Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

100 év legmenőbb magassarkúi

100 év legmenőbb magassarkúi
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Olvasd el!

A hercegné, aki a brit királyi család tagja, közben pedig magyar származású: rendszeresen látogat Magyarországra

Bizony, a brit királyi család tagjai között is megtalálhatók magyarok. Egy legalábbis biztosan.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 25.: a Kosoknak érdemes lazábban hozzáállniuk bizonyos dolgokhoz, az Ikrek nem állnak készen egy új kapcsolatra

A hét második fele is bővelkedik izgalmakban, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Gyászol a királyi család: senki nem számított ekkora tragédiára, már a halál oka is kiderült

2024 biztosan nem a királyi család éve. Katalin és Károly betegsége után sajnos Beatrix hercegnőt sem kerülte el a tragédia.

Olvasd el!

5 hollywoodi sztár, aki beszél magyarul: ezt pedig meg is mutatták a világnak

Hollywoodi sztárok, akik már beszéltek magyarul és nagyon ügyesek voltak!

Olvasd el!

Az április 24-ei teliholdnak brutális következménye lesz: 4 csillagjegy, akinek a mai napon teljesen megváltozik az életútja és a sorsa

A mai nap a Skorpióban lesz telihold, ami elképesztő energiákat szabadít fel.

Facebook
Twitter
Pinterest
Miért 100 év? Mert nagyjából ennyi ideje tart a modern divat! És mert ti is annyira imádjátok a cipőket, mint én, így megpróbáltam minél több szépséges darabot összegyűjteni. Öveket becsatolni, jöjjön az időutazás és a Kis Cipőtörténelem Márkkal! ;)

Ma már elképzelhetetlen, hogy ne legyen minden nőnek legalább egy magassarkú cipője a szekrényben. Lehet, hogy száműzve van a legmélyebb fiók legaljára, de időről-időre mindig adódik egy olyan alkalom, amikor bizony elkerülhetetlen a viselete. Száz évvel ezelőtt ez nem volt ám ennyire természetes, így amikor divatba jöttek az eleinte egészen kicsi, 3-4 centis sarkú női lábbelik, a lakosság hölgytagjai, azt hiszem a mennyben jártak! Vagy legalábbis a mai cipő-rajongó hölgytársadalomból kiindulva, én így képzelem el! :)

1920-as évek

Óriási áttörés ez a cipődivatban és úgy általában a női ruházkodásban is, hiszen ilyenkor váltak láthatóvá a női lábbelik mindenki számára. Ez előtt a hosszú szoknyák elrejtették a gyönyörűségeket, ez viszont egyszer s mindenkorra megváltozott az 1920-as évekre! :) Olyan, mára klasszikusnak számító fazonok születtek meg, mint például a "T-pántos", amely Manolo Blahnikot is megihlette, méghozzá nem is akárhogy! Ennek hatására álmodta meg a "Vippinapla" nevű csodálatos modelljét. Vagy ott van a Valentino Rockstuds, a divatbloggerek nem hivatalos kedvenc cipője! A (country) pop hercegnője, Taylor Swift is rajong a T-pántos fazonokért, így nem is csoda, hogy megszámlálhatatlan alkalommal láthattuk őt ilyen lábbeliben a színre lépni! ;)

Kép

1930-as évek

Hollywood aranykora! Ebben az időben nem csak a ruhák, de a cipők is gyönyörűek voltak, a nők ráéreztek a magassarkú varázsára! ;) A korszak egyik meghatározó Oscar-díjas színész egyénisége és divatikonja Bette Davis volt (utolsó kép), akit többek között a Mi történt Baby Jane-nel? és a Jezabel című filmek főszereplőjeként láthattunk. Érdemes is megnézni a filmjeit, de most nem csak fergeteges alakításai miatt idéztem fel, hanem azért is, mert ő volt az a nagybetűs nő, aki úgy tudta viselni a kis fekete magas sarkút, ahogy Audrey a kis fekete ruhát!

Kép

És aztán, 1938-ban az egész divatvilágot meglepte Salvatore Ferragamo a korszakalkotó szivárványcipőjével. Egyszerűen nem lehet elmenni mellette, igazi ikonikus cipő ez! És bár a fénykorát a 70-es években élte, érdekes, hogy már a 30-as években felbukkant. És kitaláljátok, hogy kinek alkották? Természetesen Judy Garlandnek, ezt már írtam egy korábbi cikkben is! ;) Igaz, a színésznőt sosem láttuk benne, de ettől függetlenül imádjuk - a cipőt és Judyt is!

Kép

1940-es évek

Ilyenkor indult be és szabadult el igazán a korabeli cipődizájnerek fantáziája! Megjelentek az éktalpú lábbelik, melyek a mai napig visszavonhatatlanul a cipőtrendek meghatározó fazonjai, hiába utálják a pasik. Hol kisebb, hol magasabb talppal, hol matt bőrből, hol lakk felülettel, masnival díszítve találjuk meg őket a polcokon. Sőt, a lyukas talpú fazont is a 40-es éveknek köszönhetjük! És gondolom, ti is sejtitek már, hogy Signore Ferragamo ismét maradandót alkotott! Ha tippelnetek kéne, melyiket gondolnátok az ő keze munkájának? Bizony, az a piros, láthatatlan sarkú darab az ő kreativitásának köszönhető! :)

Kép

És mit adott még nekünk az 1940-es évek? A Napkirályt, XIV. Lajost idéző papucsokat, amikben csak pihengetni volt szabad és a lábat mutogatni, a fantasztikusan nőies D’Orsay cipőket, amelyet a középső képen láthattok (ezeknek a középső része hiányzik, és léteznek magas sarkú verzióban épp úgy, mint balerinában), illetve igen, magastalpú cipőket is! ;)

Kép

1950-es évek:

Egyre merészebb és kihívóbb lábbelik jelentek meg ebben az évtizedben, ahogy a világháború után a feminin divat új életre kelt. Neccharisnyák, szexi magassarkúk, bájos kerekorrú cipők, és hódító papucskák. Marilyn átlátszó sarkú Lucite topánja épp idén örvendhetett egy nagy népszerűségi hullámnak. A csillogó kövekkel kirakott, bokapántos szandálok elképesztő népszerűségnek örvendtek ilyen tájt, de a masnis magas sarkú elterjedését is ennek a korszaknak köszönhetjük!

Kép

Van itt valaki, akit mindenképpen meg kell említenem nektek! Ő Roger Vivier, aki olyan divatházaknak tervezett csodásabbnál csodásabb lábbeliket, mint például a Dior. Hívták őt a lábbelik Fabergé-jének, vagy a cipők Fragonard-jának. A fenti képen a pillangós papucs is az ő alkotása, tervezett Ava Gardnernek (első kép), a Beatles-nek, de talán ennél is nagyobb elismerés volt számára az, amikor, 1953-ban II. Erzsébet királyné őt bízta meg, hogy tervezze meg számára a koronázási cipőjét! Íme:

Kép

1960-as évek

Egyértelműen a hegyes orré és saroké volt a főszerep! No meg persze kötelezően és tökéletesen passzolni a kellett a lábbeli színének a ruhához! :) Audrey finoman nőies törpesarkúja, vagy Goldie Hawn kislányosan bájos hátulpántos cipője is imádnivaló, igaz?

Kép

1970-es évek

Már a hatvanas évek végefelé elindult a változás, és a hippi korszak legjavára 3 meghatározó vonal alakult ki: az első a platformcipőké - magas talp, magas sarok! Diszkókorszak, ugye. A második nem lesz meglepő, hiszen a zseniális "cipővarázsló" újra csodát alkotott: a sokaknak ismerős, lakkbőrből készült, piros masnis cipellők Ferragamo keze munkáját dicsérik. Elképesztő micsoda kreativitás és stílusérzék lakozott a dizájnerben! A harmadik irányzat két szóban megfogalmazható: minden műanyag! Ehhez nem is fűznék most semmit, beszéljen inkább a kép helyettem! ;)

Kép

1980-as évek:

A dauerolt frizurák, a neon árnyalatok első megjelenésének és Diana hercegné tündöklésének kora. Ja és persze az aerobic-láz kirobbanásának évtizede! ;) Ki ne emlékezne a tanga tornadresszekre, a biciklis gatyókra és az égig feltupírozott, göndör hajkoronákra, igaz? No de kanyarodjunk vissza a cipőkhöz gyorsan! Ki más is viselhette volna az első neon színű cipők egyikét, mint a csodálatos Liza Minelli? Bevállalós, izgalmas és lenyűgöző nő! És ha nem is volt neon a cipőd, az biztos, hogy valami csillogott rajta! ;)

Ejtsünk pár szót még kedvenc hercegnénkről, a gyönyörű és majdnem mindig elegáns Diana hercegnéről! Fantasztikus divatérzéke volt, de sajnos a 80-as években őt is elérte a matchy-matchy, vagyis a"mindennek passzolnia kell mindenhez" forgószele és, ahogy a képen is látszik, nem tehetetlen volt a természet erőivel szemben! Képzeljétek, nem csak a szett minden egyes darabjának kellett színben megegyeznie egymással, hanem még a rúzsnak is… Elképesztő! Jó, hogy túl vagyunk rajta, ugye, Drágáim!? ;)

Kép

1990-es évek:

Mondhatnánk, hogy a kilencvenes évek sokkal visszafogottabb volt az előző évtizedhez képest, de akkor ugye nem hazudnánk! ;) Természetesen voltak letisztultabb formák is, de többnyire azokban is volt valami kis csavar, csak az unalom elűzése végett. Itt van például az ikonikus lila pomponos Dior papucs, melyet Carrie Bradsaw kapott ajándékba a Szex és New York (ha jól emlékszem) első évadában. Nagyon 90-es évek és nagyon emlékezetes! :)

A Spice Girls énekesnői sem aprózták el a dolgot a hernyótalpú cipellőkben – talán egyedül Victoria érezte, hogy hol vannak a stílus határai, annak ellenére, hogy ő volt az egyetlen, akinek nem kapcsolták be a mikrofonját a koncerteken… És mit szóltok Naomi Campbellhez, hogy anno fel merte venni és ráadásul el mert indulni a kifutón ebben a 30 centi magas Vivienne Westwood "építményben"? Sajnos nem úszta meg szegény, elesett, de ha ez nem így történt volna, valószínűleg nem beszélnénk most erről a lábbeliről! :) Hatásos marketing trükk, kedves Miss Westwood! ;)

Kép

Talán kellemesebb a szemnek Mariah Carey kis fekete ruhája fekete lábbelivel, vagy a Versace lányok pasztell színpompája és a Spinédzserek film stylingja, ami csak ráerősített az iskolás lány divat terjedésére! ;)

Kép

2000-es évek

Nem is tudom, lehet-e fájdalmas emlékek nélkül beszélni a kétezres évek divatjáról… Kinek mi villan be rémálmaiban, amit akkor fel mert venni – és netán még menőnek is érezte magát? Induljunk el az emlékek útján! Peep-toe minden mennyiségben, tűhegyes és kocka orr – utóbbiról a mai napig nem lehet lebeszélni a pasikat… Köszönjük, Carrie, hogy egy kis stílust hoztál a Manoloiddal a nullás évekbe, még akkor is, ha a Hangisi mánia szinte máig is tart! (Tudjátok, a kis kék, csillogó csatos magassarkú! ;)

Kép

2010-es évek:

Kicsit csaltam, mert a Louboutin már 2009-ben elkezdte hódító útját, de annyira népszerű volt a ’10-es években is, hogy nem hagyhattam ki ezt az elöl business, hátul parti darabot! ;) Aztán ott van Kate letisztult nude L.K. Bennett darabja, ami alapdarab lett a ruhatárban, Isabel Marant számtalan koppintást megért wedge sneakerje, a Valentino Rockstud cipője, amiről már a 20-as éveknél is beszéltünk, Stuart Weitzman „Nudist” szandija, ami annyira minimalista, hogy MINDENNEL passzol, és persze nem maradhattak ki a visszatérő 70-es évek sem…

Kép

Márk napi tipp: Élveztétek ezt a kis kalandot, Hölgyek? Szerintem nagyon érdekes látni, hogy mi honnan ered, amit napjainkban viselünk, hiszen tudjátok, nincs új a nap alatt! ;) Nektek volt kedvenc korszakotok cipőben? Kíváncsi vagyok rá! Addig, búcsúzóul jöjjön két olyan cipő a 2000-es évekből, amit nagy valószínűséggel sose fogtok viselni – egy Alexander McQueen Armadillo és egy Christian Louboutin Fetish Ballet! ;)

Kép

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

Tele van a fiók páratlan zoknikkal? Ezekre használhatod őket!

Ne dobd ki a párját vesztett zoknikat, hiszen többféleképpen is újrahasznosíthatod őket otthon.

Kép

A szakértők elárulják, milyen vibrátort kéne beszerezned, ha még soha nem vettél

Magyarország első, kifejezetten nőknek szóló szexshopja, a Lib Women's store tulajdonosai, Jani-Téglásy Lili és Dobó Nagy Fanni segítenek neked elsőre jót választani!

Kép

3 csillagjegy, akinek negatív hatással lesz az életére az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek nem fognak örülni az áprilisi teliholdnak!

Kép

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép

Sztárok, akik nyilvánosan estek egymás torkának, erről pedig videó is készült

Hiába a siker, a sok pénz vagy éppen a rajongók imádata, a sztárok olykor-olykor vannak olyan nárcisztikus természetűek, hogy képesek élőadásban neki menni egy másik híres embernek.