Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Ég az Amazonas-esőerdő: már az űrből is látszik a kár „Földünk tüdejében”, mégsem tesznek ellene - de Te tehetsz!

amazon wildfire,amazon rainforest,amazonas,amazonas tűz
A nap cikke

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 26.: a Rákoknak új impulzusokra van szükségük, a Vízöntőknek valaki nagy csalódást okoz

A hét utolsó munkanapján is izgalmak várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Olvasd el!

Istenes Bence és Csobot Adél fiai ilyen nagyok lettek: közös fotót posztoltak Nátánról és Ádinról

Istenes Bence és Csobot Adél kapcsolata nem egyszerűen jó, hanem irigylésreméltó. A sztárpár egy csodálatos nyaraláson vett részt gyerkőceikkel és barátaik társaságában, amiről néhány mesés fotót is megosztottak.

Olvasd el!

Katie Holmes és Tom Cruise lánya már 18 éves: Suri gyönyörű nő lett, aki édesanyja kiköpött mása

Suri 2024. április 18-án nagykorú lett, és könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már többet hallunk róla, mint a korábbi években!

Facebook
Twitter
Pinterest
Zokog a szívünk a képek és hírek láttán! A brazil miniszterelnök reakciója nagy felháborodást keltett, csak úgy, mint a helyzetre való világszintű reakció... Ha te sem szeretnél tovább a tétlenek táborában állni, elmondjuk, hogyan segíthetsz Te is, hogy ne fajuljon tovább a helyzet.

Az Amazonas-esőerdőt azért is nevezik "a Föld tüdejének", mert bolygónk atmoszférájában az oxigéntermelés 20%-áért felelős. A brazíliai esőerdő erdőtüzei sajnos egyre gyakoribbak – egészen pontosan 84 százalékkal (!!!) a tavalyi év azonos időszakához képest az INPE (brazil űrkutatási hivatal) adatai alapján – ám a legutóbbi tűzvész már olyannyira aggasztó mértékű, hogy már az űrből is látszik a tűz pusztítása. A NASA felvételei szerint Brazíliát füst borítja be, az erdőtől több mint 1700 mérföldre található Sao Paolo városának égboltja pedig konkrétan elsötétült a föléjük szálló korom miatt.

amazonas,amazon wildfire,amazon rainforest
forrás: NASA

Hogyan indult a tűz?

Az erdőtűz gyakori az esőerdőben, az INPE idén eddig 72 ezer erdőtüzet figyelt meg , ebből 9500-at csak a múlt héten, amit határozottan abnormálisnak minősítettek. Az idei döbbenetes eredmények egy részét több forrás is ember által okozott szándékos gyújtogatás eredményének tudja be, az illegális földterülethez jutáshoz szarvasmarhatenyésztés céljából...

Mit reagált a brazil miniszter?

Jair Bolsonaro a nem kormányzati szervezeteket és a környezetvédőket hibáztatja a tűzért. (Hogy tessék?!) Az egyébként is megosztó politikus főképp környezetvédelemhez való hozzáállása miatt vitatott, ezzel a feltételezésével pedig még egyel emelte a tétet, mivel az eseményeket a kormányt lejárató „kampánynak” titulálta. Ezzel párhuzamosan a CNN szerint „szövetségi beavatkozás” könnyíti meg az esőerdők területeinek megkérdőjelezhető kiaknázását, és Bolsonaro beiktatása óta jelentősen csökkent Brazília környezetvédelmi tevékenysége...

Miért háborodtak fel a világ reakcióján?

Az Amazonas-medence három hete(!!!) ég, ám a világsajtó csak most kezdte el felkapni a történteket. Ennek oka egyrészt a brazil kormányfő teljesen passzív magatartása - példának okáért kirúgta a brazil űrkutatási hivatal vezetőjét, amiért "rossz színben tüntette fel hazájukat, és negatív kampányt indított az űrből készült felvételek és adatok nyilvánosságra hozásával". A közhangulatot azonban nem csak Bolsonaro viselkedése korbácsolta fel, hanem sokan az idei évben korábban történt tűzesettel, a párizsi Notre Dame-mal történt esettel hozták párhuzamba. "Bezzeg azért rögtön elkezdődött a gyűjtés, jöttek a milliárdos támogatók, mindenhonnan erről kommunikáltak. Hol vannak most a hírek, a milliárdosok??" - panaszkodtak sokan. Persze a két eset ennyire könnyen nem összehasonlítható, mert az egyik egy történelmi, a másik pedig egy természeti katasztrófa...de van igazság abban, hogy nem kellett volna ennyit várni azzal, hogy a világ szeme az Amazonas felé forduljon, hiszen már korábban is voltak tűzesetek, erőirtás, aggasztó jelek.

Mi lesz az esőerdő pusztulásának látható következménye?

Nemcsak az esőerdő fáinak eltűnése a probléma, ugyanis ez beindít egy láncreakciót: ha a fák elégnek, több szén-dioxid kerül a levegőbe, ami hozzájárul a globális felmelegedés felgyorsulásához. És ez még csak a sor eleje...az állatok jelenleg hangosan sírva menekülnek a tűz elől, élőhelyük megsemmisül illetve veszélybe kerül, az eddig is veszélyeztetettnek minősített fajok - például az Amazóniában honos jaguár - pedig akár a teljes kihalás szélére is sodródhat rohamos gyorsasággal.

Kép
forrás: Twitter

Mit tehetsz Te? Hogyan segíthetsz?


1. Hallasd a hangod! Posztolj, oszd meg az e témájú cikkeket, beszélj a barátaiddal, mutasd meg felháborodásodat és segíts, hogy másokhoz is eljusson, valamit tenni kell.

2. Tájékozódj, tanulmányozd, mi is történik pontosan az esőerdőkkel. Támogasd az Amazon Aid Foundation munkáját, akik az edukálással, közösségi aktiválással és kampányokkal, valamint a a fenntartható technológiák kutatásával foglalkoznak.

3. Védj meg egy holdnyi esőerdő területet a a Rainforest Action Networkön keresztül.

4. Írd alá a Greenpeace petíciójat, ami az Amazonas őserdő megmentésének állami beavatkozással való sürgetését támogatják.

5. A Rainforest Truston keresztül segíts adományoddal, hogy földet vásárolhassanak az Amazonas-medence területén, hogy ne kerülhessen rossz kezekbe illegális földterületnyerés céljából.

6. Támogasd az amazóniai bennszülötteket az Amazon Watchon keresztül, akik testközelből tapasztalják a katasztrófát, és próbálják évek óta felhívni a figyelmet a problémára - akár a saját életük árán is.

7. Figyelj oda az esőerdő állataira, és keresd az olyan szervezeteket, akik őket támogatják, például támogasd a WWF munkáját.

ITT tudsz "örökbe fogadni" veszélyeztetett állatokat, például az Amazonas-esőerdőben élő jaguárt.

8. Keress olyan cégeket, művészeket, alkotókat, akik termékeikkel, alkotásaikkal az esőerdők megmentését támogatják.

Például a Livelokai azt ígéri, minden egyes megvásárolt karkötő után egy banánfát ültetnek az Amazonas-esőerdőbe, segítve az elpusztult területek rehabilitálását.

9. Próbálj meg kevesebb papírt használni, figyelj arra, hogy újrahasznosított papírt vásárolj.

(a JOY például 50%-ban újrahasznosított papírra készíti a magazint!)

10. Támogasd az önkéntesek munkáját a Rainforest Alliance-en keresztül.

11. Csökkentsd a marhahús fogyasztásodat, például egyél kevesebb hamburgert, tarts húsmentes napokat a héten - a szarvasmarhatenyésztés az egyik leggyakoribb oka az Amazonas őserdejének szándékos irtására, és így szabad földterületekhez jutáshoz.

Segíts úgy, ahogy lehetőségeidhez mérten módodban áll, mert tudod, ahogy a szeptemberi, tudatos lapszámunkban is sokszor emlegettük: kis lépésekkel is előre haladhatunk, és kis háztartásonként, magánemberekként is lehet forradalmat csinálni.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

Egytepsis receptek, ha nincs sok időd a vasárnapi ebédre

Te is utálod, hogy hétvégente egész délelőtt főzőcskézel, de mindig van valaki a családból, akinek nem ízlik a feltálalt fogás, majd ebéd után még hosszasan mosogathatod, takaríthatod a csatateret, ami egykor a konyha volt? A megoldás: gyors és egyszerű tepsis receptek, amelyek mindenki kedvence lesznek!

Kép

10 tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.

Kép

A csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.

Kép

10 forró fotó, amit Jake Gyllenhaal barátnője sosem akarná, hogy láss

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!