Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A kortárs irodalom ünnepe - Elindult a Libri irodalmi díjak közönségszavazása

A kortárs irodalom ünnepe - Elindult a Libri irodalmi díjak közönségszavazása
Facebook
Twitter
Pinterest
Idén hetedik alkalommal adják át a Libri irodalmi díjakat. Míg a szakmai elismerést az öttagú zsűri döntése alapján érdemli ki egy kortárs magyar szépirodalmi alkotás, addig a közönségdíj sorsáról az olvasók szavazatai döntenek. Lássuk, hogy mely könyvek közül választhatunk!

A 2016-ban alapított díjak legfőbb célkitűzése a kortárs magyar irodalom népszerűsítése, így a versenyben a díjak átadását megelőző évben először kiadott, magyar szerzők magyarul írt szépirodalmi művei vehetnek részt. Idén is magyar írók, újságírók, művészek, kulturális és közéleti véleményvezérek, televíziós személyiségek szavazatai alapján állt össze Libri irodalmi díjak tíz döntősének listája, amiből az ötfős szakmai zsűri és a közönség is kiválasztja majd a kedvencét, a Libri irodalmi díjas és a Libri irodalmi közönségdíjas könyvet. A 2022-es díjak rövid listájára az alábbi tíz könyv került fel:

  • Bartók Imre – Lovak a folyóban
  • Bödőcs Tibor – Mulat a Manézs
  • Danyi Zoltán – A rózsákról
  • Gerlóczy Márton – Fikció 1. – A katlan
  • Keresztury Tibor – Hűlt helyem
  • Krasznahorkai László – Herscht 07769
  • Szvoren Edina – Mondatok a csodálkozásról
  • Tóth Krisztina – Bálnadal
  • Vonnák Diána – Látlak
  • Závada Péter – Gondoskodás
Kép
forrás: Libri

Családi titkok felfejtése, önmagunkkal való szembenézés, válaszok keresése az életünkkel kapcsolatos kínzó, olykor kínos kérdésekre. Mindez humorral, gyakran öniróniával átszőve. Talán így lehetne összefoglalni, milyen is az a tíz könyv, amik közül a szakmai zsűrinek és a közönségnek is egyaránt választania kell majd egyet.

Az idei jelöltek közül többen is felbukkantak a korábbi évek jelöltjei, illetve díjazottjai között is, hiszen Szvoren Edina például már 2016-ban is esélyes volt a díjra, 2019-ben pedig meg is kapta a szakmai zsűri elismerését. Krasznahorkai László már 2017-ben is ott volt a legjobb tízben Báró Wenckheim hazatér című regényével, 2018-ban pedig az idén szintén jelölt Bödőcs Tibor Addig se iszik című paródiakötete volt az olvasók kedvence. A döntősök közé idén Bálnadal című verseskötetével került be Tóth Krisztina, aki két évvel ezelőtt Fehér farkas című novellagyűjteményével szerepelt a tízes listán.

A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj jelenleg a legjelentősebb, magyar szépirodalmi műveket díjazó, magáncég által felajánlott elismerés. Nyertesei 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

A 61 éves, Parkinson-kóros Michael J. Fox küzdelmeiről vallott: elárulta, hogyan él mostanában 

Emlékszel a Vissza a jövőbe! filmsorozat sztárjára, Michael J. Foxra? Ilyen az élete most!

Kép

Hangolódjunk: a TOP 10-es Disney szerelmes dalok listája

Ugye nem csak mi vagyunk úgy azzal, hogy felnőttként is imádjuk a Disney-mesék betétdalait. Ebben a cikkben Valentin-napra hangolódva összetettünk egy 10 dalból álló playlistet, amit egészen biztosan Te is hangosan fogsz végigénekelni. Az Évamagazin.hu cikke.

Kép

Napi horoszkóp február 5.: az Ikrek szokatlan kihívással kerülnek szembe, a Rákok átadhatják magukat a pihenésnek

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzenetekkel készültek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Heti horoszkóp február 6-12.: az Ikrek túl nagy nyomást helyeznek magukra, az Oroszlánok által befektetett munka bőséggel megtérül

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat tartogatnak, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

Ikonikus ruhák a Grammy-díjátadókról, amelyeket sosem felejtünk el

Kivágott, átlátszó, habos, csillogó, állatmintás – mindegy, csak feltűnő legyen és beszéljenek róla! Ezek a ruhák egytől egyig ilyenek!

Kép

Napi horoszkóp február 4.: a Kosok izgalmas kalandban próbálhatják ki magukat, a Rákok rástresszelnek egy bizonyos helyzetre

A csillagok hétvégére is tartogatnak izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!