Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

„Siketen és plusz kilókkal is lehetünk szépek!" - megható interjú Napsugár Annával

„Siketen és plusz kilókkal is lehetünk szépek!" - megható interjú Napsugár Annával
A nap cikke

4 csillagjegy, aki meg fog gazdagodni a közeljövőben

Az asztrológusok szerint egy különösen varázslatos és szerencsés időszak előtt áll néhány csillagjegy!

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek május 5-én véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

Hosszú és nehéz időszakot zárhat le 4 csillagjegy, ami pedig ezután következik, az több, mint csodálatos!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 3.: a Rákokra hatalmas sikerélmény vár, a Mérlegek elbizonytalanodnak egy korábbi döntésük kapcsán

A hét utolsó munkanapján is izgalmas kalandok várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Megtudhatod, ki az őrangyalod a csillagjegyed szerint: ebben fog segíteni neked életed során

Tudtad, hogy személyes őrangyalod van? Az őrangyalok az égi segítőink, akik mindig a mellettünk állnak, védelmeznek és támogatnak minket az életünk során. És mostantól még könnyebb megtalálni a tiedet! A csillagjegyed alapján ugyanis felfedezheted, hogy ki az őrangyalod, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

Olvasd el!

7 undorító dolog, amit titokban minden nő csinál

Bár senkinek nem beszélünk ezekről a dolgokról, titokban mégis rendszeresen csináljuk nőként!

Olvasd el!

5 trendi lapos talpú cipő, amire a sztárok lecserélték a magas sarkút

Ezeket a cipőtrendeket kedvelik a sztárok a tavaszi-nyári időszakban.

Facebook
Twitter
Pinterest
Napsugár Anna 47 éves szabadúszó fotóriporter, az első magyar siket-mozgássérült dalszerző (2 platina ÉS 3 arany lemezes), dalszövegíró énekes. 36 éve építi Magyarországon a gyógyterápiás jeltáncművészeti ágat, de már 37 éve foglalkozik a gyógyterápiás jeltánccal, amelyet saját dalain keresztül táncol el.

Anna pályájának fontos momentuma, hogy 2005-ben az Országos Szórakoztató Zenei Központnál hivatalosan is szakvizsgát tett jeltáncból és táncművészeti működési engedélyt kapott. Véleménye szerint a jeltánc mindenki számára hallhatóvá teszi a zenét, ez a sajátos kommunikációs forma pedig lebontja azokat a falakat, amelyeket a siketek köré épít a csend világa.

Anna hihetetlenül pozitív, szinte állandóan napsugárként ragyog és minden egyes percét annak szenteli, hogy vidámságot és szépséget csempésszen mások napjába.

Kérlek mesélj magadról és az eddigi életutadról!

Budapesten születtem súlyos nagyothallóként, Lovasberény és Budapest szívében nőttem fel, és van egy csodálatos öcsém és egy bátyám, akik mindenben támogatnak már kiskorom óta. Örökmozgó kisgyerek voltam, mindent ki akartam próbálni. Szeretet és könnyűzene vett körül mindig, így legerősebben a zene világa vonzott. Általános iskolában még voltak hallásmaradványaim, érzékeltem a hangokat, de nem szerettem ide járni, mert mindig felém háttal tanított a tanár, így nem láttam a száját, otthon pedig nem tudtam ennyi mindent bepótolni.

Gimnáziumba már imádtam járni, mert gyógypedagógus tanárom volt, aki megtanított, hogy mindig szólni kell, ha valamit nem értek. A fogyatékosságomról a szüleimnek is köszönhetően sosem vettem tudomást, mert annyi szeretetet és törődést kaptam. Gyermekként a balettintézetbe is felvételiztem, ahová nem vettek fel; ekkor jöttem rá, mekkora akadály lesz az életemben, hogy hallássérült vagyok.

Ezután nem sokkal kiderült, hogy hallóideg és beszédközpont sorvadás a betegségem típusa. Az orvosom szerint 40 éves koromra volt megjósolva, hogy elveszítem a beszédkészségem. Azonban én nem adtam fel, és a Pitti Katalinnal 9. éve folytatott gyógyterápiás ének óráknak és a közös fellépéseknek köszönhetően meghosszabbodott a beszéd élettartamom.

Nagyon hálás vagyok Katinak, mert még mindig tudok beszélni és énekelni is.

Mennyire nehéz együtt élni ezzel az állapottal nap, mint nap?

Számomra sosem létezett lehetetlen!

Legfontosabb küldetésem: hogy együtt döntsük le a falakat, amelyeket pár egészséges és fogyatékossággal élő sorstársam maga köré épített, hogy ők is kitörhessenek a bezártság, a magányosság birodalmából.

A szeretet és a könnyűzene mindig körülvett, így leginkább a zene világa vonzott. De mire leérettségiztem, már jelnyelven is kommunikáltam, mert a siketek osztályában így értettük meg még jobban egymást. Arra szerencsére mindig tudatosan figyeltem, hogy ne felejtsem el a hangokkal való beszédet.

Emellett a sport is mindig része volt az életemnek, kerékpároztam, úsztam, mű ugrottam, végül a küzdősportokban találtam önmagamra. Barna öves aikidó, és narancssárga öves dju-juit-su harcos lettem. Ez tartást, bátorságot adott, amire szükségem is volt, mert a középiskolában sokat bántottak, kiközösítettek.

Az idő során gyógymasszőri képesítést szereztem, imádok a lélek és a test gyógyításával foglalkozni, voltam nyomdai fotós, informatikusképzéseken vettem részt, emellett hivatalosan is molett fotómodell lettem, amit a mai napig nagy örömmel csinálok.

Megtanultam együtt élni a problémákkal és elfogadtam a fogyatékosságomat. Ezekre feladatként tekintek, amelyeket meg kell oldani és le kell küzdeni.

Életem folyamán, 20 éves koromtól sajnos ötször műtötték a gerincemet sérv miatt. Egy szerencsétlen munkahelyi baleset után egy évig kerekesszékbe kényszerültem, azonban édesanyám és Deák Gergő masszőröm segítségével, erős akarattal talpra álltam.

Ez a megpróbáltatás megerősítette bennem a hitet önmagamban és embertársaimban is.

Mi a pozitivitásod és az életvidámságod titka, milyen munkát végzel jelenleg?

Jelenleg is a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségében dolgozom adminisztrátorként, immáron 22. éve, emellett sokszor dolgoztam lapoknak fotóriporterként, több cikkem jelent meg folyamatosan.

Imádom a munkám. Több alkalommal a Mozdulj Egyesület szervezésében színpadi rendezésében, jótékonysági divatbemutatókon léptem fel plus size fotómodellként és jeltáncművészként a kifutón. Időközben a MÚOSZ fotóriporter tanfolyamán szereztem képesítést.

Ezek a munkáim adják a pozitivitást, mert imádok dolgozni és az emberekért tenni. Saját dalok komponálásába kezdtem, és amikor olyan hatások értek az életemben, hogy már csak a versek megírása nyugtatott meg, akkor álltam át dalszövegírásra. Ebben tudtam kifejezni az érzéseimet. Sajnos minden embert ér valamiféle veszteség az élete során. Tanácsolom mindenkinek, ilyenkor fogjon bele valamilyen művészeti ágba, és ez teljesen átsegíti majd a nehéz időszakon.

Idén a Tűzpiros paprika saját dalszerzeményem lett aranylemez, ami számomra újabb fejezet, mert folytatnom kell ezt az utat, szereti a közönségem a jeltánccal tűzdelt dalaimat. Ha valakit egy napon boldoggá tehettem, akkor úgy érzem, hogy már megérte élni.

Kép

Mesélj a szakmai sikereidről és az eddigi együttműködéseidről!

Neves előadóművészek segítettek a fejlődésemben. A színház- és filmművészet területén is szereztem ismereteket. Kiemelem a SINOSZ, ERGO SUM, BEKE csapatát, Jaross Viktória koreográfus színházában folytatott tanulmányaimat, de éppúgy meleg szeretettel gondolok Földessy Margitra, aki színitanodájában fejlesztette a beszédkészségemet és megalapozta rendezői-koreográfusi ismereteimet.

Csongrádi Katát Dr. Komáromi Pistinek köszönhetem, számos rendezvényén jeltáncoltam dalait, Csongrádi Kata önálló estjén és fellépésein. Emellett több, mint 40 éve tervezem Napsugár Fashion ruháim.

Hittel és melegséggel tölti el szívem, hogy egyre több énekes vállalja a dalaim eléneklését és szeretnék, ha jeltáncolnám a dalaikat. Számomra nagyon fontos momentum és meghatározó a jövő tekintetében, hogy eddig 30 videoklipem is megszülethetett, ráadásul különböző fogyatékossággal élő és egészséges művésznek adhattam teret a saját dalaimban.

A Művészetterápiás Kongresszuson 20 perces előadásban mutathattam be a jeltánc gyógyterápiás hatását a különböző fogyatékossággal élő sorstársaknak. Szeretnék szponzort találni a Jelbe zárt világ verses könyvem újra nyomtatására, hogy megmutathassam Magyarország kedves irodalom szerető olvasóinak, hogy mi fogyatékossággal élők ugyanúgy alkothatunk varázslatot az irodalomban és zenében is. Most jelen pillanatban boldog vagyok, mert van egy csodálatos férjem, aki segít tűzön-vízen át építeni a jeltáncművészetet és a zenei munkásságomat, de nagy álmom őt meggyógyítani, hogy még 40 évig szerelemben ragyoghassunk.

A jeltánc művészetet te hoztad be Magyarországra, hogyan történt mindez?

Elsőként akkori siket barátaimnak, Gyurinak és Péternek szerettem volna megmutatni, mit is jelent, ha szól a zene, mi a története, mondanivalója. Egy este lementünk egy jótékonysági partira. Aznap a táncparketten, miután siket barátaim megértették a zene világát a jeles táncomon keresztül, elhatároztam, hogy felépítek egy új világot, amivel boldoggá tehetek másokat is.

Második ihletet az adta számomra, amikor Dr. Komáromi Pisti Dandártábornok felkért a „Ha könnycsepp lennék arcodon” című dalának klipjében való jeltáncra. Vele azóta is tart együttműködésünk, immár 20 éve.

A műfaj alapgondolata tökéletes összhangban áll Kodály Zoltán híres mondatával: „Legyen a zene mindenkié.” Az én felfogásomban ez egy olyan műfaj, amiben a modern popvilágot művészeti tánc- és kontaktelemekkel, hétköznapi gesztuselemekkel, valamint jelnyelvi szavakkal hangképekké alakítom át.

Egyfajta vizuális kotta, amellyel közel kerülhetünk az emberek szívéhez, lelkéhez, és nem csak a siketekéhez. A jeltánc 2005 óta hivatalosan is elismert művészeti ág hazánkban, valamint 2009-ben rekreációs gyógyterápiás sportágként is regisztrálták. 30 éve ingyen, szeretetből oktattam a jeltáncot. 20 éve megalakult a Napsugár Anna Amatőr Zenei Jeltánc Társulata, Negyvenszeres országos arannyal végeztünk számos versenyen, összesen 99 kupánk van.

A folyamatosan változó létszámú csapat tagjai látás-, hallás-, mozgás-, értelmi sérültséggel és Down-szindrómával élnek. Többszörösen országos jeltáncbajnokok mind hivatalos Ritmuscsapatok Országos táncversenyeinek és az Amatőr Zuglói táncversenynek köszönhetően. Én terveztem a fellépőruháikat, édesanyám, Horváth Zoltánné Rusz Éva megvarrja őket, aztán megkapják ajándékba. Vigyáznak rá, mossák őket, készülnek a következő fellépésre.

Havi 2 fellépésünk van, de célunk színházakban és kultikus helyeken, iskolákban, óvodákban is szerepelni, hogy az egészséges társadalom is megismerhesse a munkásságunkat. Akik hozzám járnak, nem mondják, hogy soha, mert soha sem adják fel!

Eddig a legnagyobb fellépéseink közé tartozik a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben a Napsugár Anna önálló estje, az EU-parlamentben pár magyar képviselőnek adtunk elő, és a Sziget fesztiválon a Civil sátorban szerepeltünk a SZÉF Alapítvánnyal a Passió jeltánccal.

A legnagyobb csoda az életemben a Nem Adom Fel Együttes mind a négy jótékonysági koncertje volt a Papp László Sportarénában.

Kép

Milyen áldásos hatásai vannak a jeltáncnak?

A jeltánc élettani hatása: Javítja az izomtónus-szabályozást, élénkíti az anyagcsere-folyamatokat (az anyagcsererendszerben van a legnagyobb szerepe a ritmusoknak). Javítja a beszédhez, olvasás-előkészítéshez kapcsolódó készségeket, kialakítja, fejleszti az utánzókészséget, segíti a testséma kialakulását, fejleszti a térbeli tájékozódást, javítja a mozgáskoordinációt, segít a harmonikus mozgás- és beszédritmus kialakításában, kialakítja a beszédfigyelmet, elősegíti a mozgás és a beszéd szeriális felépítését (hangok, szavak helye, egymásutánisága), hozzájárul a beszédértés fejlődéséhez, élő fogalma kialakulásához, segít a szókincs megtartásában, mobilizálásában, segít a belső beszéd rendezésében.

Lelki hatások: A mozgás által oldódnak a gátlások, az erősebb mozdulatokba beleoldódik az agresszió, a test átjárhatóvá válik a lélek számára, megteremtődik a kettő egyensúlya, a nem beszélő gyermekek is úgy érzik, ki tudják fejezni magukat, az apatikus, kevéssé érdeklődő gyermeket felélénkíti a jeltánc, a gyermek lelki feszültségei a testtel végzett mozgásokba tevődnek át, vagyis megnyugszik. Jelenleg 4 fővel vagyunk a Napsugár Anna Zenei Jeltánc Bajnok Társulatban, mert a covidos időszak szétszakította a 20 éves csapatot.

Hogyan állsz a veszteségekhez és a sorsfordító pillanatokhoz?

Én mindig arra gondolok, hogy minden veszteségnek van egy előzménye, ami miatt ezt megkapjuk. Megtanultam elfogadni, sok orvosnál jártam. Szerettem volna operaénekes lenni, de sajnos ez már biztosan nem történik meg velem. Ismertségre nem vágyom, csak arra, hogy Magyarország megismerje a dalaimat és megmutathassam a verseimen keresztül, mit érzek, mit érezhetnek a fogyatékossággal élő művészek valójában.

Mi a mottòd?

Soha ne mondd, hogy soha, mert az út végén van egy kicsi fény, és az a fény te magad vagy, na meg a remény!

Egyre több fellépésen veszel részt, egy éve pedig egy szépségversenyen különdíjas is lettél. A plus size modellkedés is a te világod?

Minden, ami a ruháról szól az az én világom! Gyermekkorom óta tervezem a ruháimat, amelyeket Éva édesanyum megvarr. Kicsi korom óta nagy álmom volt, hogy egyszer igazi királynő lehessek, méghozzá a saját ruha kollekciómban!

Pár évvel ezelőtt Lakatos Márk tévéműsorában már elnyertem a Shopping Királynő címet, tavaly pedig döntős szépségkirálynő-jelölt voltam. Nagy boldogságomra 2021-ben második lettem a Stíluskirálynő választáson, a koronát pedig példaképem, Zámbó Árpy tette a fejemre, neki köszönhetem, hogy kétszer felléphettem jeltánccal is Zámbó Jimmy csodálatos dalával a Zámbó Jimmy díjátadó esteken.

Megerősítés volt számomra, hogy fogyatékossággal élve és plusz kilókkal is lehetünk szépek. 20 éve számos kifutón, divatbemutatókon vettem részt nagy sikerrel.

5 éve a KRIZO KOCKA nyaklánc arca vagyok, erre vagyok a legbüszkébb hivatalosan szakvizsgázott plus size modellként.

Kép

Olvasnál még?

Galéria / 10 kép

Döntési fáradtság: 10 hatékony megelőző trükk a pszichológustól

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

5 izgalmas dolog, amit már most tudunk a Bridgerton új évadáról

Ideje pezsgőt bontani, hiszen május 16-tól végre streamelhető A Bridgerton család harmadik évadjának első négy része a Netflixen, amiben Colin és Penelope szerelméé a főszerep!

Kép

Egy trükk, amivel könnyebben megtudhatod a pontos melltartó méretedet

Ha sokszor szenvedsz amiatt, mert soha nem jó méretű melltartót veszel magadnak, akkor nyugi, érkezik a segítség! Ezzel a trükkel ugyanis pillanatok alatt kiderítheted a pontos méretedet!

Kép

4 csillagjegy, akinek május 5-én véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

Hosszú és nehéz időszakot zárhat le 4 csillagjegy, ami pedig ezután következik, az több, mint csodálatos!

Kép

Puskás-Dallos Bogi és Peti kisfia rengeteget nőtt: a kis Ábelnek gyönyörű kék szemei vannak - FOTÓ

8 hónapja, hogy hazánk egyik legnépszerűbb és legédesebb sztárpárja, Puskás-Dallos Peti és Bogi szülők lettek.

Kép

Napi horoszkóp május 3.: a Rákokra hatalmas sikerélmény vár, a Mérlegek elbizonytalanodnak egy korábbi döntésük kapcsán

A hét utolsó munkanapján is izgalmas kalandok várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

7 undorító dolog, amit titokban minden nő csinál

Bár senkinek nem beszélünk ezekről a dolgokról, titokban mégis rendszeresen csináljuk nőként!