Promóciók
Vajon fogyasztható-e a főtt tojás zöldre színeződött sárgája? Kiderítettük!
Napi horoszkóp május 2.: az Ikrek rátermettségüket bizonyíthatják, a Mérlegek bizalmával visszaél egy bizonyos személy
A hét második felében is izgalmas üzenetek várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!
4 csillagjegy, aki meg fog gazdagodni a közeljövőben
Az asztrológusok szerint egy különösen varázslatos és szerencsés időszak előtt áll néhány csillagjegy!
4 csillagjegy, akinek teljesül a legnagyobb kívánsága a közeljövőben: egy őrangyal fogja őket ebben segíteni
Egy őrangyal fogja a szárnyai alá venni ezeket a csillagjegyeket, és segít nekik, hogy valóra váljon a legnagyobb kívánságuk!
Az 5 legjobb fehérítő fogkrém a fogorvosok szerint
Azért jó ha tudod, hogy ezek a termékek nem helyettesíthetik a fogorvosok által végzett professzionális kezeléseket, de a felületi foltok kezelésében hatékonyan segíthetnek.
Ha készítettél vagy fogyasztottál már valaha főtt tojást, akkor valószínűleg belefutottál olyan változatban is, amelynek kissé elszíneződött a sárgája. Megszokott jelenségnek számít, hogy néha nem marad teljesen sárga a sárgája, hanem kissé zöldes színre vált, esetleg a külső rétege válik zölddé. Vajon biztonságos-e elfogyasztani ezt a részét a tojásnak? Furcsa íze lesz-e tőle? És ha már itt tartunk: le kell-e tényleg hűteni hámozás előtt? Összegyűjtöttünk mindent, amit csak tudni lehet!
Mitől lesz zöld a sárgája?
A válasz nagyon egyszerű, nem arról van szó, hogy romlott lenne a tojás vagy főzés közben valami rossz történne vele, egyszerűen csak olyan kémiai reakció játszódik le közben, aminek ez az eredménye. Ha egy tojást túl sokáig vagy épp túl magas hőmérsékleten főzöl, a tojásfehérjében lévő kén egyesül a sárgájában lévő vassal és vas-szulfidot eredményez, amelynek zöld árnyalata lesz. Képzeld, ez nemcsak a főtt tojás esetében fordulhat elő, hanem akkor is, amikor rántottát készítesz. Ez a tudósok által denaturációnak nevezett folyamat akkor is végbemegy, ha a rántottádat túl sokáig melegíted, de persze, ha jól készíted el, ezt könnyen elkerülheted.
Biztonsággal fogyasztható?
Bár lehet, hogy kissé elrettentő a zöld szín, hiszen a romlott vagy penészes ételekre emlékeztet, azaz vizuális szempontból nem biztos, hogy annyira gusztusos, de teljes mértékben biztonsággal fogyasztható. A keletkező vas-szulfid ugyanis pont ugyanaz a vas, amely a vaskiegészítőkben is megtalálható. Ráadásul sokkal biztonságosabb túlfőtt tojást fogyasztani, mint olyat, ami alulkészült, ugyanis az számos bacit tartalmazhat. A szalmonellamérgezés hányást, hasmenést és lázat is okozhat. A tojást egyébként hűtőszekrényben ajánlatos tárolni, és sosem szabad őket megmosni fogyasztás előtt, mert ez hozzájárul a baktériumok terjedéséhez. Ha viszont nem vagy benne biztos, friss-e a tojásod, merítsd bele egy vízzel teli tálba, ha a víz tetején lebeg, szabadulj meg tőle, már nem fogyasztható.
Hogyan főzd meg a tojást, hogy ne legyen zöld?
- Helyezd a tojásokat egy lábasba.
- Töltsd fel a lábast hideg vízzel úgy, hogy ellepje a tojásokat, és közepes lángon kezdd el forralni.
- Ha felforrt a víz, vedd le a tűzről, fedd le az edényt. Ha közepes méretű tojásokat főzöl, akkor hagy állni a vízben őket 12 percig, ha extra nagyok, akkor 18 percig.
- Ezután vedd ki őket a vízből és alaposan hűtsd le, akár egy tál jeges vízbe is beleteheted őket pár percre. Ha kihűltek, ideje meghámozni őket.
Hogyan rejtsd el a zöld színt?
Ha vendégeket vársz, és nem szeretnéd feltálalni a zöld színű tojást, akkor a következő trükköket érdemes bevetned. Avokádós pirítóson például senkinek sem fog feltűnni, hogy hol végződik az avokádó és hol kezdődik a tojás zöld része. De azzal is trükközhetsz, ha az avokádó alá rejted a felszeletelt tojást. Egy másik lehetősége, ha fűszernövényeket keversz a tojássalátába, ezek el is fedik a kétes ízeket.
Tudtad, hogy a héját is fel tudod használni?
Hogy tetszett a cikk?
Promóciók
Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!
Promóciók
Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben
5 trendi lapos talpú cipő, amire a sztárok lecserélték a magas sarkút
Ezeket a cipőtrendeket kedvelik a sztárok a tavaszi-nyári időszakban.
8 sztárpasi, akivel Selena Gomez randizott az elmúlt 15 évben
Nem Justin Bieber volt az egyetlen, aki elrabolta a szívét!
Valami újat néznél? Ezek az elmúlt 2 év legjobb romantikus vígjátékai
Ha ezúttal valami újdonságra vágysz, nem a klasszikusokra, ezek a romantikus vígjátékok tökéletesek lesznek!
4 csillagjegy, aki meg fog gazdagodni a közeljövőben
Az asztrológusok szerint egy különösen varázslatos és szerencsés időszak előtt áll néhány csillagjegy!
7 színésznő, akivel senki nem akar többé együtt dolgozni Hollywoodban
Sokan meglepődnének, hogy a világ legelismertebb és legnépszerűbb női közül hánnyal nem szeretnek együtt dolgozni a szakmabeliek.
7 tiltólistás étel reflux és gyomorégés esetén: ezek csak rontanak a helyzeten!
Neked is megvan az a kellemetlen érzés, amikor keserű vagy savanyú ízt érzel a torkodban, és mintha marná a sav az egész nyelőcsövedet? Nem vagy egyedül, hiszen a gyomorégés és a reflux sokak életét megkeseríti, és talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne találkozott volna már velük valamilyen formában.