Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Az eget verdesik a szájmaszk árak, de már megjósolható a fordulat

Az eget verdesik a szájmaszk árak, de már megjósolható a fordulat

július 8

kos 03.21 - 04.19

A mai nap a nosztalgiáé, rég nem látott...

bika 04.20 - 05.20

Határtalanul boldog vagy, a mai nap ugyanis az,...

ikrek 05.21 - 06.21

Olyasmiről szerzel tudomást, ami az első pillanatban rendkívülien...

rák 06.22 - 07.22

Olyasvalaki keres fel a mai napon, akihez abszolút...

oroszlán 07.23 - 08.22

A mai napon esélyt kapsz arra, hogy komoly...

szűz 08.23 - 09.22

Hatalmasat csalódtál egy hozzád közel álló személyben, akiről...

mérleg 09.23 - 10.22

Szeretsz előre tervezni, sokkal nagyobb biztonságban érzed magad,...

skorpió 10.23 - 11.21

Ma olyan kihívással nézel szembe, ami nem tűnik...

nyilas 11.22 - 12.21

Az a fajta ember vagy, aki önfeláldozásáról és...

bak 12.22 - 01.19

A mai napon váratlan meglepetés ér, ami nem...

vízöntő 01.20 - 02.18

Az utóbbi időben igencsak túlzásokba estél, annyi mindent...

halak 02.19 - 03.20

nem a várakozásainak megfelelően alakulnak a dolgok és...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
Óriási hiány, irreális árak, felháborodás, értetlenkedés. De pontosan hogyan szabadult el az árverseny a szájmaszkok piacán és várható-e enyhülés? Az ÉVA magazin írása.

Majka vonatkozó posztja óriási kommentvihart generált, a hozzászólások pedig általában a kereskedők nyerészkedéséről szólnak. Pedig nyilván nem a patikusok tehetnek arról, hogy magas az ár, hiszen már ők is magas áron veszik a nagykereskedőktől. Akkor tehát a nagykerek a hibásak? A válaszuk az, hogy most a gyártó is drágán dolgozik. Tehát a gyártók a hunyók? Ők is tovább mutogatnak, az alapanyag beszállítókra…

Olvasd el ezt is!

Miért kell maszk a koronavírus ellen?

Társadalom

Nem érdekel
Elolvasom

A maszkok jelentős részét Kínában gyártják, az egész világ onnan vásárol. A koronavírus járvány kirobbanásakor viszont a kínaiak érthető okok miatt korlátozták ezen termékek exportját, ezzel egy időben pedig a még Európában és Magyarországon raktáron lévő szájmaszkokat felvásárolták és exportálták Kínába. Ez volt az áruhiány első hulláma.

Ahogy a vírus terjedt, egyre nagyobb vásárlói igény támadt a maszkokra azonos gyártói kapacitás mellett, ezt a kapacitást pedig lehetetlen volt egy hónap alatt a többszörösére növelni. Ugyanez a hatás gyűrűzött le egészen az alapanyagokig, ezek együttesen pedig azt eredményezték, hogy már az alapanyag is jóval drágábban érkezett a gyárba, illetve a gyártók is jóval magasabb áron értékesítették. Mire a termékek eljutottak a boltokig és patikákig, már az eredeti ár többszörösébe kerültek.

De miért emelkedik még mindig az ár?

  • Kínában az alapanyag ára több, mint 30%-kal emelkedett az elmúlt két hétben.
  • A hiány továbbra is óriási az egész világon és Európában nincs gyártó kapacitás.
  • A szállítási költségek is több mint a két és félszeresére emelkedtek az elmúlt három hétben.
  • Kizárólag repülővel lehet szállítani, ami tovább drágítja a maszkok beszerzési árát.
  • Ahol ez szóbajöhet, ott most próbálnak gyártókapacitást kiépíteni, ha ez megtörténik, akkor lényegesen olcsóbb lesz a maszk, de ez még minimum másfél-két hónap múlva.
  • Rendkívül hosszú a szállítási idő, mert nincs elegendő repülőgép.

A magyar formatervező arcpajzsa mentheti meg a nővéreket

Szépségem

Nem érdekel
Elolvasom

Hogy jön ki az eladási ár?

– Egy egyszer használatos „sebészi” szájmaszk nagykereskedelmi beszerzési ára egy héttel ezelőtt kb. 300-400 Ft volt, erre rakódik a kiskereskedelmi árrés, amiből a cég fedezi a költségeit. Ez boltonként változó, de átlagosan 30-60%, amihez hozzájön a 27% Áfa. Így jön ki, hogy az orvosi szájmaszk, ami januárban még 20-30 Ft került, most már akár 600 Ft is lehet.

– Az iparban leginkább elterjedt FFP2-es szűrési képességű munkavédelmi szájmaszk jelenlegi nagykereskedelmi ára 1500-2000 Ft. Az előző képlet alapján, mire a boltok polcaira kerül nagyjából 4-6000 Ft fognak érte kérni.

Két-három hét múlva valószínűleg olcsóbb lesz

Már most megfigyelhető, hogy az elmúlt héten nem emelkedtek a szájmaszkok beszerzési árai: vélhetően elérték azt a pontot aminél többet már nem hajlandóak érte adni a vásárlók. Ezzel egy időben több vállalat és állami szervezet is nekikezdett a gyártásnak. Valamint Kínában enyhül a járvány, így onnan is érkeznek majd hamarosan higiéniai termékek. Mindez azt jelenti, hogy belátható időn belül, két-három hét múlva jóval olcsóbban juthatunk majd szájmaszkokhoz.

Olvasd el ezt is!

Olcsó kaják, ha elfogyott a pénzed

Konyhám

Nem érdekel
Elolvasom

Így látja a gyógyszerész

Dr. Fodor Enikő gyógyszerész és gyógyszertárvezető kérdésünkre elmondta, hogy az ő patikájukbn tavaly ilyenkor fogyasztói áron 35 forintba került egy darab maszk és akkoriban még bontatlanul értékesítették az 50 darabos egységcsomagokat.

“Korábban is volt kereslet a maszkok iránt, influenza szezonban például, de vitték azok is, akiknél nagybeteg volt a családban, vagy kórházi látogatásokhoz” fűzi hozzá.
“Mikor a jelenlegi krízis elkezdődött, 120 forintra kellett emelnünk az árat, mivel mi is drágábban tudtuk beszerezni a maszkokat. A vevőktől már akkor is olyan megjegyzések érkeztek, hogy micsoda rablás ez. A gyógyszertárak nagykereskedőktől szerzik be az árut, az ő áraikra kerül rá az áfa és a magunk árrése, ami nem támogatott készítmények esetében átlagosan 25 % körül mozog. Ez a szám nyilván hely és forgalom függő is, de patikai szinten sokkal többel nem számolhatunk. Az első áremelést óriási hiány követte, mi is csak egy-két hete tudtunk újra szájmaszkhoz jutni egy nagykereskedésen keresztül. Ekkor már 350 forint plusz áfa darabáron. De mindössze 100 darabot hoztak, és egy vásárlónak maximum kettőt adtunk ki, hogy többeknek jusson. Később sikerült félrerakatnom 600 darabot – 2 hetes várólistára kerültünk vele. Figyelem a híreket, hallom, hogy szállnak le az áruszállító repülők, keresem a lehetőségeket. Egy másik helyről sikerült újabb 1000 darabot rendelnem, 360 plusz áfáért. Nálunk ebből 560 forintos eladási ár képződik, de most már természetesen a felbontott dobozokból lehet vásárolni, nem kell ötvenet venni. Megértem hogy sokan ágálnak meghallva az összeget. Elképesztő a helyzet! Pár napja viszont elindult egy dömping, vadidegen cégek szájmaszk ajánlatokkal bombáznak. Fényképeket küldenek, és jelenleg 500 forintos nettó ár is szerepel az ajánlatok között! Illetve kaptam már 280 forintosat is, feltéve, hogy rendelek 10 ezer darabot… Közben úgy tudom, hogy a Bosnyák téri piacon 500 forintért kapható egy darab orvosi szájmaszk – kérdés mennyire higiénikus körülmények között, milyen nyugtaadási feltételek mellett.

Szkeptikus vagyok az ismeretlen cégektől való megrendelések kapcsán, hiszen mindegyiküktől szükséges referencia, minőségi tanúsítvány. Amivel nem feltétlenül rendelkeznek, mivel némelyikük ezt megelőzően nem is foglalkozott orvosi maszk importtal. Az is kérdés bennem, mire megy vele valaki, ha csak néhány maszkot tud megvásárolni, hiszen ezek a papírból készült termékek csak akkor érnek valamit, ha rendszeresen cserélik őket. És attól is tartok, hogy amikor végre elindulnak majd lefelé az árak, és a vásárlóink azt látják, hogy amit most 560 forintért adunk akkor már csak 300 lesz, azt gondolják, hogy becsaptuk őket. Pedig egyáltalán nem erről van szó!”


A magyar formatervező innovatív arcpajzsa jó alternatíva lehet, a tervei bárki számára elérhetőek a Wikifactory oldalán.

Galéria / 6 kép

Arcpajzs PET és PVC műanyaglemezből

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

július 9

kos 03.21 - 04.19

A mai nap alkalmas arra, hogy mindent véglegesíts,...

bika 04.20 - 05.20

Számodra vízválasztó helyzetben várod a választ, emiatt a...

ikrek 05.21 - 06.21

Mindig, minden helyzetben igyekszel tisztességes játékot játszani, abszolút...

rák 06.22 - 07.22

Nagy várakozással tekintesz azokra a dolgokra, amelyeken régóta...

oroszlán 07.23 - 08.22

Az elmúlt időszak lelkileg és fizikailag is rendkívülien...

szűz 08.23 - 09.22

akad valaki a környezetedben, akivel hosszú ideje bizalmas...

mérleg 09.23 - 10.22

Annyira görcsösen vágysz valamire, hogy szinte bármit képes...

skorpió 10.23 - 11.21

Korábbi tapasztalataidból kiindulva pontosan tudod, hogy nem ajánlott...

nyilas 11.22 - 12.21

Borzasztóan elfoglalt életet élsz, minden percben fel vagy...

bak 12.22 - 01.19

A legnagyobb rosszindulattal sem mondható el rólad, hogy...

vízöntő 01.20 - 02.18

Kifog rajtad egy, a felettedeid által rádbízott feladat,...

halak 02.19 - 03.20

A nagy útkeresésben úgy tűnik, elakadtál, nem nagyon...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

Akarsz Harry Styles-szal elaludni? Akkor ezt figyeld!

Sajnos nem személyesen fog az ágyadban feküdni, de majdnem.

Kép

A magyar életmódblogger, Dubi Anna kíméletlen őszinteséggel mutatta meg narancsbőrét - és van egy lényeges üzenete minden nőnek

Nem kérdés, hogy mi, nők az év nagy részében, de nyáron különösen sokat problémázunk a narancsbőr-kérdésen. Most egy magyar bloggerlány felvállalta, hogy megmutassa, nála mi a helyzet!

Kép

Billie Eilish majdnem pszichológushoz ment Justin Bieber miatt

Azt tutira nem gondolnád, hogy pontosan miért...

Kép

Kellemetlen dolgot árult el Tom Cruise-ról egykori kolléganője

Mostanában egyre több hírességről derülnek ki kínos dolgok, amely alól Tom Cruise sem lehetett kivétel.

Kép

Napi horoszkóp július 9.: a Mérlegek borzasztóan vágynak valamire, a Bakokra nagyobb kiadás vár

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép

10 ember, aki online vásárolt, és jól melléfogott rendelésével

Ezért kell mindig elolvasni alaposan a vásárlói visszajelzéseket!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem