Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A hős magyar orvos, aki megmentette a Titanic 700 utasát: lenyűgöző történet

A hős magyar orvos, aki megmentette a Titanic 700 utasát: lenyűgöző történet
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek június 25-én véget ér egy 15 éve tartó átok: minden arannyá válik, amihez hozzáérnek

Egy nagyon hosszú és nehéz időszakot zárhatnak végre le a következő csillagjegyek, az életükbe pedig végre megérkezik a boldogság!

Divat

Napfény áztatta bohém sikk: Ezzel az 5 nyári alapdarabbal lesz teljes a kapszulagardróbod!

Promóciók

Ezzel a trükkel otthonoról is elérheted a botox hatást

Olvasd el!

Napi horoszkóp június 25.: a Rákok zsúfolt napra számíthatnak, a Mérlegeknek érdemes a siker érdekében rugalmasabban gondolkodniuk

A csillagok a mai napra is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Napi horoszkóp június 24.: az Oroszlánok jóhiszeműségüknek fizethetik meg az árát, a Skorpióknak fontos döntést kell hozniuk

A hét első napjára is izgalmakat ígérnek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

7 alkalom, amikor egy világsztárt letartóztattak - FOTÓK

A sztárok szinte minden mozdulatát fotósok és kamerák hada követi. Sőt, ma már a rajongók mobiljai elől sem menekülhetnek.

Olvasd el!

A várandós Hailey Bieber meztelenruhája felszántotta az internetet - FOTÓ

Justin Bieber felesége határozottan nem fél attól, hogy szembemenjen a társadalom elvárásaival a kismamák öltözködését illetően.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek sok idő után megoldódnak a pénzügyi gondjai: igazi gazdagság vár rájuk!

Ha megtalálod a csillagjegyed a listánkon, akkor igazán szerencsésnek tarthatod magad, mert fantasztikus időszak áll előtted, ahol többé nem kell aggódnod az anyagiak miatt!

Facebook
Twitter
Pinterest
Minden idők legnagyobb tengeri katasztrófája, a Titanic elsüllyedése 111 évvel ezelőtt történt.

A történetek szerint több magyar is az utasok között volt, de a leghíresebb magyar, akinek köze volt a Titanic tragédiájához egy magyar orvos, aki rengeteg éltet mentett meg.

A Titanic 270 méter hosszú és 56 méter széles volt és elsüllyeszthetetlennek hitték, ezért volt az óceánjárón a javasolt 64 helyett csupán 16 mentőcsónak volt.

A hajó elsüllyedése után világossá vált, hogy a mentőcsónakok száma nagyban hozzájárult a halálos áldozatok magas számához. Az esetből tanulva végül meg is változtatták a korábbi szabályt, miszerint egy 10 000 tonnás hajónak csak 16 mentőcsónakot kellett szállítania.
A hajó tragédiáját máig sokan vizsgálják és az okot is találgatják. Sokan úgy vélik az emberi mulasztás és a szerencsétlen történések sorozata vezetett minden idők legnagyobb tengeri katasztrófájához.

Magyar utas a Titanicon

Weisz Leopold az egyetlen magyar, aki biztosan a Titanic utasa volt. Weisz Lipót néven született Veszprémben 1875 körül. Tizenkilenc éves korában kivándorolt, és Angliában tanult a Bromsgrove-i Iparművészeti Társaságnál. Ott ismerkedett meg későbbi feleségével, a belga Mathilde Françoise Pëde-vel. Weisz Angliába utazott feleségéért, és együtt indultak el Kanadába, ahol a közös jövőjüket képzelték el. Eredetileg első osztályon utaztak volna a Lusitania nevű hajón, de átszállították őket a Titanic másodosztályára, amelyre április 10-én Southamptonban szálltak fel.
Weisz nem élte túl a katasztrófát, de felesége helyet tudott foglalni a 10-es számú mentőcsónakban. Mint kiderült, Weisz a teljes vagyonát a kabátjába varrt aranyrudakban szállította. Felesége nincstelenül érkezett New Yorkba, de szerencsére, amikor azonosították férje holttestét, amely a 283-as mentőmellényben volt, visszaszolgáltatták a nála talált aranyat is.

De ki volt az a magyar orvos, aki több száz életet mentett meg a Titanic elsüllyedése során?

Dr. Lengyel Árpád volt a Titanic segítségére siető Carpathia hajó hősies orvosa. Miután a Titanic a jéghegynek ütközött, rádión keresztül próbált kapcsolatba lépni a környező hajókkal, hogy segítségére siessenek. A Carpathia volt az első hajó, amely a rádiójeleket fogta. A Carpathia legénysége 705 utast és több sérült matrózt mentett ki a roncsok közül.
A túlélők ellátásával egy magyar származású orvos foglalkozott a hajón. Dr. Lengyel és munkatársai fáradhatatlanul ápolták a túlélőket egészen New Yorkig. Az orvos hősies magatartásáért számos kitüntetést kapott.

Lengyel Árpád 1886. március 19-én, egy észak-magyarországi faluban Pilismaróton látta meg a napvilágot, majd családja 1894-ben Budapestre költözött. Az érettségi után a Budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi karára nyert felvételt. Tanulmányai elvégzését követően gégeklinikai gyakornokként a budapesti Szent Rókus Kórházban helyezkedett el, és az Országos Munkás-betegsegélyező és Balesetbiztosító Pénztár VII. kerületi betegsegélyező pénztárának segédorvosa lett.

1911-ben egy újsághirdetésben olvasott arról, hogy angolul beszélő magyar orvost keresnek a Carpathiára, a fiatal orvosnak pedig nagyon megtetszett a hirdetés, hiszen csupán 26 éves volt, nőtlen és vágyott rá, hogy világot lásson. Dr. Lengyel Árpád 1912 márciusában kezdte meg a munkát a hajón és ekkor még nem is sejtette, hogy alig néhány héttel később, 1912. április 15-én éjjel fél egy előtt öt perccel befut majd a Carpathiára a Titanic vészjelzése.

Dr. Lengyel Árpád volt az, aki pontos diagnózist állított fel a Titanicról a fedélzetre érkező megmentettek állapotáról. 42 sebesültet részesített sebészeti ellátásban, de rengeteg volt a zúzódás és a törés is. Sokan teljesen átfagytak, a legtöbben sokkos állapotban voltak. Dr. Lengyel Árpád ítélte meg, hogy kinek, milyen ellátásra lesz szüksége. A Carpathia végül reggel 8 óra 50 perckor 705 túlélővel, az orvos feljegyzése szerint egészen pontosan 712 túlélővel indult vissza New York felé.

A mai napig rengeteg izgalmas dolog lát napvilágot a Titanicról.
Ezeket valószínűleg te sem tudtad:

Galéria / 6 kép

8 nagyon meglepő dolog, amiket tutira nem tudtál eddig a Titanicról

Megnézem a galériát

Itt pedig elolvashatsz mindent a Titanicról:

Galéria / 7 kép

Tudj meg mindent a Titanic-ról!

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Divat

Napfény áztatta bohém sikk: Ezzel az 5 nyári alapdarabbal lesz teljes a kapszulagardróbod!

Promóciók

Ezzel a trükkel otthonoról is elérheted a botox hatást

Kép

7 trendi táska, ami csodásan feldobja majd a nyári szettjeidet

Összeválogattunk pár táskát, amelyekre feltétlenül szükséged lesz az év legforróbb hónapjaiban!

Kép

A rajongók szerint ők a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság legstílusosabban öltöző focistái

A szurkolók egy része egy egészen más oldaláról közelíti meg a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságot. Te mit gondolsz? Szerinted melyik focista a legstílusosabb?

Kép

A 90-es évek bob frizurái hivatalosan is visszatértek: elhoztuk azokat a fazonokat, amiket érdemes kipróbálni idén nyáron

Imádtad Jennifer Aniston, Winona Ryder, Drew Barrymore vagy Victoria Beckham stílusát a 90-es évekből? Akkor biztosan örülni fogsz, ha azt mondjuk, a frizurájuk visszatért a divatba!

Kép

4 csillagjegy, akinek sok idő után megoldódnak a pénzügyi gondjai: igazi gazdagság vár rájuk!

Ha megtalálod a csillagjegyed a listánkon, akkor igazán szerencsésnek tarthatod magad, mert fantasztikus időszak áll előtted, ahol többé nem kell aggódnod az anyagiak miatt!

Kép

Alig takarta valami a testét: ilyen kihívó darabot talán még sosem viselt Katy Perry

Az tuti, hogy az énekesnő minden tekintetet magára vonzott a kifutón.

Kép

5 gyönyörű kempinghely Magyarországon, ahol megéri sátrazni

A kempingezés hangulatát semmi más nem tudja helyettesíteni!