a hatalma. Szó szerint megváltoztatjuk vele mások életét!”

Tudtad, hogy a Barbie-nak ilyen hatása is lehet?

Galéria / 4 kép

Így hat a Barbie film a nők mentális egészségére

Megnézem a galériát

A cikk eredetileg a JOY magazin 21/04-es lapszámában, azonos címmel jelent meg.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

3 csillagjegy, aki akkor is randizik valakivel, ha az házas: így nagyobb számukra a kihívás

Ez a három csillagjegy akkor sem hátrál meg, ha a kiszemeltje házas. Nézd meg, kik ők!

Kép

4 étel és ital, ami képes elmulasztani a legdurvább migrént is

A migrénes roham elképesztően kellemetlen állapot, ami lüktető fejfájással, hányingerrel, hányással, de akár látászavarral járhat. De az étrendünk megváltoztatásával felvehetjük vele a harcot!

Kép

Toplista: Minden idők 10 legjobb romantikus filmje, amit MUSZÁJ megnézni

Készítsd a popcornt, aztán tarts maratont a legnépszerűbb romantikus filmekből, amelyek garantáltan mosolyt csalnak az arcodra, vagy a könnyekig meghatnak.

Kép

A citromos víz 6 áldásos hatása, amiért érdemes fogyasztanod: a súlycsökkentés mellett másban is segítségedre lehet!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?