Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Ivartalanítás - tények és tévhitek

Ivartalanítás - tények és tévhitek
Facebook
Twitter
Pinterest
Talán az egyik legmegosztóbb kérdés gazdik körében az ivartalanítás. Rengeteg érv szól mellette, mégis, a mai napig tartja magát rengeteg tévhit a témával kapcsolatban. A NÉBIH, a felelős állattartás programján belül tökéletesen összefoglalta az ivartalanítással kapcsolatos tényeket és tévhiteket, beszédes infografikákkal szemléltetve a megdöbbentő számokat.

Az ivartalanítás számtalan előnnyel jár. Az ivartalanított állatok és gazdáik élete várhatóan kevesebb kellemetlenséggel jár, mint nem ivartalanított társaiké. A szaporodás ösztönös kényszere miatt kialakuló elkószálás, a rivalizálás során szerzett sérülések, a nem kívánt szaporulat mind-mind elkerülhetők az ivartalanítással. A rutinműtéttel számos ivarszervi megbetegedés kialakulását előzhetjük meg (pl. emlődaganatok, petefészek- és méhelváltozások, heredaganatok, prosztataproblémák stb.). Az ivartalanítás tehát az állat és a társadalom számára egyaránt előnyökkel jár

Kifogások és tévhitek

1. Túl drága

Az ivartalanítási műtét költsége hozzá tartozik a felelős állattartó vállalandó kiadásaihoz. Az ivartalanítás egyszeri költség, amellyel örökre megszabadulunk számtalan problémától. A Magyar Állatorvosi Kamara és egyes állatvédő szervezetek szervezésében minden évben lehetőség nyílik kedvezményes ivartalanítás igénybevételére is.

Kép
forrás: NÉBIH - szabadagazdi.hu

2. A műtét kockázatos

Az ivartalanítás ma már rutin-beavatkozásnak számít. A modern állatorvosi gyakorlatban használt altatószerek biztonságosak, és az ivartalanításon átesett állatok a műtét után pár órával teljesen magukhoz térnek. A műtét utáni komplikációk ritkák, és az ivartalanítás utáni 8-10 nap elteltével a műtéti terület rendszerint begyógyul.

3. Túl fiatal még az ivartalanításra

Az ivartalanítást nem lehet túl korán elvégezni. Többféle szakmai gyakorlat is létezik a beavatkozás elvégzésének ajánlott idejét illetően. A tengerentúli iskola szerint az állatokat már az első ivarzás előtt ivartalanítják, míg hazánkban általában megvárják azt, tekintettel a nemi hormonok fejlődésben játszott szerepére. Az egyes ivarszervi betegségek az idő előre haladtával egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek.

4. Meg fog hízni és ellustul

Az állatok elhízása a nem megfelelő táplálás és a mozgáshiány következménye. Az ivartalanított állatok energiaigénye alacsonyabb, a mozgásigényük azonban változatlan.

5. Figyelek a kutyámra, nem lesz alkalma párzani

A tüzelő állat megleli a módját, hogy párt találjon magának. Ez a veszély kutyák esetében évente kétszer, több héten át áll fenn. A legéberebb gazdi sem képes folyamatosan őrködni felettük.

6. Egy ellésre szükség van ivartalanítás előtt

Az állatok számára nem okoz pszichés problémákat, ha nem születnek utódaik. Az ellés fájdalommal és stresszel jár, legrosszabb esetben akár az anyaállat életébe is kerülhet. A párzás pusztán a nemi hormonok hatásának következménye.

7. Nem akarok felesleges fájdalmat okozni a kedvencemnek

Az ivartalanítást altatásban végzik, a műtétet követően az állat fájdalomcsillapításban részesül. Az ellés okozta fájdalom és stressz összességében jóval nagyobb megterhelés az állat szervezete számára, mint a megelőző beavatkozás.

8. Meg akartam csináltatni a műtétet, de

A döntés csakis a mi kezünkben van: ne halogassuk az ivartalanítás elvégzését. Sőt, a műtét akkor is elvégezhető, ha már megtörtént a baj és vemhesült az állat. Az ivartalanított állat kiegyensúlyozottabb, és élete során nem kell számolni azokkal a betegségekkel, amelyek a műtét elmaradása esetén kialakulhatnak.

Kép
forrás: NÉBH - szabadagazdi.hu

Csak az önkormányzatok évente közel 30.000 kóbor kutyák fognak be. A kutyák hatalmas szaporodási potenciállal rendelkeznek, két nem ivartalanított eb 6 év alatt 67.000 kutyát is „eredményezhet”. A kóborállat-állományok kezelése komoly kihívást jelent. A megelőzés, azaz az ivartalanítás a probléma kezelésének leghatékonyabb és egyetlen, biztosan sikeres módszere. Ez a nem kívánt szaporulat megelőzésének leghumánusabb és világszerte alkalmazott módja.

A fejlettebb állatvédelmi kultúrával bíró országokban a nem tenyésztésre szánt állatok túlnyomó részét ivartalanítják. Hazánkban becslések szerint – bár évről évre javul a statisztika – még mindig 10% alatt van az ivartalanított állatok aránya.Az állományszabályozás egy adott társadalom erkölcsi fejlettségének indikátora is.

Forrás: NÉBIH - szabadagazdi.hu

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

Sztárok, akik nyilvánosan estek egymás torkának, erről pedig videó is készült

Hiába a siker, a sok pénz vagy éppen a rajongók imádata, a sztárok olykor-olykor vannak olyan nárcisztikus természetűek, hogy képesek élőadásban neki menni egy másik híres embernek.

Kép

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép

5 szokás, ami jelentősen növeli a szívroham kockázatát: nem csak a dohányzás káros

Szomorú, de az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az 50 év alattiaknál jelentkező szívroham. Ez pedig olyan jellegű, egyértelműen káros szokásokra vezethető vissza, mint a dohányzás vagy éppen az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. De nézzük is, pontosan melyek ezek, és hogyan tudod megelőzni a súlyos szívbetegségek kialakulását.

Kép

Hogyan készítsünk tökéletes francia manikűrt minden alkalomra

A francia manikűr klasszikus és stílusos megjelenést kölcsönöz a körmöknek, és könnyen alkalmazkodik minden eseményhez. Legyen szó egy elegáns vacsoráról vagy egy nyári strandidőről, a francia manikűr mindig jó választás.

Kép

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Kép

Gyászol a királyi család: senki nem számított ekkora tragédiára, már a halál oka is kiderült

2024 biztosan nem a királyi család éve. Katalin és Károly betegsége után sajnos Beatrix hercegnőt sem kerülte el a tragédia.