Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Magyar hegymászó-siker Nepálban: Klein Dávid oxigénpalack nélkül jutott fel a csúcsra!

Facebook/Klein Dávid
Magyar hegymászó-siker Nepálban: Klein Dávid oxigénpalack nélkül jutott fel a csúcsra!
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Aki látta a mozikban futó Everest című filmet, az még inkább átérezheti, micsoda óriási siker ez egy hegymászó életében: a 40 éves Klein Dávid ma hajnalban megmászta a Manaslut, amely egyike a 14 nyolcezres hegycsúcsnak!

A magyar mászó ma hajnalban posztolta ki Facebook oldalára, hogy sikeresen feljutott a Nepálban található 8156 méter magas Manaslu csúcsára – méghozzá oxigénpalack nélkül!

Ennyit írt csupán: „Jól vagyok, elértem a csúcsot!”


Előző nap pedig a következő bejegyzést osztotta meg, amelyben benne van egy profi hegymászó minden gondolata és érzése, aki hasonló kalandra vállalkozik:
„8000 méter felett a létezés határmezsgyéjén járok. Úgy is mondhatnám: alig létezem. Az emberi szervezetnek mindenhez oxigénre van szüksége: a mozgáshoz, emésztéshez, gondolkozáshoz, fűtéshez. A minket körbevevő világ emberidegen: fagyott, éles határú tárgyak, sarkos formavilág, dermedt, élettelen és kristálytiszta közeg, ami körbevesz minket. A világom egy nehezen megtett lépésből, egy keskeny hó gerincből, sekélyes légzésem ritmusából és pislákoló tudatom zavaros gondolataiból áll. Fizikai értelemben fogoly vagyok: minden tekintetben korlátozott. E szigorú világ szabályai azonban lehetővé teszik számomra, hogy álarcok nélkül találkozhassam önmagammal, pont olyannak látva önmagamat, amilyen valójában vagyok: néha sutának, gyengének, de néha a nemesre és jóra képes embernek. Ez a lehetőség – az önmagammal való közvetlen találkozás lehetősége – számomra mindennél kedvesebbé teszi a hegyek világát. Ott, ahol alig létezem, rátalálok a létezés minőségi, nyers örömére és ezt megpróbálom lehozni ide, a tenger szintjére, és ezzel a minőséggel „vágni a fát és hordani a vizet”. Néha sikerül, néha nem. Egy biztos: e fizikai értelemben szigorú és korlátozó közeg engem, mint embert felszabadít.”


A 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt 10 nyolcezrest mászott meg a 14-ből, míg Dávid a mostanival együtt 3 csúcsot hódított meg: a Manaslun kívül, a 8035 méteres Gasherbrum II-t és a 8201 méteres Cso-Ojut. A Mount Everestre 2007-ben 8600, 2014-ben 8700 méterig jutott oxigénpalack nélkül.


Mit szólsz a magyar mászó sikeréhez?

Soha többé narancsbőr! 5 dolog, amit betartottam a cél érdekében

A bikiniszezon közeledtével a narancsbőrkérdés ismét előtérbe kerül, és jó, ha tudod, sosem késő felvenni a kesztyűt!

Fizess elő a Joyra! 3 lapszám 1485 Ft helyett 999 Ft!

Csak 999 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!