A nap cikke

Neked feltűnt már? A Disney-hercegnőknek mindig hiányzik egy nagyon fontos testrésze!

Erre valahogyan sosem gondoltunk...

Még több olvasnivaló

Imádod a lapos cipőket? Ezzel a farmerrel viseld, és tökéletes lesz az összeállítás!

Mi szóltunk: felejtsd el ezt a 2 egészséges ételt, ha fogyni akarsz!

Ez tényleg vagány! Tetkója lett Katalin hercegnének, és nem is akármilyen!

Neked feltűnt már? A Disney-hercegnőknek mindig hiányzik egy nagyon fontos testrésze!

Így néznek ki most tinikorunk kedvencei, az Első csók szereplői: Justine, Girard úr és a többiek

Kvíz a profiknak: neked sikerül rájönni, mi hiányzik az alábbi filmek képkockáiról?

Igaz történet: „bepasiztam, és emiatt elvesztettem a legjobb barátnőmet”

Ez az 5 dolog közös azokban, akiknek sikerült társkeresőn megtalálniuk a szerelmet

Mit tegyünk a pánik helyett? - Interjú Végh József kriminálpszichológussal a brüsszeli események kapcsán

Mit tegyünk a pánik helyett? - Interjú Végh József kriminálpszichológussal a brüsszeli események kapcsán
Gabi Gabi
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
Pray for the world...A pár napja történt brüsszeli tragédia az egész világot megrázta. Ez már a sokadik európai terrortámadás, ami után jogosan merülhet fel a kérdés: mi a teendő akkor, ha valaki hirtelen egy hasonlóan borzalmas szituációban találja magát?

Pár napja, hogy egy újabb szörnyű terrortámadás híre rázta meg az egész világot. Azóta fővárosunkban, Budapesten is másodfokú terrorkészültséget hirdettek, ezért van az, hogy a metrómegállóknál és az utcákon több fegyveres rendőrt is látni. A Brüsszelben, illetve a korábban Ankarában történt robbantások és az ezek nyomán számos európai országban bevezetett terror ellenes intézkedések kapcsán kérdeztük Végh József kriminálpszichológust, aki a támadások pszichés hátteréről beszélt nekünk. Azt is elmondta, milyen nagyvárosi helyszíneket vesznek célba leggyakrabban a merénylők, és a félelemkeltésen kívül, milyen célok vezérlik még őket.

- Az én szakmai meggyőződésem, hogy a mostani esetek egyáltalán nem hasonlítanak a régebbi, mondjuk 10-20 évvel ezelőtti támadásokra. Míg azok mögött minden esetben egy-egy követelés vagy politikai üzenet volt, addig a mostaniakról az a benyomásom, hogy sokkal öncélúbbak. Zavarodott emberek tettei ezek, akik egy-egy ideológiában találták meg az önkifejezés, önbeteljesítés eszközeit, ezt felhasználva szeretnének „hősökké” válni, pedig csak közönséges gyilkosokról beszélünk– mondta el a szakember a JOY.hu-nak.

Végh József, kriminálpszichológus
forrás: RTL Klub
Végh József, kriminálpszichológus

A legutóbbi, brüsszeli támadás többféleképpen is felfogható: mivel az Európai Unió központjáról beszélünk, ezért lehet ez az EU ellen intézett, tudatosan megtervezett támadássorozat, de lehet a már előbb említett öncélú akció is. A korábbi támadások esetében is nehéz megmondani, milyen cél vezérelte az elkövetőket: mind a párizsi, mind az ankarai tragédia esetében más és más volt a forgatókönyv, így azt csak sejteni, találgatni lehet, hogy mind egy jól szervezett támadássorozat részei voltak-e Európa ellen, vagy egymástól független akciókról beszélhetünk-e.

Hol várhatóak hasonló merényletek? A helyszínválasztás okai

De mit tehetünk a saját biztonságunk érdekében? Végh Józsefet arról is megkérdeztük, mik azok a célpontok, amelyek szóba jöhetnek, és amelyeket érdemes elkerülni egy nagyvárosban.

- A célpontok kiválasztásánál egyetlen cél lebeg ezeknek az embereknek a szeme előtt: minél több életet kioltani. Épp ezért olyan helyszíneket választanak a nagyvárosokban, amelyek nagyforgalmúak, központi helyen vannak és napi szinten sok-sok ember halad át rajtuk. Ezért választották Brüsszelben a repülőteret és a metrót. Azt is fontos tudni, hogy általában az első merénylet(ek) egy ilyen helyen zajlanak le, majd a második vagy harmadik támadást a menekülő útvonalakra tervezik be az elkövetők. Ha politikai vagy vallási indíttatású a támadás, akkor az adott ország szimbólumait, központi épületeit veszik célba.

Kép

Félelemkeltés, vagy több annál?

De mi lehet az ilyen akciók hátterében, ha magát az egyént vizsgáljuk? Mi zajlik le ilyenkor a merénylő fejében?

- Nem csupán a félelemkeltés a cél – mondja Végh József. – Ezek az emberek a saját hatalmukat szeretnék megmutatni, demonstrálni, megélni. Azt akarják érezni, hogy ők mindenhatóak.

Mi a teendő krízishelyzetben?

A szakember szerint többféle forgatókönyv is lehetséges. Ha ilyen szituációba kerülünk, akkor a következőképpen érdemes cselekedni:

- Ha a merénylő a közelünkben van, akkor a legjobb, ha nem mozdulunk és halottnak tettetjük magunkat, ez lehet az életben maradás kulcsa. Illetve azt is fontos megjegyezni, hogy ahol a bomba egyszer felrobbant, ott nagy valószínűséggel nem fog újra, ezért érdemes ott maradni a helyszínen a segítség érkezéséig, hiszen ahogy az előbb is említettem: a menekülő útvonalak is fontos célpontok lehetnek egy-egy ilyen támadás után.

A JOY.hu csapata ezúton is szeretné kifejezni részvétét a brüsszeli áldozatok családjai felé: #prayfortheworld #prayforbrussels #stopterrorism

Mi szóltunk: felejtsd el ezt a 2 egészséges ételt, ha fogyni akarsz!

Finomak, tápanyagdúsak, de tömve vannak kalóriával!

Jennifer Lawrence is megszólalt: ez történt valójában a tetőn, amikor kabát nélkül fotózkodott

Sokan kiakadtak, amiért a színésznőnek kivágott ruhában kellett a hidegben pózolnia. De mi történt igazából? Most ő maga árulta el!

Hogy csinálja? Szülés után néhány nappal máris bombajól néz ki Behati Prinsloo

Egy szupermodell a szülés után pár nappal is szupermodell!

Húsgolyók salátával

Ezeket a húsgolyókat a saláta nélkül előételként is kínálhatjuk. Ebben az esetben ez a mennyiség hat-nyolc ember számára elegendő.

Igaz történet: „bepasiztam, és emiatt elvesztettem a legjobb barátnőmet”

Mindenki a bepasizott barátnőt okolja, de nem ő tehet mindenről...

Ha most előfizetsz, akkor te már biztosan kézhez kapod a májusi lapszámot JOY-kuponokkal!

Csak 1185 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!