Cikkek neked
Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!

Backstage-titkok a legnagyobb budapesti divateseményről

Backstage-titkok a legnagyobb budapesti divateseményről
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Rettentő izgalmas héten vagyunk túl, én és a Style Institute by Lakatos Márk diákjai, annyit elárulok. A lányok éjt nappallá téve dolgoztak velem és még sok-sok emberrel együtt azért, hogy minden szuperül menjen a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe divateseményen. Az MBFWCE (nagyon egyszerűen megjegyezhető betűkombináció! ;)) célja, hogy lehetőséget nyújtson a közép-európai régió legtehetségesebb tervezőinek, hogy bemutathassák kollekcióikat és persze, hogy felkeltsék a nemzetközi szakemberek figyelmét. És hogy megismerkedjetek egy kicsit a kifutón túli világgal, meginterjúvoltam nektek a Style Institute diákjait, hogy látták a dolgot belülről.

M: Egész végig sürögtetek-forogtatok és rengeteg minden történt veletek, ami újdonság volt. De mi volt az a pillanat, amit kiemelnétek, mint legemlékezetesebb élmény?
Detti: Az egész színfalak mögötti pezsgés emlékezetes volt! Nagy élmény volt látni a backstage-ben egy-egy hazai divatblogger rajongását a kedvenc tervezője iránt. Például Parádi Gabi, aki minket is tanít, teljes transzba került Ana Ljubinkovic láttán, igen kedves pillanatok voltak. Meglepően emlékezetes volt az is, hogy néhány tervező még tényleg a show előtt varrja el az utolsó szálat a ruhán, de a lényeg, hogy mindenki elkészült végül időben.
Bea: Sármán Nóra bemutatóján 2 percem volt arra, hogy feladjam a gyönyörű, de öltöztetés szempontjából már egyáltalán nem kedvencnek számító ;) ruháját. Majd megfordultam, a másik oldalamon lévő szék és modell felé, akinek azonnal be kellett fásliznom a lábait, mert rögtön a Sár,án Nóra bemutató után ő volt a következő tervező (November) egyik modellje… Valószínűleg soha nem fogom elfelejteni, és persze azt sem, hogy végül sikerült kiviteleznem…
Alexandra: Nekem is hasonló élmény maradt meg: az egyik külföldi tervezőnél, Jana Gavalcovánál, annyira gyorsan kellett ruhát cserélni, hogy kb. fél másodpercünk volt rá! Már mindenki a kifutó mögött várta a modelljét - le az egyik szett, fel a másik és mehetett ki újra.
Mariann: A legfelemelőbb élményem az volt, amikor a Gombold újra! utolsó tour fináléjánál meghallottuk Parov Stelar remixét. Egy emberként izgultunk, mert abban a pillanatban tudatosult, hogy MEGCSINÁLTUK!


M: Na, most egy nagyon nehéz kérdés jön, Édeseim, mert rengeteg szépséges dolgot láttunk a kifutón végigsuhanni! Melyik tervező munkái tetszettek a legjobban és miért?
Detti: Sármán Nóri csipke kollekciója lélegzetelállítóan szép volt. A rengeteg kézi munka igencsak izgalmassá tette az itt-ott áttetsző ruhakölteményeket. A lányok szinte lebegtek benne a próbákon is.
Móni: Nálam is Sármán Nóra gyönyörű estélyi ruhái voltak a nyerők, mindegyik álomszép volt! Szép anyagok, különleges szabások, gyönyörű színek és minták… Tökéletes volt!
Alexandra: Sármán Nórit én is imádtam, de Abodi Dóra bemutatója is nagyon megfogott. Szinte mindenhol visszaköszönt a szárnyas unikornis, a virágok, a smink (Swarovski kristályok az arcon) és a haj is különleges volt - mintha egy álomvilágba csöppentem volna!
Bea: Szinte mindegyikről el tudnám mondani, miért tetszett. Ha mégis választanom kell, akkor is szeretnék kiemelni kettőt, mert a „the best collection” kategóriát Szegedi Katának adtam volna, de a meglepetést számomra mégis a Use Unused hozta, hogy idén férfi kollekcióval is debütált, ami eddig nem volt jellemző rá.

M: És mit gondoltok, melyik tervezőnek volt a legérdekesebb, legkülönlegesebb kollekciója, ami úgy igazán megmozgatta a képzelőerőtöket?
Detti: Ana Ljubinkovic kreációi rendkívül egyediek és feltűnőek voltak, ugyanakkor kedvesek, játékosak is. A néprajzi motívumok, az anyagok és az erős színek, a művészi kreativitás valóban elröppentenek Alice világába. A modell lányok csoda csókos sminkje tovább mesélték a történetet, a villogó fogvédő pedig már az őrületbe is kergetett. És az jó.
Móni: Sok izgalmas és extravagáns kollekciót láttunk, főleg a Gombold újra! szekcióban, ahol a kötözős bőrcucctól kezdve a kék bundákon és bőrnadrágokon át minden volt.
Bea: Talán amit megemlítenék, az Varga Edina férfi kollekciója. Nagyon merész színeket használt, keverte a mintákat egy lookon belül (pöttyös/csíkos), és az anyagválasztása is rendhagyó volt. Megragadja a tekinteted! Persze így utólag azon is elgondolkodtam, hogy egyes darabjai vajon mennyire hordhatóak a mindennapi életben. Egy esőkabát valószínűleg hasznos része lehet a ruhatárnak, de egy műanyag pólót már nehezen tudok elképzelni a hétköznapokban…

M: És most nyugodtan legyetek őszinték, csajok! Milyen volt együtt dolgozni a csapat többi tagjával és persze velem? Hogy bírtátok a hatalmas nyomást, amiből tudom, hogy volt sok rajtatok?
Detti: Nagyszerű volt a csapatmunka! Ez egy szuper csapatépítő is volt egyben a képzés résztvevőinek. Abszolút közelebb kerültünk egymáshoz! A te jelenléted és lendületed mindig jól jött, és természetesen nagyon inspiráló volt együtt dolgozni.
Bea: Kis csapatunk olyan összeszokottan, egymást segítve vette az akadályokat, mintha már több éves múltunk lett volna, és legalább 100 ilyen show lebonyolításán dolgoztunk volna együtt. Hihetetlen, és nagyon megható volt számomra, hogy egy emberként tartottunk össze, és nálunk tényleg érezhető volt a nagy muskétás mondat: „All for one, one for all”!
Mariann: Szuper volt a backstage csapat minden tagja! Ha valaki elkészült a modelljével, szaladtunk segíteni annak, aki még küzdött a sokszor gordiuszi csomónak tűnő szett feladásával, hogy mindenki időben a helyén legyen. Felüdülés volt, amikor 5 napnyi papírvagdosás, ragasztgatás, sztender tologatás és ruhaválogatás után szombat reggelre összeállt a kép, miért is küzdöttünk annyit! Szenzációs volt, hogy sokszor szavak nélkül is értettük egymást! :)

M: Milyen tapasztalattal gazdagodtatok a programnak köszönhetően, azon kívül, hogy fashion weekre a legkényelmesebb ruhájában és mindennel felszerelt hasitasival megy dolgozni az ember lánya? ;)
Mariann: A legfontosabb, amit megtanultam, hogy nélkülözhetetlen ebben a szakmában az alázat! Nem a beosztás számít, mindenkinek ugyanolyan fontos a munkája, mert mindenki hozzájárul ahhoz, hogy a kollekció kijusson a kifutóra! Sok előre megtervezett, apró folyamatokból áll össze a teljes egész! Nem szól másról a munka, mint az egy mindenkiért, mindenki egyért!
Detti: Rendkívül összetett csapatmunka egy ilyen produkció megszervezése és lebonyolítása és jó érzés volt, amikor fejben elkezdett összeállni a menete. A proaktivitás rengeteget számít a backstage munkában is, és fontos a jó kommunikáció a tervezőkkel, a minden részletre kiterjedő figyelem irányukba és persze a ruhakölteményeik tekintetében.
Bea: Ez egy pörgős, hibákat nem tűrő világ, ami olykor fárasztó és nehéz, de mindig változatos, és kreativitásra ösztönzi az embert. Imádtam minden pillanatát: a feszültségeket, és izgalmat az egyes show-k előtt. A megnyugtató tapsözönt a végén, ami azt jelezte „megcsináltuk”, „jók voltunk” :) És szerettem a modelleket, akik a kemény helyzeteket is lazán és alázattal oldottak meg. Nehéz a munkájuk, ami nem csak a csillogásról szól!

M: Egy nagyon egyszerű kérdés maradt a végére, amibe belesűríthettek mindent, ami megmaradt bennetek ezzel az egy heti kemény és nagyon szuperül végzett munkával kapcsolatban: hogyan írnátok le 3 szóval a backstage munkát? ;)
Alexandra: Összetartás, időre, hiba nélkül
Mariann: Izgalmas, változatos, nélkülözhetetlen
Detti: Mélyvíz, inspiratív, dinamikus
Móni:Kemény, tanulságos, pörgős
Bea:Gyors problémamegoldó készség és gyors reakció, kreativitás, és persze nagy teherbírás - mind fizikailag (ruhák és kiegészítők mozgatása), mind szellemileg a kevés alvás miatt… ;)


Nagyon köszönöm a lányoknak, hogy ilyen fantasztikusan helyt álltak mind a 14-en, végig, szinte pihenés nélkül (hajnali 6-os kezdésekkel), és hogy ennyire lelkesek tudtak maradni az utolsó pillanatig! Millió csók, Édeseim, maradjatok ilyenek!


Márk napi tipp: Nyitóképnek az egyik nagy kedvencemtől, a NUBU-tól választottam egy képet, a 2016-os tavasz-nyári kollekcióból, amelyet Gorka Lívia keramikus munkája, és a kínai tusfestészet inspirált. Imádom ezt a kollekciót is!

Most pedig nézzetek meg egy kis videót az őszi trendekről, és ismerjetek meg még több Style Institute diákot:Idén is megcsinálta! Palvin Barbara 2017-ben dívaként tündökölt a Cannes-i vörös szőnyegen - FOTÓK

Palvin Barbara Cannes 2017. Vörös szőnyeg. Új év, új outfit. Lássuk, idén mivel nyűgözött le mindenkit magyar büszkeségünk!

12 kegyetlenül vicces és sorsszerű dolog képekben, amiről tutira magadra ismersz

Mert ugyebár törvényszerű, hogy ezek a dolgok így fognak megtörténni!

Ilyen sokat változtak 100 év alatt kedvenc kutyafajtáink

Több évszázada élnek a kutyák és az emberek nagyon közeli kapcsolatban, mára már családtagok, munkatársak, segítők – fajtájuktól és természetüktől függően. A kutyafajtákat az ember nagyon is tudatosan hozta létre és alakítja a mai napig . Ezek a "formálgatások" azonban nem mindig válnak a kutya javára.

Házasság ez egyáltalán? 9 árulkodó pillanat Melania és Donald Trump testbeszédéből

Véletlenek sorozata? Vagy így akar üzenni Melania a világnak? De pontosan mit?

A kereséshez kezdj el gépelni!