Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Miért tudunk akár évtizedekig is kötődni egy sorozathoz? A válasz összetettebb, mint hinnéd!

Miért tudunk akár évtizedekig is kötődni egy sorozathoz? A válasz összetettebb, mint hinnéd!
A nap cikke

3 csillagjegy, aki akkor is a párjával marad, ha az megcsalja őt: a végsőkig kitartanak

Ők bizony képesek szemet hunyni még a megcsalás felett is.

Promóciók

A sikeres újévi fogadalmak nem ígérnek azonnali változást

Olvasd el!

Napi horoszkóp február 29.: a Bikák átlátnak a szitán, a Mérlegek végre a célegyenesbe fordulnak

A hónap utolsó napján is izgalmas üzeneteket olvashatsz, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

8 híres pár, aki meglepő módon újra egymásra talált egy csúnya szakítás után

Felmelegítve csak a káposzta jó – tartja a mondás. De vannak bizonyos dolgok, helyzetek, amikor felülíródik ez az állítás.

Olvasd el!

8 világsztár, aki a saját unokatestvérével házasodott össze

Legyünk őszinték! Soha nem tudhatod, ki fogja megdobogtatni a szívedet, vagy ki kísér végül az oltárhoz.

Olvasd el!

Minden idők 10 leggonoszabb sztárja: azt beszélik róluk, hogy távol áll tőlük a kedvesség

Könnyű elképzelni a hírességeket úgy, mintha a legjobb barátaink lennének, hiszen sokan megosztják mindennapi életük egy-egy szeletét a közösségi oldalaikon, vagy magukra öltik a képernyőn eljátszott kedvenc karaktereink személyiségét.

Olvasd el!

Napi horoszkóp március 1.: a Bikák új ismeretségre tehetnek szert, az Oroszlánok sodródnak az árral

A csillagok a hónap első napjára is izgalmakkal készültek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Facebook
Twitter
Pinterest
Te sem tudod megunni a Grace Klinikát, a Jóbarátokat vagy a Szex és New Yorkot, pedig már kívülről fújod az egészet? Miért vagyunk képesek ugyanazt a sorozatot ezredjére is megnézni, és közben elképesztően jól érezni magunkat? A tudomány megkereste rá a választ!

Ha téged is egyfajta melegség tölt el, miközben sokadszorra nézed ugyanazt a sorozatot, akkor üdvözlünk a klubban!

Rajongás generációkon át

A szappanopera elnevezés az 1930-as évekből ered, amikor a sorozatokat a tisztítószereket gyártó cégek szponzorálták. A sikerük azóta is töretlen, annak ellenére, hogy szinte mindegyiket kritizálta már az ellentábor – nem alaptalanul. Az eltúlzott, nem életszerű történetszövés - ami torzíthatja a valóságról alkotott képünket -, bizonyos sztereotípiák felerősítése és az érzelmekre való erős ráhatások valóban jellemzők erre a műfajra. De akkor miért kötődünk mégis a kedvenc sorozatunkhoz? Ennek több oka is van. Egyrészt a sorozatok sokszor több generáción keresztül vonzzák a rajongóikat, hiszen nem ritka, hogy a Jóbarátokat pont úgy szereti az anya, mint a tini lánya, sőt, az is gyakori, hogy a szülővel kezdi el nézni a gyerek is. Másrészt óhatatlanul kialakul az összetartozás és a bennfentesség érzése, akkor is, ha nem vagy elvakult fan: ismered az aranyköpéseket, a fordulatokat, és szinte biztos, hogy tudod, melyik szereplő karakteréhez hasonlítasz a leginkább.

Kép
forrás: Disney+ / Grace klinika

Az ismerős arcok vonzók

Az a tény, hogy a sorozatok rendszerint hosszúak, a vonzerejük része. Nem egy olyan sorozat van, amin szó szerint felnőttünk, közben a sorozatok karakterei is változtak, látjuk a sikereiket, bukásaikat, fájdalmaikat, és kialakult a kötődés. Mivel az agyunk úgy van bekötve, hogy az ismerős arcokhoz kötődjön, ez ad nyugalmat és biztonságot, a rajongók is képesek erősen kötődni azokhoz a sorozatszereplőkhöz, akiket éveken keresztül rendszeresen, akár a hét 5 napján látnak. Az agyunk tükörneuronjai nem tesznek különbséget a nappalinkban tartózkodók és a képernyőn lévő emberek között, a kötődés így is, úgyis kialakul. Különösen erős lehet a kötődés akkor, amikor sok a bizonytalanság az életünkben, hiszen ilyenkor az is előfordulhat, hogy a sorozat az egyetlen olyan pont az életünkben, amit biztosnak élünk meg. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt sem, hogy amíg a kedvenc sorozatunkat nézzük, ki tudunk szakadni a stresszel teli életünkből, kikapcsolódunk, a szereplők problémáira helyezzük a fókuszt, ami még inkább növeli a kötődést.

Jó az, ha érzelmileg erősen kötődünk a szereplőkhöz?

A kedvenc karakterünkhöz sokan erősen kötődünk, a sorozatírók ezt pontosan tudják, és tesznek is érte, hogy még intenzívebb érzéseket keltsenek bennünk. A műfaj arról híres, hogy a történetet időről időre úgy alakítják, hogy a nézők egy része dühös, a másik boldog legyen. A sorozatokkal kapcsolatban sokszor elhangzik az a kritika is, hogy az erős érzelmek a fantázia és a valóság összemosását eredményezheti. De a kritikusok idővel alulmaradnak, és győznek az ismerős arcok. A sorozatokat azért is szeretjük, mert emlékeztetnek arra, hogy más életében nagyobb kihívások is lehetnek, mint amikkel mi küzdünk. A függőséget, a meddőséget, a mentális problémákat, a bántalmazást, a veszteséget és a traumák következményeit különböző fokú realizmussal ábrázolják.

Kép
forrás: HBO MAX / Szex és New York

Éppen ezért a sorozatokban a mindennapi kihívások állandóak, de gyakoriak az erősen drámai problémák is, így nézőként azt érezhetjük, hogy a saját életünk ehhez képest gyalog galopp. Persze, mindezt úgy jelenítik meg a sorozatban, hogy még hihető legyen, hogy akár a szomszédunkban is játszódhatna mindez, sőt, ami a legfontosabb: akár velünk is megtörténhetne. Hiszen a sorozatok vonzereje nemcsak a drámaiságban van, hanem abban is, hogy még a túlzások ellenére is hihetőnek tűnnek.

Bizony ezekben a sorozatokban sem volt minden tökéletes!

Galéria / 10 kép

A sorozattörténet 10 legtoxikusabb barátsága

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

A sikeres újévi fogadalmak nem ígérnek azonnali változást

Kép

Palvin Barbi igazi menyasszonyként tündökölt gyönyörű fehér ruhájában: a dolgot férje, Dylan Sprouse sem hagyta szó nélkül

A magyar származású, lenyűgöző szépségű Palvin Barbara újra és újra képes elvarázsolni minket közösségi oldalaira feltöltött fotóival. Ez alól pedig a mostani alkalom sem volt kivétel.

Kép

Napi horoszkóp március 1.: a Bikák új ismeretségre tehetnek szert, az Oroszlánok sodródnak az árral

A csillagok a hónap első napjára is izgalmakkal készültek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Akkor és most: 10 énekes, aki a Megasztárban tűnt fel először, és azonnal megszerette az egész ország

Nem minden énekes, zenész tud felmutatni ismert és befolyásos családot, akik segítségére lehetettek volna a híressé válásban.

Kép

Ez a 3 perces gyakorlat csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és még a stresszel is elbánik

Kutatók érdekes eredményre jutottak egy gyakorlatsor kapcsán, amit csak 3 percig kell végezni.

Kép

24 megkerülhetetlen sci-fi, amit látnod kell

Végre megérkezett a mozikba a Dűne: Második rész, de ha valaki szereti a sci-fi műfaját, ezeket a klasszikusokat is mindig érdemes újranézni.

Kép

A fogyásod is gátolhatja, ha nem figyelsz erre: 4 táplálékkiegészítő, amivel soha ne vegyél be magnéziumot

TikTok-on pörgött fel egy videó, amelyben egy nő elmondta, 20 kilót fogyott, mert így szedte a magnéziumot.