Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Kalandozz Budapesten! Rejtett, különleges zugok a fővárosban, amiket mindenkinek látnia kellene

Kalandozz Budapesten! Rejtett, különleges zugok a fővárosban, amiket mindenkinek látnia kellene
A nap cikke

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 26.: a Rákoknak új impulzusokra van szükségük, a Vízöntőknek valaki nagy csalódást okoz

A hét utolsó munkanapján is izgalmak várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Olvasd el!

Istenes Bence és Csobot Adél fiai ilyen nagyok lettek: közös fotót posztoltak Nátánról és Ádinról

Istenes Bence és Csobot Adél kapcsolata nem egyszerűen jó, hanem irigylésreméltó. A sztárpár egy csodálatos nyaraláson vett részt gyerkőceikkel és barátaik társaságában, amiről néhány mesés fotót is megosztottak.

Olvasd el!

Katie Holmes és Tom Cruise lánya már 18 éves: Suri gyönyörű nő lett, aki édesanyja kiköpött mása

Suri 2024. április 18-án nagykorú lett, és könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már többet hallunk róla, mint a korábbi években!

Facebook
Twitter
Pinterest
Budapest. 8 betű, tele élettel és csodás látnivalókkal. Nem véletlen, hogy sokan hosszú évek, évtizedek után is azt érzik, hogy nem ismerik elég jól a fővárost, annyi csodás, rejtett zuga van.

Léteznek olyan negyedek, kerületek, apró utcák, felfedezetlen kis zugok a városban, amelyek mindig meglepetést okoznak. Téged milyen érzések kerítenek a hatalmukba, amikor Budapest épületeit nézed? Úgy érzed, annyira jól ismered a várost, mint a saját tenyeredet? Netán szívesen fedeznél fel olyan helyszíneket, ahol nincsen nagy tömeg?

Érdekelne valamilyen különleges látnivaló, amely sejtelmes titkokkal teli és igazán eldugott? Amennyiben legalább az egyik kérdésre igennel feleltél, mindenképpen érdemes elolvasnod a következő programajánlót, amelyben elhoztam számodra azokat a budapesti kis zugokat, ahol még sosem (vagy nagyon keveset) jártál!

A következőkben ajánlott helyeken egyáltalán nem kell attól tartanod, hogy rengeteg turistával fogsz összetalálkozni, hiszen a többségük azt sem tudja, hogy ezek a csodás zugok egyáltalán léteznek.

Gül Baba türbéje

Csodaszép rózsakert, lenyűgöző budapesti panoráma, romantikus hangulat és árnyékot nyújtó kis padok. Így tudnám a legélethűbben jellemezni Budapest egyik fantasztikus helyszínét, a Gül Baba türbéjét. Gül Baba türbéje egy 16. században épült török sírkápolna a budapesti Rózsadombon, a Margit híd budai hídfője közelében. Korábban a főváros Budapesti Történeti Múzeumához tartozott.

Na de ki is volt Gül Baba?

Gül Babát a Rózsák atyjának is nevezték, bektási dervis, másnéven harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a török sereggel érkezett meg Budára. Halála után díszes temetést rendeztek neki, amelyre I. Szulejamán szultán is hivatalos volt, sőt úgy tartják, hogy beállt a koporsóvivők közé is.

Extra tipp:

Ha ellátogatsz ide, semmiképpen se hagyd ki az épületben található kis múzeumot, ahol még több értékes információt tudhatsz meg a török időkről és a helyszín történetéről.

Szoborpark - Memento Park

Valamilyen egyedi, különleges látványosság után vágyódsz? Akkor a 22. kerületben található Memento Park minden képzeletedet felül fogja múlni. A szoborparkról nem árt tudni, hogy szabadtéri múzeumként funkcionál és a magyarországi szocializmusnak állít emléket.

A múzeum számos szobrát Európa-szerte elismert szobrászok készítették.

Tündérszikla

A sziklacsoport a Tündér-hegy lejtőjéből emelkedik ki, szépségével pedig nem véletlenül kelti fel sokak érdeklődését. A Tündér-szikla oldalán ráadásul kiépített sétaút vezet, így könnyen hozzáférhető. Korábban dolomitja miatt kőfejtőként is üzemelt, ma azonban inkább kiránduló célpontként népszerű. A szikla és környezete pedig 1977 óta védett terület.

Tökéletes desztináció azok számára, akik szeretnének egy kicsit megpihenni, kikapcsolódni a természetben vagy akár piknikezésre is tökéletes lehet.

Extra tipp:

Ha itt jársz, mindenképpen vegyél részt az alábbi izgalmas programokon:

  • Zugligeti libegőzés
  • Gyermekvasút
  • Kirándulás a Normafán

Aquincum Múzeum Romkert

Aquincum, ahol megelevenedik egy régi kor szelleme, legalábbis számomra mindenképpen.

Az Óbuda területén található múzeumban római-kori település maradványokat, korabeli leleteket és még számtalan izgalmas tárgyat fedezhetsz fel, ha szemfüles és igazán érdeklődő vagy.

ELTE Füvészkert

Az egyik személyes kedvencem a 8. kerületi Illés utcában található Füvészkert, amelyet biztosan mindannyian ismerünk már Molnár Ferenc regényéből, A Pál utcai fiúkból.

Itt bizony egész évben izgalmas növényeket fedezhetünk fel, a hatalmas tavi rózsákról már nem is beszélve, amelyek akár még egy felnőtt nő testsúlyát is képesek elbírni.

Extra tipp:

Ha nagy növény szerelmes vagy és otthonra vagy ajándékba szeretnél vásárolni virágokat, akkor a Füvészkertben található Fitoland kertészetben kedvedre válogathatsz a szoba- és kerti növények között.

Epreskert

Az Epreskert Terézvárosban található és felér egy titkos csodával. Parkja tökéletes baráti beszélgetésekhez, piknikekhez vagy csupán egy kis kikapcsolódáshoz a fárasztó munka után.

Az Epreskert egyébként 1921 óta a mai Magyar Képzőművészeti Egyetemhez tartozik, ha pedig még több érdekességre vágysz, ne hagyd ki a műtermeket, a Parthenon-Fríz Termet és a Szobrász Tanszék kiállítótermét.

Merzse-mocsár

Amennyiben imádod a természetet és legszívesebben folyamatosan természetvédelmi területeken kalandoznál, akkor a Merzse-mocsár csakis Téged vár!

Ez a terület 1977 óta helyi védettséget élvező természetvédelmi helyszín a Rákoshegyen. Rengeteg különleges madárfaj és csodálatos növényvilág található itt, így mindenképpen megér egy látogatást valamelyik nyári hétvégén!

Extra tipp:

Kapcsold ki a telefonod, és élvezd a természet hangjait! Ez a hely valóságos feltöltődést biztosít, és egy kis kiszabadulást a forgalmas hétköznapokból.

Magyar Fotográfusok Háza, Mai Manó Ház

Amennyiben Te is folyamatosan szomjazol a kultúra édes ízére, ráadásul érdekel a fényképészet izgalmas világa, akkor a Mai Manó Házért egyenesen odáig leszel!

A 6. kerületi Nagymező utcában található Magyar Fotográfusok Házát 1894-ben építette a királyi fotográfus a magyar fotográfiák kiállítására.

Zuglói japánkert

Ha eddig legalább négyszer nem jártam a A VMA-KASZK iskola udvarán található Zuglói japánkertben, akkor egyszer sem. Lenyűgöző helyszín, tele káprázatosan szép növényekkel, romantikus fás ligetekkel és egy lenyűgöző japán kerttel.

Érdekesség, hogy a legenda szerint az 1930-as években a japán trónörökös is meglátogatta a létesítményt, amely annyira tetszett neki, hogy miután hazatért a szigetországba, több fát is küldött a zuglói intézmény számára.

Állítólag néhány, ma is látható növényritkaság ezeknek a császári ajándékfáknak a leszármazottja.

Extra tipp:

Van lehetőség kerti vezetést is kérni egy bizonyos összegért, aminek keretein belül még jobban megismerhetitek a csodás élővilágot. Fontos tudni, hogy egyébként a japánkert belépődíjas!

Koller Galéria a Budai Várban

A Budai Várban lévő első számú kötelező desztináció, amelyet mindenképpen keressetek fel, ha ezen a környéken barangoltok: a Koller Galéria.

A Mátyás Templomtól 2 perc sétára található ez a remekbe szabott kis "babaház", telis-tele izgalommal, élettel és kimondatlan történetekkel. A Táncsics Mihály utca 5. szám alatt található galéria még a vírus tombolása alatt is tárt karokkal fogadta az erre látogató turistákat és az érdeklődőket is, hiszen főként festmények és különböző művek eladására specializálódott üzletként funkcionál, így nem kellett bezárnia.

Galériaként pedig örömmel lát minden művészetre érzékeny embert, illetve főként azokat, akik egy csepp megnyugvást szeretnének magukba szippantani a nagy rohanás közben.

Extra tippek a tökéletes nyári kirándulásokhoz a fővárosban és környékén:

  • Mindig legyen nálad kellő mennyiségű hideg folyadék!
  • Vigyél magaddal térképet vagy tölts le a telefonodra térképes alkalmazásokat, ezzel is megkönnyítve a barangolásodat!
  • Megfelelő ruházattal készülj, az évszaknak megfelelően, amelyben végig komfortosan fogod magadat érezni!
  • Jobb félni, mint megijedni, ezért mindig legyen a táskádban a számodra nélkülözhetetlen gyógyszered, amelyre szükséged lehet a nap során!
  • Kullancs és szúnyog riasztó nélkül el se indulj nyáron, főleg akkor, ha erdőbe vezet az utad!
  • Kényelmes sport cipőt vegyél fel, amelyben könnyen bírod az egész napos sétát!
  • Egy távcső mindig jó barát, ráadásul a hátizsákodban vagy a kis táskádban is el fog férni!
  • Egy miniatűrre összehajtható esőköpeny legyen bekészítve a hátizsákod mélyére, hiszen sosem tudhatod, mikor kap el az eső!

Ezeket a helyeket se hagyd ki!

Galéria / 5 kép

Mesés kirándulóhelyek Magyarországon: ha természetközelben lennél

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

A csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.

Kép

10 forró fotó, amit Jake Gyllenhaal barátnője sosem akarná, hogy láss

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!

Kép

Katie Holmes és Tom Cruise lánya már 18 éves: Suri gyönyörű nő lett, aki édesanyja kiköpött mása

Suri 2024. április 18-án nagykorú lett, és könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már többet hallunk róla, mint a korábbi években!

Kép

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.