Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Nehezen mondasz nemet és mindenkivel jó fej akarsz lenni? Akkor lehet, hogy te is ebben a szindrómában szenvedsz!

Nehezen mondasz nemet és mindenkivel jó fej akarsz lenni? Akkor lehet, hogy te is ebben a szindrómában szenvedsz!
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek április 30-án véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

A következő csillagjegyek végre örökre leszámolhatnak az évek óta tartó nehézségekkel! Már nagyon régóta vártak erre a pillanatra!

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 27.: a Rákok mindennél jobban vágynak a kiteljesedésre, a Mérlegek minőségi időt tölthetnek a szeretteikkel

A csillagok erre a hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.

Olvasd el!

9 sztár, aki szörnyű módon vetett véget a saját életének

Minden évben vesztünk el nagy sztárokat.

Olvasd el!

Katie Holmes és Tom Cruise lánya már 18 éves: Suri gyönyörű nő lett, aki édesanyja kiköpött mása

Suri 2024. április 18-án nagykorú lett, és könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már többet hallunk róla, mint a korábbi években!

Facebook
Twitter
Pinterest
Azt mondják, mindig légy kedves másokkal, de mi történik akkor, ha a túlzott kedvesség miatt elfojtod az igazi érzelmeidet, és nehezedre esik úgy viselkedni az emberekkel, ahogy valóban szeretnél? Akkor bizony könnyen előfordulhat, hogy neked is jókislány-szindrómád van.

A gyerekekkel, főleg a kislányokkal kapcsolatban szinte alapelvárásnak számít, hogy csendesek és kedvesek legyenek, ne sírjanak, azaz jól viselkedjenek. Nem is lepődünk meg, hiszen amikor kisbaba születik, akkor is az első kérdések egyike, hogy „jó baba”-e? De ki dönti el, hogy mi számít jónak? Ha mindig jó akarsz lenni, és elnyomod a valódi érzelmeidet, az hosszú távon, felnőtt korodban komoly lelki problémákhoz vezethet.

Mikor beszélhetünk jókislány-szindrómáról?

A nőkben született ösztönként jelen van a másokról való gondoskodás, ezt tesszük a párunkkal, a gyerekünkkel és a családunkkal, hiszen fontosnak tartjuk, hogy mindenki jól érezze magát. De sosem szabad megfeledkezned saját magadról, arról, hogy a gondoskodás ne kényszerből, hanem szívből jöjjön, és sose származzon rossz érzésed vagy esetleg károd belőle.

Ha a mások felé irányuló kedvesség nem szívből, hanem egyfajta kényszerből fakad, ha gyakran érzed úgy, hogy muszáj jót cselekedned másokkal, mert félsz, sőt rettegsz attól, hogy elítélnek vagy nem fogadnak el, akkor nagy valószínűséggel neked is jókislány-szindrómád van.

Vannak egyértelmű jelei?

Gyakran küszködsz az érzelmeid kifejezésével? Gyakran vagy dühös vagy félsz, hogy vajon mit gondolnak rólad mások? Azok, akik jókislány-szindrómával küzdenek, hajlamosak neheztelni azokra, akik mindig megkapják, amit akarnak, mert azt látják, hogy ők képesek kiállni magukért. Az elfojtás nemcsak a saját érzelmeidre, hanem akár a párkapcsolatodra is kihathat.

A túlzott kedvesség és az állandó megfelelési kényszer komoly önértékelési problémákhoz vezethet.
forrás: Getty Images / Adam Hester
A túlzott kedvesség és az állandó megfelelési kényszer komoly önértékelési problémákhoz vezethet.

Ezek a tulajdonságok utalnak a jókislány-szindrómára

Félsz kiállni magadért, főleg nagyobb tömegben

Mivel mindig azt hallottad, hogy legyél jó, maradj csendben, ne tűnj ki a tömegből, ezért azt a normát hozod magaddal, hogy mindig úgy cselekedj, ahogy mások mondják neked, és sose kérdőjelezz meg semmit. Ez azzal járhat, hogy nem a saját érzelmeidet követed, csak próbálsz megfelelni annak, amit a társadalom elvár tőled. Ezzel nemcsak az érzelmeidet fojtod el, de olyan határokat szabsz, mellyel a saját fejlődésedet gátolod. Azzá válsz, amit elvárnak tőled, nem pedig olyanná, amilyen valóban szeretnél lenni.

Félsz, hogy mások csalódni fognak benned vagy visszautasítanak

Úgy gondolod, hogy mindig és mindenkivel kedvesnek kell lenned. De ez az érzés nem belülről jön, hanem abból a gondolatból fakad, hogy mások csalódni fognak benned, ha nem úgy cselekszel, ahogy elvárják tőled. Ez azonban nem így van, hiszen bárhogy is igyekszel, sosem fogsz tudni mindenkinek megfelelni. Amíg ezt nem fogadod el és tisztázod magadban, nem találod meg a saját lelki békédet sem.

Állandóan a tökéletességre törekszel

Az állandó maximalizmus hajszolásával olyan követelményekkel kell megküzdened, amelyeket képtelen vagy teljesíteni. Ezeket azonban nem a külvilág, hanem te állítod fel saját magadnak, ezzel felesleges nyomás alá helyezve magad. Állj meg egy pillanatra, gondold végig, mi az, ami neked igazán fontos, és reális célokat tűzz ki magad elé. A jókislány-szindrómában szenvedők hajlamosak másokhoz hasonlítani saját magukat, ezzel tovább rontva a saját önértékelésüket. Tévesen.

Tedd fel magadnak a kérdést: valóban boldog vagy vagy csak annak akarsz látszani?
forrás: Pexels / Daniel Xavier
Tedd fel magadnak a kérdést: valóban boldog vagy vagy csak annak akarsz látszani?

Kerülöd a konfliktusokat és konfrontációt

Azok, akiknek jókislány-szindrómája van, minden felelősséget a saját nyakukba tesznek, és azt gondolják, hogy mindenki más érzéseiért ők felelnek. Ezért szeretnéd folyton boldognak és elégedettnek látni a körülötted lévőket, miközben a saját valós érzelmeidet elfojtod. Ha pedig valami nem úgy sikerül, ahogy szeretted volna, és valakit boldogtalannak látsz, magadat hibáztatod. Ezért kerülsz minden konfrontálódást és konfliktust, nehogy „baj” legyen belőle.

Képtelen vagy nemet mondani

Szintén klasszikus tünet, ha nem látod a saját határaidat, mert mindig mások elvárása alapján szeretnél élni, ami ahhoz vezet, hogy sosem tudsz nemet mondani másoknak. Mindig a megfelelésre törekszel, de ezzel teljesen elnyomod a saját érzéseidet és gondolataidat, egyúttal sebezhetővé válsz.

Ne aggódj, ha a fentiek közül több leírásban is magadra ismertél. Bár a jókislány-szindróma egészen fiatalkorban, a rossz példák hatására alakul ki, tudunk pár tippet, amivel a helyes irányba terelheted a látásmódodat. Nézd végig őket a galériánkban!

Galéria / 6 kép

5 tipp, ami segíthet felülemelkedni a jókislány-szindróma tünetein

Megnézem a galériát

Forrás

Az Éva Magazin írása.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

3 csillagjegy, aki akkor is randizik valakivel, ha az házas: így nagyobb számukra a kihívás

Ez a három csillagjegy akkor sem hátrál meg, ha a kiszemeltje házas. Nézd meg, kik ők!

Kép

4 étel és ital, ami képes elmulasztani a legdurvább migrént is

A migrénes roham elképesztően kellemetlen állapot, ami lüktető fejfájással, hányingerrel, hányással, de akár látászavarral járhat. De az étrendünk megváltoztatásával felvehetjük vele a harcot!

Kép

Toplista: Minden idők 10 legjobb romantikus filmje, amit MUSZÁJ megnézni

Készítsd a popcornt, aztán tarts maratont a legnépszerűbb romantikus filmekből, amelyek garantáltan mosolyt csalnak az arcodra, vagy a könnyekig meghatnak.

Kép

A citromos víz 6 áldásos hatása, amiért érdemes fogyasztanod: a súlycsökkentés mellett másban is segítségedre lehet!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?