Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Miért mondj NEMET a kutyás társkeresőre

Miért mondj NEMET a kutyás társkeresőre
Facebook
Twitter
Pinterest
Óriási felháborodást váltott ki az egyik kereskedelmi csatorna reggeli műsorában bemutatkozó új kutyás „szolgáltatás”, mely érthetetlen és felfoghatatlan módon teljesen szembemegy a felelős kutyatartás alapvető szabályaival és elfogadott normáival.

A kutyás társkeresésre specializálódott oldal bizony azért jött létre, hogy összehozza a kutyákat párosodás céljából! Igen, szó szerint kell érteni. Persze közben a gazdik is sörözhetnek, sétálhatnak és örülhetnek kutyájuk „szerelmének”! Bár a megjelenés óta módosították egy kicsit a leírást és különféle magyarázatok, helyesbítések is megjelentek az oldalon (miután dühös komment-cunamival árasztották el közöségi oldalukat felháborodott emberek százai), de az alapvető ötlet mégiscsak ezt volt.

Hihetetlen, de amíg több száz állatmentő egyesület dolgozik nap, mint nap pénzt „koldulva”, energiát, időt nem sajnálva a több 10 ezer utcára kerülő kutya életéért, addig valaki jó ötletnek és üzletnek találja azt, hogy kutya társkeresőt indítson! Valóban hiába az ezer cikk, felhívás és edukáció az ivartalanítás fontosságáról, előnyeiről? Tényleg nem értik meg az emberek, hogy a kutyáknak NEM szükséges párosodniuk, a kutyák NEM „élvezetből” párosodnak és egy szuka kutyának NEM KELL életében egyszer ellenie, hogy egészséges legyen? Őrületes tévhitek és baromságok!

Kép

Bizony vannak már országok, ahol tenyésztő csak ivartalanítási kötelezettséggel és annak ellenőrzésével adhat el kutyát, menhely pedig csak ivartalanított kutyát adhat örökbe. A szaporítást pedig büntetik! Igen, büntetik!! Oh, de nagyon messze vagyunk még ettől….

Emberek! Kutyák ezrei sínylődnek a menhelyeken, kutyák ezreit altatják el helyhiány miatt, kutyák ezreinek nincs gazdája, beteg kutyák százai pusztulnak el nem kívánt szaporulatok eredményeként! Emberek, ébresztő! NE SZAPORÍTS! IVARTALANÍTS!

És ha nekem nem hiszel, akkor álljon itt a A Magyar Állatorvosi Kamara Szakmai, Továbbképzési és Oktatási Bizottságának állásfoglalása az ivartalanítás kérdésében. Ebben a korábbi cikkemben pedig a NÉBIH állásfoglalását olvashatod ugyanerről a témáról.

Kérdés: Szükséges-e akár a kan, akár a szuka kutyáknak életükben párosodniuk.
Válasz: Nem.

Kérdés: Szükséges-e bármilyen okból a szukáknak életük során legalább egyszer elleniük?
Válasz: Nem.

Kérdés: Okoz-e bármilyen formában jellembeli, magatartásbeli változást a szukák és kanok ivarérés előtti és ivarérés utáni ivartalanítása?
Válasz: Igen, kedvező változásokra számíthatunk.
A korai (6 hetes - 3 hónapos korban elvégzett) és az ivarérés előtti (3-6 hónap között elvégzett) ivartalanítás esetén a viselkedési problémák pl. agresszió, elkóborlás stb. kialakulásának valószínűsége minimális, míg az ivarérés után elvégzett ivartalanítások esetében jelentős lehet. A korai és ivarérés előtti ivartalanítás hatására az ivartalanított egyedek kölyök kora „megnyúlik”, a kölyökre jellemző viselkedés (pl. játékosság) a nem ivartalanítottakhoz viszonyítva hosszabb ideig tart.

Kérdés: Okoz-e elhízást az ivarérés előtt vagy után végzett ivartalanítás?
Válasz: Nem feltétlenül. A gazdán múlik. Az ivartalanított eb hajlamosabb az elhízásra, a takarmány energiatartalmának 20-30 %-os csökkentésével az elhízás megelőzhető.

Kérdés: Van-e hatással az ivarérés előtt, illetve után végzett ivartalanítás az ivar és járulékos szervek daganatos megbetegedéseinek kialakulásában?
Válasz: Igen, határozottan jótékony hatása van az említett megbetegedésekre ill. azok megelőzésére. Mind a korai, mind az ivarérés előtti ivartalanítással kapcsolatban elmondható, hogy a méhbetegségek, a tejmirigy daganat, a herebetegségek kialakulásának valószínűsége gyakorlatilag nulla, a prosztata megbetegedések kialakulása minimális.

Kép
forrás: NÉBIH - szabadagazdi.hu

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Kép

Istenes Bence és Csobot Adél fiai ilyen nagyok lettek: közös fotót posztoltak Nátánról és Ádinról

Istenes Bence és Csobot Adél kapcsolata nem egyszerűen jó, hanem irigylésreméltó. A sztárpár egy csodálatos nyaraláson vett részt gyerkőceikkel és barátaik társaságában, amiről néhány mesés fotót is megosztottak.

Kép

Napi horoszkóp április 26.: a Rákoknak új impulzusokra van szükségük, a Vízöntőknek valaki nagy csalódást okoz

A hét utolsó munkanapján is izgalmak várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Tele van a fiók páratlan zoknikkal? Ezekre használhatod őket!

Ne dobd ki a párját vesztett zoknikat, hiszen többféleképpen is újrahasznosíthatod őket otthon.

Kép

A szakértők elárulják, milyen vibrátort kéne beszerezned, ha még soha nem vettél

Magyarország első, kifejezetten nőknek szóló szexshopja, a Lib Women's store tulajdonosai, Jani-Téglásy Lili és Dobó Nagy Fanni segítenek neked elsőre jót választani!

Kép

3 csillagjegy, akinek negatív hatással lesz az életére az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek nem fognak örülni az áprilisi teliholdnak!