Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Miért vagyunk oda valakiért, akinek magán kívül senki sem számít?

Miért vagyunk oda valakiért, akinek magán kívül senki sem számít?

október 21

kos 03.21 - 04.19

Váratlan helyzetben kell gyorsan cselekedned, ami szerencsére nem...

bika 04.20 - 05.20

A mai nap érdekes tapasztalatokat tartogat számodra, nem...

ikrek 05.21 - 06.21

Ma olyasmi ér véget, ami számodra különösen nagy...

rák 06.22 - 07.22

Ma olyasmit találsz valakinek mondani, aki ráadásul közel...

oroszlán 07.23 - 08.22

Végre sínen van minden körülötted, nem kell non-stop...

szűz 08.23 - 09.22

Valaki új utat mutatott számodra, amiben hatalmas lehetőségek...

mérleg 09.23 - 10.22

Különös élethelyzetbe kerülsz ma, hisz két, számodra fontos...

skorpió 10.23 - 11.21

Úgy érzed, nem vagy épp a topon, kissé...

nyilas 11.22 - 12.21

Igyekszel minél inkább elodázni egy folyton felbukkanó lehetőséget,...

bak 12.22 - 01.19

Végre sikerült a maratoni táv célegyenesébe fordulnod, ami...

vízöntő 01.20 - 02.18

Akaratodon kívül kellemetlen helyzetbe kerülhetsz a mai napon,...

halak 02.19 - 03.20

A mai napon mindenki előtt megmutathatod, hogy mire...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
Énközpontú, gátlástalan, minden alapból jár neki – mégis imádjuk a narcisztikust. De vajon miért vonzódunk olyanhoz, akinek magán kívül senki más nem fontos?

Belép – mit lép, vonul! – a szobába, és rögtön minden szempár őrá szegeződik. Sugárzik róla a magabiztosság, szája sarkában félmosoly bujkál, és amikor rád néz, a világ közepének érzed magad. Csak az a baj, hogy nem az ő világának – az ugyanis nem más, mint ő maga.

Nem csak túlzott önbizalom

Manapság, amikor minden az önbizalmunk pumpálásáról szól és mindenhonnan ömlik ránk a tuti tipp, hogyan adjuk el magunkat, nem is egyszerű meghúzni a határt az egészséges önbizalom és a már narcisztikus személyiségzavar között. Farkas Dániel pszichológus, tréner szerint a narcisztikus személy határozott, magabiztos énképet sugároz, és meg van győződve arról, hogy milyen kivételes ember, jobb és okosabb másoknál. Sokszor tűnnek megmondó embereknek, mások nem értenek hozzá, de szerencsére ott volt ő, és segítő kezet nyújtott – az ott lévők nagy örömére. „A magabiztosság és a sikertudat még nem jelent narcizmust, feltéve ha valós, az objektív környezettől származó visszajelzések ezt megerősítik. A narcisztikus ugyanis nem a tényekre építi önnön kivételességét, hanem kizárólag belülről építi ezt – magyarázza a szakértő. „Ez a narcisztikus viselkedészavar sokszor az önmaguk iránt érzett szégyenből táplálkozik. Bár hirdetik önnön nagyszerűségüket, a lelkük mélyén megbújó érzés ennek pont az ellenkezője, sebezhetőnek és gyengének érzik magukat, sok esetben kóros önbizalomhiánnyal küzdenek, és pontosan a narcisztikus elemekkel igyekeznek ennek ellenkezőjét másoknak bizonyítani.”

Kicsit mindannyian azok vagyunk

Fontos, hogy nemcsak férfiak lehetnek narcisztikus személyiségűek, hanem nők is: nagyjából kétharmad-egyharmad a megoszlási arány. Kutatások alapján a népesség 1%-át érinti, de hétköznapi tapasztalatok alapján a szám ennél jóval magasabb. Ma, amikor a közösségi oldalakon éljük életünket, és a vonzóságunk és sikerességünk legfontosabb kelléke a magabiztosság, lényegében rá vagyunk kényszerítve, hogy narcisztikusak legyünk. Mit is jelent ez? Mernünk kell önzőnek lenni, magunkat előtérbe helyezni, magabiztosabbnak mutatni magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk. Hogy ez baj-e? Nem, egy bizonyos mértékig legalábbis. Ugyanis egy valódi narci nem foglalkozik azzal, hogy esetleg megbánt másokat és nem érez bűntudatot azért sem, amiért átgázol a másikon. Mitja D. Back német professzor úgy véli, hogy az olyan tevékenység, mint a blogolás kifejezetten vonzó a nárcisztikus számára: hiszen ezáltal megkapja az áhított, egosimogató figyelmet anélkül, hogy azt neki viszonoznia kelljen.

Személyiségteszt - Neked mi a szeretetnyelved? Most kiderül!

Szerelem

Nem érdekel
Elolvasom

Mindig csak az igazi rosszfiúkra bukunk?

Szerelmes művek alapja, hogy a főhősnő beleszeret egy marcona alakba és végül persze jól megváltoztatja. Túl azon, hogy ez így végletekig leegyszerűsíti a párkapcsolatok dinamikáját, a kiindulási pontja alapvetően téves. Ugyanis a narcisztikus személy nem feltétlenül egyenlő a macsóval. Sőt. A kapcsolat elején nagyon is kedves és elbűvölő alaknak mutathatja magát. A probléma akkor kezdődik, amikor terhes lesz neki a megjátszás, emiatt a párja kezd átlátni a szitán, és ezért a narci egyre kevésbé kapja meg a napi egomasszírját. Dr. Bánki György A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról c. könyv írója egyik előadásán elmondta, hogy az ilyen emberrel folytatott kapcsolat általában bántalmazó jellegű, de ennek gyakran a párok sincsenek tudatában, pont a narci fél kezdetekben tanúsított vonzó viselkedése miatt. Viszont később, amikor a kapcsolat komolyabbra fordul, az elnyomott fél elveszíti a saját kontúrjait, nagyon nehezen tud csak kilépni belőle.

A másik oldalon állva

Erre rímel Farkas Dániel véleménye is: „Aki egy kicsit is elveszettebb vagy naivabb, bizonyos kérdésekben kevésbé járatos vagy kevésbé tájékozott, könnyűszerrel érezheti azt, hogy »Igen, megtaláltam azt az embert, aki segít eligazodni és aki mellett biztonságban lehetek«, azonban hamar rájönnek, hogy elég lehet egy-egy egyet nem értés, egy-egy negatív visszajelzés, hogy partnere visszatámadjon, és megmagyarázza, hogy ő miért nem felelős, miért nem hibás a helyzet kialakulásában, ellenben a másik fél, illetve és/vagy a körülmények hatása pedig teljes mértékben”.

Nem mind gonosz

Emiatt azt hihetnénk, hogy minden nárcisztikus személy egyben gonosz is. A környezete szemszögéből valószínűleg annak is tűnik, de ő nincs tisztában azzal, mi a baj vele. Ráadásul nemcsak a környezetének okozhat fájdalmat, hanem önmagának is. Gyakran hajszolja magát veszélyes szituációkba, pl. extrém sportot űz, hajtja magát, hogy ezzel is bizonyítsa rátermettségét. Nem akar bántani másokat, csak figyelmet, csodálatot és elismerést vár. Más kérdés, hogy ennek kikényszerítésére bármily eszközt bevet.

És ha már személyiségtípusok...

Galéria / 11 kép

Személyiségtípusok a szexben, a szakértő szerint

Megnézem a galériát

A cikk először a JOY magazin 2019/06. lapszámában jelent meg.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

október 21

kos 03.21 - 04.19

Kissé igazságtalanul ítélsz meg egy helyzetet, aminek a...

bika 04.20 - 05.20

Mértani pontossággal számítottad ki a mai napot, olyan...

ikrek 05.21 - 06.21

Valami, amiért ilyen sokáig küzdöttél, mégsem hozza az...

rák 06.22 - 07.22

Régóta dolgozol egy bizonyos problémán, akárhogy csűröd-csavarod azonban...

oroszlán 07.23 - 08.22

Túl magasra tetted a mércét magaddal szemben, emiatt...

szűz 08.23 - 09.22

A mai napon végre megfelelő alkalom kínálkozik arra,...

mérleg 09.23 - 10.22

Elégedett vagy a jelenlegi életeddel, mások mégis azt...

skorpió 10.23 - 11.21

Hosszú ideje foglalkoztat a gondolat, hogy olyasmiben is...

nyilas 11.22 - 12.21

Nagyon nincs ínyedre egy bizonyos feladat, legszívesebben nem...

bak 12.22 - 01.19

Valakitől sokat reméltél, de a vártnál rosszabbul teljesítette...

vízöntő 01.20 - 02.18

Komoly kihívás előtt állsz, amely igalommal tölt el,...

halak 02.19 - 03.20

Mindig az volt az életedben az elsődleges és...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

Rendkívül megviseli az arcbőrödet a beltéri levegő: eláruljuk, mivel óvhatod meg!

Nem csak az utcán érhetik káros hatások a bőrödet! Sőt, sajnos télen a lakásban kifejezetten kiszolgáltatottá válsz a szennyeződésekkel szemben.

Kép

48 évesen is bombanő! Sofía Vergara testét csak hab takarja

Forró fotó landolt Sofía Vergaráról a neten!

Kép

David Beckham újfent kiakasztotta a rajongókat - Szájrapuszit adott a 9 éves lányának

David Beckham sokak szerint az egyik legjobb sztárapuka, amit senki sem von kétségbe, hiszen sosincs távol a családjától és bárhova megy, valamelyik Beckham csemete biztosan vele tart.

Kép

Végleg véget ér a Halálos Iramban, és már tudni, hogy mikor

Várható volt, hogy előbb-utóbb befejeződik a franchise, és most kiderült, mikor.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem