Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Így fogd meg a meleget! 5 zsebbarát tipp a fűtés hatékonyságának javítására

Így fogd meg a meleget! 5 zsebbarát tipp a fűtés hatékonyságának javítására

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

A színész, aki a boldogságért cserébe képes volt feladni a hollywoodi csillogást! Avagy Josh Hartnett sikersztoriját az álomgyár sem írhatta volna szebben

Josh Hartnett amilyen nagy lendülettel és sikerrel övezve robbant be Hollywoodba, olyan szépen és halkan köszönt el egy időre a reflektorfénytől.

Facebook
Twitter
Pinterest
Ahogy egyre jobban megyünk bele a télbe, úgy esik napról napra alacsonyabbra a hőmérő higanyszála. Ilyenkor válik igazán érezhetővé – a bőrünkön és a pénztárcánkon egyaránt –, hogy otthonunk fűtési rendszere mennyire hatékony. Ha nem szeretnénk, hogy a meleggel együtt a pénzünk is kiszökjön az ablakon, az alábbi okos tippeknek mindenképp szenteljünk egy kis figyelmet.
A cikk támogatója az Otthonok&Megoldások

Az alábbi apró trükkök segítségével rengeteg energiát takaríthatunk meg a kemény hidegek idején.

1. Az ideális hőmérséklet: 18°C

A 18 mágikus szám. Ezen a hőmérsékleten ugyanis mindenki kellemesen érezheti magát a lakásban laza ruházat mellett is. Ha elsőre túlzottan hűvösnek érezzük, kezdjük egy magasabb szinten, és hétről-hétre egy-egy fokot csökkentve, lépésenként jussunk el a kitűzött célig. És hogy számokban is mutassuk, mit jelent mindez: ha egy fokkal csökkentjük a lakás hőmérsékletét, akár 10%-ot is megtakaríthatunk az energiafogyasztáson a fűtési szezon végére.

Melegebb lakás fűtés nélkül – 10 tippünknek hála egyáltalán nem lehetetlen

2. Használjunk időzítőt

Ha a kazán időzítővel ellátott, feltétlenül támaszkodjunk erre, hiszen meleg lakásban ébredhetünk és meleg otthonba érkezhetünk meg anélkül, hogy non-stop menne a fűtés. Tekintve, hogy a rendszernek némi időre van szüksége, mire bemelegszik, a következőket ajánljuk:
- ébredés előtt 20, hazaérkezés előtt 15 percre időzítsük a fűtés beindulását
- munkába indulás, valamint este, lefekvés előtt 20-20 perccel pedig már kikapcsolhat a rendszer, a meleg még így is bőven kitart majd, amíg otthon, illetve ébren vagyunk.

3. Ne fűtsük, amit nem használunk

Ez elsőre nyilvánvaló, mégis sokszor megfeledkezünk róla. Ha van üresen álló szobánk, vagy olyan helyiségünk, amiben tényleg csak kevés időt töltünk a nap folyamán, tekerjük le a fűtését, az ajtaját pedig tartsuk zárva, hogy ne szívja el a meleget a lakás többi részétől. Hasonló elvek szerint a folyosón vagy a lépcsőfordulóban is alacsonyabban tarthatjuk a hőmérsékletet, hiszen ezekben a terekben többnyire csak megfordulunk, huzamosabb ideig nem tartózkodunk itt.

4. Hagyjuk szabadon a radiátor előtti teret

Ha bútorokat helyezünk a fűtőtest elé, elfogják majd a meleget, hiába növeljük a fűtés intenzitását. Ráadásul maga a bútor is károsodhat a közvetlen hőtől, azaz idővel duplán rosszul járhatunk. Ügyeljünk tehát arra, hogy a radiátor előtere a lehető legszabadabban maradjon, így a meleg levegő zavartalanul áramolhat majd szét a szobában.

Az Instagram leghangulatosabb olvasósarkai – Te melyiket fogadnád el?

5. Csípjük nyakon a huzatot

Feltétlenül szánjuk arra időt, hogy megkeressük, hol szökik a meleg a lakásból. Van, ami nyilvánvaló lesz, de biztosan lesznek nehezebb pontok is. Azokat a falakat például mindenképp ellenőrizzük, ahol csövek vagy vezetékek jönnek be a lakásba.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Ezért tesz rosszat a bőrödnek, ha mindennap zuhanyzol

Mindennap zuhanyzol és szerinted ez teljesen rendben van, sőt, másoktól is elvárható? Van egy rossz hírünk!

Kép

Az ókori görög és római nők élete egyáltalán nem olyan volt, mint a filmekben

Talán mégsem volt olyan jó buli ókori görög vagy római nőnek lenni, nem?

Kép

A vasárnapi alvásnak fontosabb szerepe van, mint gondolnád

Szinte utálod a vasárnapot, annyira nyomaszt, hogy másnap már hétfő? Itt a megoldás!

Kép

Miért telik gyorsabban az idő, ahogy öregszünk? Tudományos válasz van rá!

Gyerekként olyan, mintha egy év egy évezred lenne, majd felnövünk és hirtelen elkezd rohanni az idő. Mi erre a tudományos magyarázat? Most megtudhatod!

A kereséshez kezdj el gépelni!