HomárA tenger legexkluzívabb gyümölcse. Pár száz éve még mindennapi eledelnek számított Amerikában, mára már ott is ritkaságszámba menő ételkülönlegesség. A homár éltében közel sem olyan kívánatos, mint tálalva. Páncélja kék vagy zöld, csak a forralt víztől lesz szó szerint rákvörös. Állatvédő szervezetek egyébként tiltakoznak a homár forró vízbe dobása ellen: szerintük az állat percekig szenved, mielőtt elpusztul. Ám egy nemrég közzétett norvég tanulmány szerint a homár nem érez fájdalmat. Így nem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk, ha éhségünket homárral csillapítjuk. A legendásan ízletes húst az ollójában, illetve az állat hátában keressük, a farkában ikrát találunk. A homárnak létezik amerikai és európai változata, előbbi – talán nem meglepő módon – sokkal nagyobb. Az európai rokonság legnépszerűbb családtagja a kisméretű scampi, amelynek az állat olasz elnevezésének (scampo) többes száma. A nevet szívesen használják többek között a garnélarák szinonimájaként, úgyhogy érdemes odafigyelni, bár a garnéla húsa sem utolsó...