Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Most akkor jót tesz a napozás vagy sem?

Most akkor jót tesz a napozás vagy sem?
A nap cikke

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 26.: a Rákoknak új impulzusokra van szükségük, a Vízöntőknek valaki nagy csalódást okoz

A hét utolsó munkanapján is izgalmak várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Olvasd el!

Katie Holmes és Tom Cruise lánya már 18 éves: Suri gyönyörű nő lett, aki édesanyja kiköpött mása

Suri 2024. április 18-án nagykorú lett, és könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már többet hallunk róla, mint a korábbi években!

Olvasd el!

Istenes Bence és Csobot Adél fiai ilyen nagyok lettek: közös fotót posztoltak Nátánról és Ádinról

Istenes Bence és Csobot Adél kapcsolata nem egyszerűen jó, hanem irigylésreméltó. A sztárpár egy csodálatos nyaraláson vett részt gyerkőceikkel és barátaik társaságában, amiről néhány mesés fotót is megosztottak.

Olvasd el!

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Facebook
Twitter
Pinterest
És ha igen, akkor mennyi? És mivel kell vigyázni? És mit jelentenek egyáltalán a faktorszámok?! Ilyen és ehhez hasonló bonyolult kérdések foglalkoztatják az embereket – főleg a bőrükre, mint kincsre vigyázó nőket – minden nyár elején. Ha te is közéjük tartozol, és remélem, igen, akkor hoztam néhány fontos infót! ;)

Azt már biztosan tudjuk, hogy a napozás nem a legjobb dolog, amit a bőrünkkel tehetünk – persze így jutunk az irtó fontos D-vitaminhoz, amely szabályozza szervezetünk kalcium- és foszforellátását, és ami kell a lehangoltság ellen is (a hosszú tél után mindenképp). Ami biztos, és ebben nincs vita manapság, hogy túl sok időt nem ajánlott a napon tölteni – napi 10 perc az arcnak és kéznek épp elég, de nem tűző napon természetesen. És ha a 10 perc napi adag után nem akartok a szobában üldögélni, akkor itt van alternatívának Carrie méhkasszerű zuga:

Kép

Vagy Samantha óriási karimájú kalapja (ismét trendi):

Kép
Kép

De akármelyiket is választjátok, a napvédelem semmiképp nem maradhat el – még árnyékban sem, autóban sem. Szóval jöjjön az, amit érdemes tudni a napvédő krémekről, spray-kről minden földi halandónak! ;)

Először is: mi a nyavalya az a faktorszám?

A faktorszám egy szorzó, amely megadja, hogy mennyivel több időt tölthetünk a napon a leégés veszélye nélkül, ha napozószert használunk. Nagyon bonyolultan hangzik, de csak annyit jelent, hogy ha krémezés nélkül 10 perc után kezdene kipirulni bőrünk, akkor egy 10-es faktorú naptejjel 100 percig, 20-assal 200 percig tartózkodhatunk károsodás nélkül a napon, és így tovább. Értitek, ugye? ;) Szóval, ha Hófehérke típus vagy, és pillanatok alatt leégsz, akkor minél magasabb faktorszámú készítményt válassz, és így is legyél óvatos a napozással.

Kép

Ha még nem találtátok meg az igazit, én az utóbbi években a dm SUNDANCE márkáját használom, most épp napozó spray formájában, ami szuperül bevált. Még a barcelonai kiruccanásomra is magammal vittem, mert a mediterrán nap nem kegyelmez! Van persze napozókrém, naptej, napozás utáni gél (ezt én is használom, imádom az aloe verát), ajakápoló és érzékeny bőrre készülő termékek, de még külön gyerekeknek szóló is, szóval szerintem mindenki talál megfelelőt a családban, ha most kiokosítja magát. Ami miatt még szeretem, hogy nagyon jó áron kapható – ez azért fontos, mert ha nem használjátok el nyáron a naptejet/krémet, akkor érdemes kis is dobni, mert nem biztos, hogy jövőre ugyanilyen hatékony lesz. Ha pedig épp, hogy nagyon sokat fogyasztotok, akkor mindenképp érdemes a pénztárcát is nézni! ;)

Kép
Kép

Mikor kend be magad?

Még mielőtt nagy erőkkel kivonulnál napozni vagy várost nézni. Mondjuk a nyaralóban, mielőtt felveszed a fürdőruhát. Kint persze ismételhetsz később, de hagyj időt a krémnek, hogy beszívódjon! ;)

Mi a különbség a Napból érkező ultraviola sugarak között?

Ezt is szoktátok látni a flakonon, igaz? Akkor el is mesélem, amit tudni kell! Az UV-A sugarak a pigmentképződés szempontjából előnyösek, ezek eredményezik a gyors, illetve azonnali lebarnulást, de éppen ezért a pigmentfoltokért és az öregedésért is felelősek. Az UV-B sugárzás a D-vitamin képzés miatt fontos, szintén segíti a barnulást, csökkenti a magas vérnyomást, viszont leégést, bőrrákot és más betegségeket idézhet elő. Ergo mindkettővel vigyázni kell. Az UV-C sugarakat pedig az ózonréteg kiszűri, így a Föld felszínét nem érik el.

Kép

Mi történik a bőr és a sugarak találkozásakor?

A bőr ultraibolya fény hatására fokozza a melanin termelését, ez a sötét festékanyag (pigment) határozza meg a bőr normális színét, és a bőr mélyebb rétegei által termelt többlet melanin eredményezi a lebarnulást. A melanin védi a bőrt a napkárosodással szemben, azaz a lebarnulás a szervezet válaszreakciója a túlzott napfényhatásra. Ha lepirultok, az még rendben van, másnapra az ilyen bebarnul, a rákvörös égés viszont nem hogy nem barnul be, hanem csak simán lehámlik, de nagyon rosszat tesz a bőrnek!

Ha magas napvédő faktoros terméket használunk, akkor viszlát, barnulás?

Az előbb már meséltem, hogy minél magasabb a napvédő faktor, annál hosszabb ideig védett a bőrünk a leégéstől. Persze magas napvédő faktornál is lebarnul a bőrünk, csak egy kicsit tovább kell várni rá, amit segíthettek barnulást elősegítő napvédő krémmel! ;)

A szolizás felkészíti a bőrt a napsütésre, ezt rengeteg embertől hallottam már!

Nem hófehéren kifeküdni a vízpartra tényleg sokkal menőbb érzés, de extra védelmet sajnos nem nyújt a szoli a napsugárzás ellen, és kutatások szerint még ártalmas is. Szóval, ha már barnaság, akkor éljenek az önbarnító krémek!

Kép

Remélem, most már mindenki felkészülten várja a nyarat, szépen, barnán fejezitek be, leégés nélkül és hogy továbbra sem süttetitek magatokat a tűző napon, ebédidő tájékán! És ne feledjétek az oversize szemüvegeket sem – legyetek vagányak a vízparton, mint Samantha! ;)

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

7 elképesztően hangulatos vár Magyarországon

Számtalan programlehetőség, gyönyörű kilátás, középkori hangulat. Többet nem is kívánhatunk!

Kép

Napi horoszkóp április 27.: a Rákok mindennél jobban vágynak a kiteljesedésre, a Mérlegek minőségi időt tölthetnek a szeretteikkel

A csillagok erre a hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

4 jel, ami egyértelműen arra utal, hogy a szomszédod leskelődik utánad

Egy rossz szomszédnál nincs borzalmasabb; hát még ha titkon folyamatosan megfigyel téged!

Kép

Egytepsis receptek, ha nincs sok időd a vasárnapi ebédre

Te is utálod, hogy hétvégente egész délelőtt főzőcskézel, de mindig van valaki a családból, akinek nem ízlik a feltálalt fogás, majd ebéd után még hosszasan mosogathatod, takaríthatod a csatateret, ami egykor a konyha volt? A megoldás: gyors és egyszerű tepsis receptek, amelyek mindenki kedvence lesznek!

Kép

10 tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.